Mācāmies atšķirt krāsas

Mācāmies atšķirt krāsas

11. Apr 2010, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazajam cilveciņam, kurš atklāj lielo un brīnišķīgo pasauli, krāsai netiek piešķirta atsevišķa nozīme. Tā saistās ar konkrētiem priekšmetiem.

 

Vecāki mēdz teikt: “sarkans tomāts, zaļa zāle”, bet ne vienmēr tomāti ir sarkani un zāle – zaļa. Tad nu jautājums ir: Vai vajag bērnam uzspiest šos krāsu stereotipus un maldināt viņu? Varbūt labāk uzzīmēt sarkanu tomātu un teikt: “Tas ir tomāts. Viņš ir sarkans!” ? Tas pats attiecas arī uz rotaļlietām. Dodot mazulim bumbu, mēdzam teikt: “re, zila bumba!”. Mazulis to var uztvert kā konkrētā priekšmeta nosaukumu: “zilabumba”. Tāpēc efektīvāk  būtu formulēt tā: “Redzi, bumba! Tā ir zila!”. Tā pamazām, uzkrājot dzīves pieredzi, mazulis iemācīsies atšķirt priekšmetus un to īpašības. Viņš sapratīs, ka sarkans var būt gan tomāts, gan mašīna, gan bumba. Jo biežāk mēs pievērsīsim mazuļa uzmanību priekšmetu krāsām, jo agrāk viņš tās atklās.

 

Šis ir tikai viens neliels piemērs, kā pareizi veidot bērna sapratni par krāsām.

 

- Cik vecs ir Tavs mazulis?

- Vai viņš jau atšķir krāsas? Ja, jā, kādā vecumā Tu sāki viņam mācīt krāsas?

- Kādas metodes Tu izmantoji, lai iemācītu savam mazulim atšķirt krāsas?

taschinka taschinka 11. Apr 2010, 08:43

Man delins no 2 gadu vecuma zin zilu un sarkanu,melnu un baltu,bet tagad vinam ir 2,6 un zin vel zalu,oranzu,roza dzeltenu,brunu.Iemacijas ar knagiem,man ir krasaini knagi un delam loti patika ar tiem speleties.

mamma27 mamma27 11. Apr 2010, 08:12

Manam dēliņam ir 2 gadi.Un kopš 1,5 gada mēs spēlējoties arī pieminam krāsas. Krāsojot ar zīmuļiem,es katru reizi teicu krāsas kādas ņemu. Jau no 1,8 viņš ļoti labi zināja melno, oranžu un rozā krāsu, nezinu,kāpēc tieši šīs krāsas viņš tik labi atšķīra.tagad viņš zina arī zilu ,sarkanu, gaiši un tumši zaļu,dzeltenu,lillā . Grūtības sagādā brūnā krāsa,to viņš kaut kā nelieto, nezinu kāpēc.