Mazo staigātāju klubiņš aicina arī Tevi uz nodarbībām!

Mazo staigātāju klubiņš aicina arī Tevi uz nodarbībām!

23. Jul 2010, 16:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā bieži vien var dzirdēt gugināšanu un bērnu dzidros smieklus- tiek rīkota Mazo staigātāju nodarbība. Nodarbībā fizioterapeite Vita Lakša stāsta un rāda, kā katram no atnākušajiem mazuļiem pareizi attīstīties.


 

{pic:1}

Kā iemācīt bērniņu staigāt? Kādi ir priekšnoteikumi, lai tas notiktu?

 

Bērniņu nevajag mācīt staigāt. Vispirms viņam ir jānostiprina gūžas, plecu josla, mugura. Principā bērns pats sāk mācīties staigāt aptuveni 7 mēnešos, kad bērniņš sāk šūpoties celīšos, nostiprinot plecu joslu, gūžas, muguru. Tad bērniņš sāk celties kājās. Viņš sāk nostiprināt vertikālo pozīciju un mugurkaulu, lai mazulis vispār mācētu noturēties kājās.

 

Tad nākamais posms ir, liekot soli pa labi vai pa kreisi, kad bērns mācās pats noturēties. Pēc tam šie soļi tiek sperti ar pagriezienu, staigājot un ar vienu roku pieturoties, bērniņš staigā gar mēbelēm. Kad bērns ir gatavs staigāt, viņš atlaiž abas rokas un aiziet no viena priekšmeta pie otra.

 

Vecums, līdz kuram bērniņam būtu jāsāk staigāt, ir 16 mēneši. Ja bērniņš šajā vecumā jau mēģina staigāt gar mēbelēm un attīstīt savas spējas, tad staigāšana nekur nepazudīs un tā būs, BET vecākiem ir jāļauj bērnam tas darīt pašam. Ja mēs pieliekam savu pirkstu, tad bērns sasprindzinās. Protams, bērnam gribēsies staigāt, bet viņam ir mazāka interese staigāt pašam, jo bērns redz, ka ir rokas, kas palīdz.

 

Ja bērniņu ved pie rokas, viņam veidojas asimetriska mugura, viens plecs augstāk kā otrs, ķermenis gāžas it kā uz priekšu, kas atstāj sekas uz visu mūžu. Tas, kā ir jāstaigā, nogulsnējas bērna smadzenēs, kuras pakāpeniski nobriest, un, ja bērns jau no sākta gala dara to nepareizi, tad arī veidojas šī asimetrija un stājas problēmas. Otrs variants, ka bērns gāžas it kā uz atpakaļ, mēģinot noturēt šo pozu.

 

Vai no nepareizas rāpošanas var veidoties stājas problēmas un bērns var nepareizi iemācīties staigāt?

 

Nepareizas rāpošanas nav, ir tikai nekvalitatīva rāpošana. Ja bērns rāpo nekoordinēti, pārmetot rociņu, tad muguru vēl nevar nostiprināt. Kad bērns jau labi rāpo, tad mugura tiek stiprināta un veidojas pareiza rāpošana. Pareiza rāpošana ir tad, kad mugura ir paralēli grīdai un kājas nestāv ļoti plati. Ja ir plats balsta laukums kājām (rāpo kā vardīte), bērnam ir grūti apsēsties un sākt staigāt. Kad mugura ir paralēli grīdai, bērns ir stiprs, viņš var apsēsties, nav arī nekādu problēmu piecelties un staigāt.

 

Kā bērniem rodas X un O veida kājas? Var vingrošana var palīdzēt?

 

Gūžas leņķis var būt lielāks vai mazāks un 5-10% gadījumu X vai O kājas var iedzimt. Tomēr lielākajā daļā gadījumu bērniņš pats sev izveido šāda veida kājas, jo ļoti ātri sāk celties kājās, kad nav nostiprināta gūžu muskulatūra un visi kauli ir mīksti.

Sevišķi ar šādu problēmu sastopas bērni, kuriem ir liels svars, ko kājas nespēj noturēt.

 

Uz X formu kājas parasti veidojas, kad ir sasprindzinātas gūžas, savukārt uz O veida formu- kad gūžu muskuļi ir pārāk vaļīgi, jo ir pārāk liels svars.

 

Ir gadījumi, kad šīs nepilnības izlīdzinās līdz 3 gadu vecumam, tomēr ir arī bērni, kuriem šādas kājas ir visu mūžu. Tas ir atkarīgs no tā, cik spējīga ir muskulatūra ar to tikt galā. Ja ir O vai X kājas, tad bērniņš ar steigu ir jāved peldēt, lai viņš būtu vairāk horizontālā stāvoklī. Ūdenī strādās papildus muskulatūra un ķermenis būs līdzsvarā.

 

Ja bērns ātrāk sāk staigāt- ap 9-10 mēnešiem, tad viņš tikai staigā, izdarot sev lielāku ļaunumu, jo nenotiek rāpošana vai sēdēšana. Jo viņš ātrāk sāk staigāt, jo viņš mazāk prot citas kustības, tāpēc, mīļie vecāki, metīsimies četrrāpus un rotaļāsimies ar mazuli viņam pieejamā un drošā vidē.

