Māmiņu Klubs: Vecāku pabalstus nedrīkst samazināt. Māmiņas gatavojas protesta akcijai.

Māmiņu Klubs: Vecāku pabalstus nedrīkst samazināt. Māmiņas gatavojas protesta akcijai.

14. Jan 2010, 13:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienība Māmiņu klubs, kas apvieno vairāk nekā 20 000 ģimeņu no visas Latvijas, ir PRET vecāku pabalstu samazināšanu. Valdības lēmums var novest bankrotā tūkstošiem ģimeņu, apdraudot bērnu tiesības uz pajumti un pārtiku.

“Jaunajām ģimenēm ar maziem bērniem šis ir grūts laiks, jo pēdējā laikā masveidā paplašinoties bezdarbam, ģimeņu ienākumi jau tā strauji sarūk. Ir nepieļaujami šādā nestabilā situācijā atņemt ģimenēm Satversmes tiesā izcīnītās un ar sociālajiem nodokļiem samaksātās garantijas – saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā, arī strādājošiem vecākiem”, kategoriski pret valdības plāniem likvidēt strādājošo vecāku pabalstu iebilst Māmiņu Kluba vadītāja Sandija Salaka.

Lai parādītu Labklājības Ministrijai un valdības pārstāvjiem, kāds ir patiesais ģimeņu ar bērniem līdz 1 gada vecumam finasiālais stāvoklis un kā krīze ietekmējusi ģimeņu labklājību, Māmiņu klubs uzsācis plašu aptauju un tuvākajā laikā nāks klajā ar situācijas izklāstu.

Kā zināms, 2007.gadā tika atcelts Satversmes tiesas par neatbilstīgu valsts pamatlikumam atzītais bērna kopšanas pabalsta ierobežojums līdz 50 % strādājošiem vecākiem. Šī norma Valsts sociālo pabalstu likumā tika atzīta par neatbilstīgu Satversmes 91. pantam. Tas nozīmēja, ka vienam no bērna vecākiem neatkarīgi no tā, vai viņš atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā vai strādās (gan pilnu, gan nepilnu darba slodzi), bērna kopšanas pabalsts līdz bērna viena gada vecumam tika piešķirts un izmaksāts pilnā apmērā.

Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos izskanējušais valdības paziņojums par plāniem šo pabalstu atkal ierobežot ir sacēlis sašutumu un paniku ģimenēs.

Lai arī Māmiņu Klubs un ģimenes izprot valstī radušos situāciju, kad sociālajā budžetā 2009.gadā gaidāms ap 216 miljoniem latu liels deficīts, un valdība meklē risinājumu, kā šo deficītu samazināt -  uz pensionāru un māmiņu algu rēķina,  tomēr stingri jāizvērtē pabalstu atcelšana – tās radītie ieguvumi valsts budžetā pret tūkstošiem bankrotējošu ģimeņu.

Māmiņu Klubs lūdz vērst uzmanību uz sekojošiem faktoriem ģimenēs, kam strādājošā vecāka pabalsta atcelšana var radīt katastrofālas sekas un faktisku bankrotu:

Ģimenes, kurās pēdējo mēnešu laikā kāds no vecākiem ir kļuvuši par bezdarbniekiem. Pabalsts ļoti daudzām ģimenēm, kuras skāris bezdarbs,  šobrīd nozīmē otra – darbu zaudējošā apgādnieka algu – tātad sociālu spilvenu grūtajā laikā. Ja šo iespēju liegs, tad tuvākajos mēnešos šāda ģimene praktiski var palikt bez ienākumiem, iztiekot tikai ar viena vecāka pabalstu vai bezdarbnieka pabalstu, kas vairumā gadījumu, ņemot vērā vidējo oficiālo algu Latvijā, nesedz ģimenes izdevumus un nespēj nodrošināt labturīgus nosacījumus bērniem:

