Kā atrast labu auklīti?

Kā atrast labu auklīti?

04. Jan 2010, 19:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad pēc mazuļa piedzimšanas pagājis gads vai pusotrs, māmiņai laiks atgriezties darbā, bet.. kam lai uztic rūpes par bērniņu, ja bērnudārzā vieta vēl nav atradusies?!

Latvijā nav vienota auklīšu dienesta, kas auklītes meklējumus padara vēl sarežģītākus.

Kā uzskata kristīgo auklīšu skolas “Mari” vadītāja māsa Anita, māmiņas iedalās divās grupās – vidusslāņa māmiņas, kas nepelna daudz un meklē auklītes internetā. Šādas auklītes nereti strādā pēc moto: “Ai, nav ko darīt – pastrādāšu par auklīti!” Diemžēl, bet par šīm auklītēm dzirdamas dažādas atsauksmes.

Otra māmiņu grupa ir ir bagātās māmiņas, kuras atnāk uz auklīšu aģentūru un izvēlas auklīti.

Auklīšu izvēle

Meklējot auklīti, vecāki aizpilda aptaujas anketu, kurā ir atbildes par bērniņu, viņa raksturu, par īpašām vajadzībām. Noteikti uzdots jautājums ir par ģimenes sastāvu – vai ģimenē ir gan māmiņa, gan tētis. Gadījumos, kad ģimene ir nepilna, auklīšu skolas pārstāvji pievērš īpašu uzmanību, izvēloties aukli.

Ciemojoties pie ģimenes mājās, māsa Anita atklāj, ka viņai ir diezgan labs ķēriens sajust aukli, piemēram, tā ir Ernesta aukle, tā ir Lienes aukle.

Aptaujas anketas aizpilda ne tikai ģimenes, bet arī pašas aukles. Lai gan māsa Anita pārstāv kristīgo auklīšu skolu, viņa atzīst, ka ne visas auklītes ir kristietes. Ja būtu šāda strikta prasība, tad auklīšu nemaz nebūtu.

Tomēr ne visu nosaka aizpildītās anketas! Tikpat nozīmīgas ir arī auklītes īpašības, kā arī spēja sadarboties un saprasties ar bērniem. Kā uzskata Māmiņu Kluba intervētās māmiņas, auklītei jābūt mīļai, saprotošai, pacietīgai, sirsinīgai, ar atbildības sajūtu, bez kaitīgiem ieradumiem.

 

Aizpildot anketas, auklīte atbild uz dažādiem jautājumiem, piemēram, par netikumiem (smēķēšana) un nepilnībām (neprasme peldēt). Izvēloties auklīti konkrētai ģimenītei, ikviens jautājums ir svarīgs, arī medicīniskais aspekts. Strādājot ar maziem bērniņiem, auklēm jāuztaisa analīzes uz HIV un jāuztaisa flurogramma.

 

Aukle ir bērna audzinātaja, attīstītāja, aprūpētāja, mīlētāja. Viņa bērniņu pabaro, nomazgā, izved pastaigā, uztaisa ēst, kārto drēbītes – vārdu sakot – dara visu, kas saistīts ar bērnu un bērna vidi. Noteikti nevajadzētu uztvert aukli par mājkalpotāju, jo viņa tāda nav!

 

Kursi sevis pilnveidošanai

Kristīgo auklīšu skola “Mari” bāzēta uz izglītību, tomēr dzīve ir pierādījusi – darbs un izglītība ir jāveic vienlaikus, jo abas puses- gan māmiņas, gan auklītes ir ieinteresētas kvalitatīvos auklīšu pakalpojumos un stabilā atalgojumā.

Tāpēc auklītes darba dienās strādā, bet sestdienās apmeklē pilnveidošanas kursus, kur iegūst zināšanas gan par medicīnisko pusi, apgūstot hendlinga, Bobata pamatus, ergoterapiju, gan arī psiholoģiju, gan kristīgo ētiku un darba likumdošanu.

 

Skaidrs ir viens – māmiņai jāizšķiras, vai pašai turpināt pieskatīt mazuli līdz pienāks rinda uz bērnudārza vietu vai arī uzticēt mazo auklei.

Aukles izvēle nevar tikt izdarīta nejauši, jo auklītes darbs ir misija, jo viņas audzina mazo cilvēku par personību.

 

05. Oct 2008, 14:21

Ja tā ir taisnība, tad tas ir diezgan šokējoši!