Budžeta sastādīšana, ja vecāki šķiras

Budžeta sastādīšana, ja vecāki šķiras

05. Jan 2010, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja ir kopīga ģimene, ir arī kopīgs budžets. Ja vecāki šķiras, tad kopīgo budžetu dala uz pusēm un katrs paliek ar savu naudas daļu.

Mammai vai tētim, kas apņēmies audzināt bērnu, ir jāaprēķina, cik ir vajadzīgs bērna uzturēšanai. Pēc tam ir jāsaprot, vai ir otra puse ir materiāli nodrošināta un spēs kaut ko dot bērnam. Ja tā ir, tad ir divas iespējas iegūt atbalstu – savstarpēji vienojoties vai tiesājoties.

Ja mamma vai tētis iesniedz prasību tiesā par laulības šķiršani, jāpanāk vienošanās par to, pie kā paliks bērns, par uzturlīdzekļu apmēru un par to, ka bijušo laulāto starpā nebūs pretenzijas vienam pret otru. Kamēr vienošanās nav panākta, tiesa laulību neizšķirs.

 

Uzturlīdzekļu apmērs nedrīkst būt mazāks par Ministru kabineta noteikto, kas ir 25% no minimālās mēneša darba algas  jeb 40 Ls bērnam līdz 7 gadu vecumam un 30% no minimālās mēneša darba algas jeb 48Ls bērnam no 7 līdz 18 gadiem.

Tiesa notiek pēc sacīkšu principa. Jurists Raimonds Upelnieks atklāj, ka sievai jāskatās, cik vīram ir oficiālā alga, vai pieder īpašumi laulības laikā iegūtā manta, katram atsevišķi piederošā manta. Tad ir iespējams izskaitļot, pret ko īsti sieva var celt prasību tiesā.

Apskatīsim konkrētu situācijas piemēru

Jaunā ģimenē, kura īrē dzīvokli, vīrs pelna 950 Ls mēnesī, bet uzturlīdzekļus bērnam mēnesī pārskaita 50 Ls. Mamma nevar iztikt, jo aukles izdevumi mēnesī vien sastāda 250 Ls, dzīvokļa īre un komunālie maksājumi mēnesī arī sastāda 250 Ls, ēšana  bērnam apmēram 80 Ls, autiņbiksītes 20 Ls, apģērbs 30 Ls, transporta izdevumi 25 Ls, bēbīšu skoliņa 25 Ls.

Mamma nodomājusi sniegt prasību tiesā, cik viņai prasīt, ja pati mēnesī pelna 250 Ls? Tātad ideja ir tāda, ka ir kopējais budžets, ko tērējam bērnam, ēšanai, komunalajiem maksājumiem, īrei. 1200Ls vec aki nopelnīja kopā. Sievai paliek 250 Ls - nomaksā iri, mazajam nopērk autiņbiksītes, nedaudz paēst, kas pat nepietiks. Ja nepietiek, tad paņemam no tēva tik, cik pietrūkst, lai dzīvotu tālāk. Jo normālam vīrietim jāatstāj aiz sevis kārtība, lai neciestu ne sieva, ne tas bērns. Puse būtu pieņemams atbalsts mammai, kura paliek viena ar bērnu.

Ja no ģimenes aiziet mamma, tad arī viņai ir pienākums maksāt alimentus tēvam, kurš paliek ar bērnu. Tātad – alimentus saņem tas, kurš reāli audzina un uztur bērnu.

Tātad- šķiršanās laikā galvenais saglabāt vēsu prātu un mēģināt rast kompromisu un vienoties! Galu galā - tas ir jūsu abu mazuļa labā!

Noskaties raidījuma Māmiņu Klubs sižetu par šķiršanos šeit!

19. Mar 2009, 10:13

Piekritu Langeran...
esmam ar wiru lidziga situacija...wiram no ieprieksejam attiecibam ie 2berni..ciwilsiewai walsts maksa alimentus(jo winja domaja,ka no walsts dabus wairak)un tagad ik pa bridim draudot mums,wai nu mes katru men.piemaksajam 25Ls wai winja iet atkal uz tiesu un pieprasa lielakus alimentus...pati nestrada tik gaida no mums...es ari neuzskatu,ka mums butu jauztur winja+berni wieniem...mums pasiem ari ir delins winjam ari sawu wajag...

09. Mar 2009, 10:08

Dzīves piemērs. Izšķīros ar iepriekšejo dzīves biedru. Mums ir kopīga meita. Izgāju cauri tiesas prāvai un viņam piesprieda maksāt valsts noteiktos alimentus. Pirmo gadu maksāja un piemaksāja vel ik pa laikam, teica lai tik meitai nekas netrūkst. Bet tagad viņš nemaksā ne santīmu jau otro mēnesi. Teica ka 2 gadus nemaksāšot. Bet tai pašā laikā viņš pelna turpat pie 1000 latiem mēnesī. Nodomāju pagaidīšu vienu gadu. Jo viņš draudēja man. Zinot to ka viņš nav prognozējams un ir agresīvs. Jo kopdzīves laikā sita mani, taka mazliet bail. Un viņš jau ir pieradis ka var nemaksāt, jo mūsu meita ir sestā pēc skaita. Un nevienam viņš nav maksājis.

12. Feb 2009, 22:27

Vai jusuprat sads ieteikums dalit ienakumus uz pusem pec laulibas skirsanas nav amorals. Tas virietis pec tam iespejams dibina nakamo, sev pienemamaku gimeni. Taja logiski ari iespejams rodas berns vai berni, kuriem tiesi tapat viss minetais ir nepieciesams.Kur te vispar logika!!! Un sitadus murgus ari ir kas prasa tiesas.Tada ir ari mana pieredze.Tas viss ir vajprats.