“Mums ir divas meitas, 4 gadi un mazai ir tikai 3mēneši. Es pati kopju mazo, lielā meita iet dārziņā. Vīrs strādāja godīgi maksājot visus valsts nodokļus. Nokārtojām pabalstu balstoties uz vīru. Tagad vīrs ir bezdarbnieks, pati protams arī nestrādāju. Vienīgie ienākumi ir bērnu pabalsts un bezdarbnieku pabalsts. Patlaban vīrs meklē jaunu darbiņu, kas nav nemaz tik lielā piedāvājumā. Mums bija cerības izdzīvot krīzi balstoties uz pabalstiem, kas godīgi tika nopelnīti. Ja tiks pieņemts šis lēmums samazināt pabalstu, tad droši vien vienam no mums būs jādodas uz ārzemēm labākas maizes meklējumos, jo paliekot strādāt Latvijā nav izredzes nomaksāt visus kredītus, maksājumus un vēl kvalitatīvi dzīvot,” tā Māmiņu Klubam raksta kāda Kluba dalībniece, kas raksturo tipisku, šobrīd izveidojušos situāciju. Šādas vēstules pēdējo dienu laikā Māmiņu klubs ir saņēmis simtiem. Vairāki simti ģimeņu ir izteikušas gatavību pamest valsti jau tuvākajā laikā.

 

Pabalsta samazināšana sāpīgi skars arī vientuļos vecākus, kam iespēja saņemt pabalstu un strādāt ir vienīgā iespēja uzturēt bērnu, ģimenes ar hipotekārā kredīta slogu, kam draud mājokļa zaudēšana, studējošie vecāki,  māmiņas, kas saņem tikai minimālo pabalstu u.c.

Arī Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainars Baštiks ir kategoriski pret jebkāda atbalsta samazināšanu ģimenēm ar bērniem. Tā ir vienīgā valsts investīcija, par kuru šobrīd varam būt pārliecināti, ka tā atmaksāsies ar uzviju.

A. Baštiks uzskata - ja Labklājības ministrijai budžetā pietrūkst naudas bezdarbnieku pārkvalifikācijai vai pensiju indeksēšanai, tad nav korekti mēģināt kompensēt šo iztrūkumu uz bērnu un, līdz ar to, valsts ilgtspējīgas attīstības rēķina – tam jāatrod citas rezerves un beidzot jāsāk domāt ilgtermiņā. Jo īpaši tādēļ, ka atbalsta samazināšana īpaši sāpīgi skars ģimenes, kur bērnu audzina tikai viens no vecākiem.

Tādēļ ministrs pat tad, ja šādu piedāvājumu Labklājības ministrija iesniegs, nekādā gadījumā to neatbalstīs un aicinās tā darīt arī visu valdību. Diemžēl labklājības ministre ar šādu ierosinājumu kārtējo reizi apliecina, ka ģimenes ar bērniem nav LM prioritāte.

„Lai gan ģimeņu ar maziem bērniem rīcībā nav tik modernas un jaudīgas tehnikas kā zemniekiem, tomēr tas nedrīkst būt par iemeslu, lai viņu viedokli un intereses valdībā nesadzirdētu.,” uzskata A. Baštiks.

Tāpēc Māmiņu Klubs uzsācis plašu jauno ģimeņu ar bērniem aptauju, lai noskaidrotu, kāda kā valdības lēmums atcelt pabalstus ietekmētu ģimeņu finansiālo situāciju un kādi ir vecāku priekšlikumi situācijas risināšanā.

Māmiņu Klubs izsaka gatavību arī protesta akcijai jeb Ratiņu revolūcijai, ja valdība nenāks klajā ar sociāli atbildīgu valsts ģimenes politiku.

