Ģimenē ienāk otrs bērniņš un vecākais sāk slapināt gultā. Kā rīkoties?

Ģimenē ienāk otrs bērniņš un vecākais sāk slapināt gultā. Kā rīkoties?

30. Jan 2011, 23:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīša ierašanās pasaulē ir brīnumains notikums, piepildīts ar mīlestību, prieku un laimi. Tomēr vecākajiem māsām vai brāļiem ģimenes pieaugums var būt stresa pilns brīdis, kas var novest pie bērnības apkaunojošā notikuma- slapināšanas gultā vai šīs problēmas atgriešanās.


Slapināšana gultā ietekmē gandrīz 7 miljonus bērnu ASV vien, saskaņā ar Nacionālā aknu fonda datiem. Neskaitot stresu un traumu, ko ienes jaunākais brālis vai māsa, palielinās slapināšanas gultā skaits kā cēloni minot jaunākās atvases ienākšanu ģimenē. Sevišķi tas tiek novērots bērniem, kuriem jau iepriekš gadījušās šādas problēmas.


Vecākie bērni ir uztraukti par domu vien, ka viņiem būs brālītis vai māsiņa. Viņi ir lepni, paziņojot, ka viņi ir vecākais brālis/ māsa un ka bēbītis ir viņu. Tomēr pat lepnākais brālis vai māsa piedzīvos mirkļus, kad viņi vēlētos, kaut stārķis mazo „prieka sainīti” būtu nolicis pie citām durvīm.


Pēc psihologa un grāmatas autora „Kā bērniem to pateikt” autora Paula Kolmana vārdiem šīs dusmas par to, ka nu ir jādala viņu laiks, kas iepriekš tika pavadīts ar vecākiem, ar citiem bērniem. „Vecākie bērni var izrādīt nepatiku, pavadot mazāk laika ar jau tā aizņemtajiem vecākiem vai rīkojoties pasīvi agresīvi,” skaidro Kolmans. Viņi var kļūt raudulīgāki, vairāk ko aizmirst, mazāk uzticēties, šādi piespiežot  pievērst vecāku uzmanību viņiem. Slapināšana gultā ir viens no parastākajiem neapmierinājuma izrādīšanas veidiem.”


Māmiņai no Rēzeknes bija izaicinājumi ar viņas vecāko meitu, kad piedzima viņas bērns. „Kad mana meita saprata, ka viņai būs maza māsiņa, viņa nevarēja būt lepnāka,” stāsta Krista. „Tomēr neilgi pirms otrās meitas piedzimšanas, viņai diendusas laikā un naktī arvien biežāki kļuva „negadījumi”. Mēs to izrunājām ar viņu, aicinājām viņu runāt ar mums par to, kā viņa jutās. Mēs darījām visu, ko varējām, lai pārliecinātu, ka, neskatoties uz jauno ģimenes locekli, mēs mīlēsim viņu tikpat stipri.”


Ko nedarīt


Pēc Kolmana vārdiem, viena no svarīgākajām lietām attiecībā uz slapināšanu gultā pēc jaunākā brāļa vai māsas ienākšanas ģimenē ir atbrīvošanās no kauna sajūtas. „Bāršana nepalīdzēs un tas patiešām sāpēs,” saka Kolmans. „Tavs bērns jūtas tik slikti, cik tas ir. Ja Tu aptver, ka Tu rāj bērnu, cik ātri vien vari, atvainojies. Kritizējošs balss tonis ir nevietā. Tu tikai palielini bērna kauna sajūtu.”

 
Kāda māmiņa jutās nogurusi, aizkaitināma un neapmierināta ar viņas vecākā bērna slapināšanu gultā pēc tam, kad bija piedzimis bēbītis. „Kad viņš atkal jau bija pieslapinājis gultu pēc neskaitāmiem citiem „negadījumiem”, es attapos, kliedzot uz viņu,” viņa saka. „Un tad pēkšņi klusa balss manā galvā teica- „Ko Tu dari?”. Tad es sagrābu bērnu, apķēru viņu un paskaidroju, ka es nebiju dusmīga vai bēdīga uz viņu vai par to, ka gulta ir slapja, bet es biju tiešām nogurusi no visa, kas notiek apkārt. Viņš teica, ka saprotot mani un mēs nomainījām palagus kopā.”