 

Viennozīmīgi vieglāk ir nokontrolēt, lai šādas problēmas nebūtu. Ja bērniņš būs šādi 3 mēnešus rāpojis un radījis sev problēmas, tas var tikt ārstēts pat 3 gadus.

 

Pēc nodarbības manāmas smaidīgas sejas un apmierināti noguruši mazuļi, kuri droši vien pēc nodarbības nosnaudās ilgāku laiku kā parasts, jo ir taču padarīts smags darbiņš!

Lūdzām māmiņas dalīties iespaidos par notikušo nodarbību!

{pic:2}

Sanita, Rūtas (7 mēneši) māmiņa:

 

Mums bez šīs nodarbības mājās nāca izvingrināt mazuli 2 un 6 mēnešos, kas bija ļoti noderīgi meitiņas attīstībai. Kā arī šodienas nodarbībā varēja redzēt, Rūta bija smaidīga un omulīga un neprotestēja, kad fizioterapeite šūpoja viņu uz bumbas, jo mazā ir pieradusi arī pie svešām rokām.

 

Šīs dienas nodarbībā svarīgākais ieguvums ir apgūtā prasme, kā bērniņu pareizi turēt, jo izrādās, ka visu laiku esmu darījusi to nepareizi.

 

{pic:3}

Irēna, Jura (10 mēneši) māmiņa:

 

Ar mazuli mājās esmu jau vingrojusi pati un vingrinājusi mazuli, jo man ir Māmiņu kluba DVD, kurā esmu atradusi ļoti noderīgu informāciju un varu pamācīt arī citas. Reizēm esmu pārsteigta par to, ka māmiņas nepareizi ceļ bērnu, jo informācijas taču ir tik daudz- gan internetā, gan dažādās nodarbībās.

 

Nodarbībā ieguvu jaunas zināšanas, uzzinājām vingrinājumus un pāris ieteikumus, kā veicināt pareizu Jura attīstību, jo viņš ceļas kājas un grib staigāt. Svarīgākais, kāpēc nācu uz nodarbību, bija vēlme aprunāties ar fizioterapeiti.

 

Es uzskatu, ka veiksmīgai un veselīgai bērniņa attīstībai galvenie priekšnoteikumi ir zinoša māmiņa un droša vide.

{pic:4}

Ilze, Kristiāna (7 mēneši) māmiņa:

 

Arī mājās mēs darbojamies ar vingrošanu un darām to regulāri, kā arī es pati ļauju Kristiānam dzīvoties uz lielās segas. Iepriekš esam bijuši arī uz ārstniecisko vingrošanu pāris reizes, bet tā kā Kristiāns gatavojas rāpošanai, vēlējāmies atnākt arī uz šejieni.

 

Noderīgākā informācija, ko ieguvu šajā nodarbībā, bija vingrinājumi, kā stiprināt roku un plecu daļu, kas mums ir kā vājā vieta. Uzzināju arī ieteikumus, kā pareizi nest un kā vingrināt bērnu.

 

Paša zināšanas un iegūtā informācija internetā ir par maz, tāpēc ir jāapmeklē arī šādas nodarbības ikvienai māmiņai!


Vēlies arī Tu ielūkoties, kā gāja mazo staigātāju nodarbībā? Ieskaties fotogrāfijās!

{pic:5}

Māmiņas vien sēž, bet mazuļi aktīvi pārvietojas pa telpu

{pic:6}

Vingrojumu paraugdemonstrējumi uz bumbas. Ja Tev mājās nav šādas bumbas, fizioterapeite iesaka tādu iegādāties!

{pic:7}

Kādam nodarbība, kādam izklaide

{pic:8}

Lai bumbošanās ir interesantāka, izmantojam arī rotaļlietas

{pic:9}

Cik forši jūs darbojaties!

{pic:10}

Ērikas meitiņa jau staigā, tāpēc nodarbībā viņa vairāk ir klausītāja

{pic:11}

Uz vienu pusīti un uz otru..

{pic:12}

Kas nu kuram interesē :)

{pic:13}

Vai zinājāt, ka vingrošana var būt jautra?!

{pic:14}

Spožās krelles rokā ikvienam, kurš sakreņķējies

{pic:15}

Cik Tu jau liela, meitiņ!

 

Vai arī Tu vēlies apmeklēt Mazo staigātāju nodarbības?

 

Laipni aicināti vecāki ar bērniem no 0 - 1 gadam!

 

- Kā pareizi sagatavot bērnu rāpošanai, sēdēšanai un staigāšanai?

- Kādus vingrojumus veikt kopā ar bēbīti?

- Attīstoši padomi un noderīga lekcija par bērna fizisko attīstību pirmajā dzīves gadā!

 

Maksa - 8 Ls

Nodarbības notiek Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

 

 

1
12. Nov 2009, 16:43

mēs iespējams tiksim.....😀😀😀