10. Feb 2009, 20:18

Sveicināti!
Tas taču nav godīgi!Ministri algas sev nesamazina-redziet jāpieņem likums,bet citiem tās var samazināt viens -div!!!Un tagad vēl ķērušies klāt bērniem!Mums pabalsts arī ir nokārtots uz vīru,bet es nestrādāju un man nav pat cerība vairs šajā laikā atrast darbu,jo pat pedagaogi mūsu valstī vairs nav vajadzīgi.Vai tiešām varasvīri neattapsies?!Un kā tad ir ar Bērnu konvensiju?Kā tad lai parūpējas par mazuļiem,ja viņi grib jaunajiem vaecākiem atņēmt naudiņu,kura mums pienākas?????!!!!!!!

Dace Dace 10. Feb 2009, 19:02

Pinībā atbalstu topošās jaunās māmiņas un esošās māmiņas. Kaut mums jau ir gadiņš, arī mēs esam iedzīti strupceļā. Bērnudārza nav un tik drīz nebūs, darbā drīz jāatgriežas, citādi zaudēju darbu. ja ņemu auklīti, tad alga jāatdod viņai un paliek tikai knapi iztikšanai.Esmu godīgi un daudz maskājusi valstij nodokļus un esmu vajadzīgā brīdī pelnījusi atbalstu sev.Kur loģika?Kur ir izeja?

10. Feb 2009, 12:18

njā...
Jārīko protests... Iešu kaut ar savu tikko dzimušo mazuli, kuram IR TIESĪBAS saņemt to, kas pienākas, ja vecāki godīgi maksājuši nodokļus!! Cerams, ka paspēs kautko sarīkot PIRMS tiks pieņemts lēmums valdībā! 😀

11. Feb 2009, 17:25

man kauns par Latvijas valsti........un nolapitajam deputatu galvaam

11. Feb 2009, 15:25

Mūsu ģimenē ir 2 bērni(5 gadi un 3 mēneši).Māmiņu algu noformējā uz vīru jo viņa alga bija lielāka,pēc mazuļa piedzimšanas vīru atlaida no darba,vinš iekārtojās jaunā bet nu jau otro mēnesi neko nesaņem.Dzīvojam saimnieka mājā,nav ne apkures ,ne ūdens.Jau tā dzīve ir grūta vel visu laiku jāuztraucās par to vai samazinās var teikt vienīgo iztikas līdzekli.Laprāt dotos ratiņu revolūcijā un aicinātu visas jaunās māmiņas.Varbut tad beidzot mūsu valdībai paliktu kauns iedzīvotāju priekšā.

11. Feb 2009, 14:22

Man ir divi bērni, jaunākajam - 9 mēneši. Dzīvojam lauku apvidū (ciematā), bet cenas jau visur vienādas. Ir arī kredīti...Vīram tikko kā algu samazināja par 100 latiem...Un, ja atņems vēl daļu pabalsta, tad jāiet ir uz ielas... Kāpēc normālas ģimenes jāpataisa par bomžiem?! Vai tā ir valsts politika?! Pievienosimies "ratiņu revolūcijai", lai arī esam 250 km attālumā no Rīgas, meklēsim līdzekļus degvielai un brauksim protestēt!!!

11. Feb 2009, 13:39

Sanāk ka ministri strādā cītīgi un grib ēst bet mūsu bērni ēst negrib.Domāju šai akcijai pievienosies visi.

11. Feb 2009, 13:22

Ja cilvēks visu laiku ir godīgi maksājis nodokļus, uskatu, ka saņemt no valsts var ne tikai tad, ja nestrādā, bet arī tad, ja strādā un tādā pašā apjomā. Jo tāpēc arī maksājam šo sociālo nodokli, lai saņemtu visas sociālās garantijas!

11. Feb 2009, 13:18

APDOMĀJIES, valdība!!!