Ko Tu vari darīt?


Lai cik nomākta Tu būtu, ir lietas, ko Tu vari darīt, lai mainītu situāciju. Kamēr Tu mēģini aprast ar stresu un pierast pie jaunās situācijas, ka mājās ir bēbītis un vecāks bērns, Tu savam lielākajam bērnam vari vilkt vienreizējās absorbējošās naktsbiksītes DryNites. Šis absorbējošais apģērba gabals saglabās Tavu bērnu siltumā un sausumā pa nakti, novēršot kauna sajūtu, pamostoties aukstā, slapjā pidžamā un slapjos palagos. Veselīga pašapziņa ir viena no svarīgākajām lietām augošam bērnam.


Turklāt, lietojot vienkāršu Kolmana metodi „Mācība, empātija, nomierināšana, palīdzība”, tā ir efektīva cīņā ar slapināšanu gultā.

 

Sekojot šiem soļiem, tiek skartas visi šīs problēmas aspekti, viņš saka. „Iemāci bērnam, ka viņš nav viens pats ar problēmu un ka viņš nav savāds, dīvains vai nenormāls. Ļauj bērnam saprast, ka Tu saproti, cik viņš ir saskumis par slapināšanu gultā un ka Tu esi pie viņa, lai palīdzētu. Neaizmirsti arī viņam pateikt, ka saproti, ka jaunajam ģimenes loceklim ir nepieciešama liela uzmanība, tāpēc ir mazāk laika viņam.

 

Apliecini savam bērnam, ka ir lietas, ko Tu vari darīt un pastāv produkti, ko vari iegādāties, lai palīdzētu tikt galā un pārvarēt enurēzes problēmu. Atgādini, ka Tev ir pietiekami daudz mīlestības gan viņam, gan mazajam bēbītim. Palīdzi bērnam, piedāvājot kopā nomainīt slapjos palagus, izmazgāt slapjās drēbes, ieklausīties, kad viņš izsaka savas domas un ļaut viņam pašam uzņemties rūpes par „negadījumiem”, ja viņš to vēlas. Turklāt, Tu vari lielāko bērnu iesaistīt arī mazā bēbīša aprūpē, lai lielais bērns justos piederīgs, nevis atstumts.”


Kolmans skaidro, ka bērni pat 10 līdz 12 gadu vecumā regresēs, kad mazulītis pievienosies ģimenei, un mēģināt ieskaidrot, lai bērns uzvedas atbilstoši viņa vecumam, ir nevietā.


Kopš regresija ir normāla, Tavs bērns vienmēr uzvedas atbilstoši viņa vecumam, stāsta Kolmans. „Viņš tic, ka, ja izturēsies kā jaunāks bērns, viņš saņems vairāk mīlestības un uzmanības, un, ja uzvedīsies atbilstoši vecumam, saņems mazāk. Esi saprotoša un mēģini atrast veidu, kā viņam atlīdzināt par vecumam atbilstošu uzvedību.”


Greizsirdība vai neapmierinātība par jauno bērniņu nav liktenīga. Tomēr bērnam tā var šķist kā visļaunākā situācija, kad viņš jūtas aizvietots, atstumts un mazāk mīlēts. Kā rezultāts šai neapmierinātībai ir uzvedības maiņa un ne vienmēr uz to labāko pusi. Ar nedaudz mīlestību, pacietību un sapratni, pat briesmīgākās problēmas var tikt atrisinātas vai vismaz samazinātas. „Bērnam ir jāzina, ka viņš joprojām ieņem svarīgu vietu ģimenē,” stāsta Kolmans. „Vecāki to var panākt, iesaistot vecāko bērnu ikdienas darbiņos, sākot no grūtniecības sākuma un turpinot to arī tad, kad mazulis jau ir ienācis ģimenē.”

 

1

Labs palīgs ārstēšanā - Huggies® DryNites®

 

Huggies® DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

 

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. HUGGIES® DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!


  • HUGGIES® DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • HUGGIES® DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!

Ielādē Kosmiskās nakts piedzīvoju grāmatu, spiežot uz tās!

2