11. Feb 2009, 13:17

Arī bērna pabalsts, ko valsts maksā pēc bērna pirmās dzimšanas dienas - ir smieklīga summa - 38 lati mēnesī! Pamēģiniet izdzīvot, god.valdības kungi uz šo summu! Ja cilvēciņš jau no bērnības nedabūs to, kas viņam pienākas, tad, viņam izaugot, viņš nebūs ne valsts patriots, ne godīgs nodokļu maksātājs, ne arī pilnvērtīgs sabiedrības loceklis... un ja vēl ar veselību nebūs kārtībā...

11. Feb 2009, 13:17

Delfi vakar rakstīja, kam inistru algas šogad nesamazināsies. Diemžēl ne katrai no mums vīrs ir ministrs. Uzskatu, ka nekādā gadījumā nedrīkst samazināt pabalstus bērna kopšanai! Šī naudiņa pienākas mazajam cilvēsiņam, jo tā nāk no mammas un tēta godīgi samaksātajiem nodokļiem, kuri nemaz nav mazi. Ja apgriež pabalstus uz pusi, tad lai arī apgriež nodokļu nastu uz pusi!

11. Feb 2009, 12:55

ES ARĪ IETU ,BET PAR CIK DZĪVOJU LIEPĀJAS RAJ. TAD NETIEKU.
Nu jau iet tik tālu ka mazuļiem atņem pat to mazumiņu,valstvīriem smadzeņu vietā skaidas.atvainojiet par izteicienu,bet jāskatās patiesībai acīs

11. Feb 2009, 12:21

Mūsu ģimene, kurā aug 3 bērni, arī ir gatava atbalstīt Latvijas ģimenes. Lai arī paši esam uzņēmēji un naudiņas dzīvošanai pietiek, lieliski zinām, ko nozīmē "apcirpt budžetu". Par visiem 100% esam pārliecināti, ka valdībai ir pietiekoši daudz citu iespēju kā samazināt valsts izdevumus, neaiztiekot sociālo budžetu. Tiem dažiem cilvēkiem, kuru interesēs valdība darbojas, jau sen nav jādomā par izdzīvošanu!

11. Feb 2009, 11:51

Es esmu kategoriski pret griestu uzlikšanu māmiņu algām un atbalstu daļeju pabalsta samazināšanu strādājošajām māmiņām, jo šis pabalsts maksajāms par to, ka sieviete sēž majās ar bērnu, velta tam laiku un rūpes un neatrodas darbā, tātad ir darba nespējā, nevis šis pabalsts ir trešā alga ģimenē. Kāpēc man, kas ilgi (20 gadus) maksāja nodokļus, šobrīd būtu jāliek griesti tāpēc, ka kāds nevar iztikt ar savu algu un iet strādāt, nepiekrītu. Pabalsts ir kompensācija par darba algas zaudēšanu uz gadu, nevis papildus ieņēmumu avots, kamēr bērns atstāts mājās.

11. Feb 2009, 11:36

tas nav logiski mums atnemt nauads,jo visam cenas aug un ir grutak ko bernam iegadaties. pat tad mums tetis straada,mums gruti ir iztikt un meitinji visu nopirkt kas vajadzigs. tad vnk nedrikst notikt!

11. Feb 2009, 11:30

Lai deputati un visi parejie sev algas vispirms samazina un tad var domat ko citu a nevis atnemt naudu cilvekiem kam ta ir loti vajadziga un viss...es pati esmu no jurmalas es jau ar viru nolemam ja bus protesta akcija mes brauksim no jurmalas ar mazuliti kurai ir 2 menesisi...kas notiks ar valsti ja nebus vairs nevienas gimenes,bernu,bus tikai deputati tad ta vairs nebus valsts vinja jau tagad nav valsts ka ir spejiga atnemt naudinju pensionariem,invalidiem,un mums mamminjam ar mazuliem...KAUNS VALSTIJS UN GODMANIM

11. Feb 2009, 11:24

Kaut kāds vājprāts. Man mazulis gaidām tikai augustā, bet nezinu, vai maz spēšu viņu pabarot, jo par rītdienu nevar būt drošs. Vienā mirklī mana alga tika samazināta pat vairāk kā uz pusi. Vīram no darba vietas pienākošie pabalsti bērna dzimšanas gadījumā arī ir jau ir nogriezti, arī alga par trešdaļu ir samazināta.
Un tagad sanāk, ja vecāku pabalstu saņemtu mans vīrs un reizē arī strādā, bet es sēžu mājās un nestrādāju, tad tas būtu apmēram tas pats, kas vecāku pabalstu rakstītu uz manis. Jau tagad par dzīvokli maksājam 300 ls un pāri paliek tikai 150 ls dzīvošanai. Augustā mums, labākajā gadījumā, būs šie paši ieņēmumi, bet izdevumi sakarā ar bērna nākšanu pasaulē tikai pieaugs.
Kā lai dzīvo? Nemaz negribas palikt šai valstī un audzināt bērnu, jo te mēs nevienam neesam vajadzīgi, bet arī citur mūs neviens negaida!!!

11. Feb 2009, 11:13

ziniet - lasu un nāk smiekli 😀
problēma ir tajā, ka mūsu sabiedrībā viss caur paka..u.
Mēs gribam visu un neko negribam dot pretī.
Pati esmu otrajā grūtniecības mēnesī, tātad mani šis skar vistiešāk, kad mans mazulis piedzims, šie lēmumi jau noteikti būs pieņemti un realizēsies dzīvē.
Skatos uz jaunājām māmiņām - un tā dīvaini paliek - kur ir laiki, kad sākumā padomāja par ģimeni - kāzām, izglītību, darbu, dzivesvietu un tikai tad bērnu? vai tiešām mēs tā esam noravušies no ķēdes ar mūsu smirdīgo demokrātiju, ka maujam kā mākam - brīvas attiecības, bērni bērniem, smēkejošām māmiņām(ieejiet draugiem.lv domubiedros - grutnieču tuss un palasiet pa ko spriez topošās māmiņas - par to ka smēķēt ir ok).
Ok sauciet mani pa vecmodīgu, bet man ir vīrs ar ko esmu kopā 7 gadus, kopīgs dzivoklis(lai ari kredita nemts - bet pardomats, dala iemaksata jau perkot un varam atlauties 120Ls mēnesi maksāt kredītu), mans vīrs tiko gāja cauri uzņēmuma bankrotam un nācās meklēt jaunu darbu un teikšu godigi - tas nesagādāja nekādas pārdabiskās problēmas, esmu beigusi augstskolu un strādāju, patreiz ir manas karjeras viens no augstākajiem punktiem, maksāju nodoklus un ne mazus. tapēc uzskatu ka ir tikai godīgi ka es - sieviete, kas savu dzivi plānojusi un apdomājusi saņemšu māmiņu algu par to, ka savas karjeras straujas attīstības laikā, esmu mājās ar savu mazuli un to uztveru par prioritāti. Neuzskatu ka šim pabalstam būtu jānoska griesti, jo tas tiek maksāts no maniem nodokliem, manam zinasanam, mana darba.
Plānojiet un domājiet - nedzīvojiet vienai dienai. Un tas ir mits ka sieviete snevar pelnit tika pat vai pat vairak ka viriesi - var - tikai tas ir jagrib!

11. Feb 2009, 10:43

Izskatas ka "Māmiņu Klubs" aģitē māmiņas uzsreis skriet stradāt, nevis pasedēt mājas ar bernu. Kas bernam ir svarīgāk (īpaši pirmais gads): mama vai nauda?

P.S. Un nevajag man stastīt cik un kas maksa, man ir berns.

11. Feb 2009, 10:34

Atbalstu un piedalīšos >> netaisiet no mums duras!!!

Starp citu, VSAA mājas lapā pazūda iesniegumu paraugi vecāku pabalstam un ģimenes pabalstam!

1 2 3 4