Zanes Daudziņas kurss “Balss, dikcija, artikulācija”

Zanes Daudziņas kurss “Balss, dikcija, artikulācija”

24. Mar 2020, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai dikciju, balsi un artikulāciju varam uztrenēt skaidru un saprotamu, ja arī neesam aktieri? Vai savu balss skanējumu ikdienā varam padarīt dzidrāku, dziļāku un spēcīgāku? Un vai dikcijas un artikulācijas vingrinājumi var kļūt par lielisku rīku, lai mācību procesu ar bērniem padarītu interesantāku un daudzpusīgāku? Pastāstīsim, kā runas mākslas treniņi var palīdzēt ne tikai paša runas prasmēm, bet arī bērnu runas attīstībai.

Zane Daudziņa, viena no vadošajām runas mākslas pedagoģēm Latvijā, nebūt nepiedzima jau ar nostādītu un dzidru, dziļu balsi, skaidru un artikulētu dikciju. Kā viņa pati stāsta, tad, pirms satika savu skolotāju Dzintru Mendziņu, viņas balss bija klusa, čiepstoša un meitenīga.

 Strādājot pie savas balss, trenējot dikciju, stāju, un praktizējot citus vingrinājumus, Zane iepazina un atklāja savu īsto balsi, kļuva pārliecināta par savu viedokli un spējām to izteikt. Kādreizējā nepārliecinātība, šaubas, bailes no publiskās uzstāšanās un sava viedokļa izteikšanas palika pagātnē. Viņa pieņēma lēmumu, kas viņas dzīvi izmainīja par 360 grādiem. Un šis lēmums bija – iepazīt sevi, un līdz ar to arī savu balsi. Tā sākās ceļš uz jauniem izaicinājumiem un panākumiem.

Kas ir dikcija?

Dikcija ir vārdu, zilbju un skaņu izruna. Laba, attīstīta un trenēta dikcija palīdz mums ikvienu labāk uztvert un saprast. Mēdz gadīties, ka orators uzstājas ar interesantu, noderīgu informāciju, taču neskaidras dikcijas dēļ, publika vienkārši nespēj ar interesi ieklausīties runātājā un galu galā informāciju neuztver.

Dikcija ir kā mūzikas instruments. Ja mēs savas prasmes spēlēt netrenēsim, tad patīkamu skanējumu būs grūti sagaidīt. Tātad, šis instruments – balss un dikcija, ir jātrenē. Gluži kā muskuļus sporta zālē. Un te salīdzinājums būs vietā - vai zinājāt, ka vienas runas laikā tiek nodarbināti aptuveni 40 muskuļu? Turklāt vienas atsevišķas skaņas veidošanā piedalās ap 15 runas aparāta muskuļiem!

Balss kā spogulis

Zanes Daudziņas pārliecība par balss lielo nozīmi komunikācijā un sevis prezentēšanā nostiprinājās profesionālās balss simpozijā Amerikā. Tur tika prezentēts pētījums par balss ietekmi uz apkārtējiem cilvēkiem. Pētījuma gaitā tika ierakstītas dažnedažādas balsis – sieviešu, vīriešu, jaunu cilvēku, vecu, skanīgas un neskanīgas. Ierakstītās balsis deva noklausīties dažnedažādam, milzīgam respondentu skaitam. Un kaut arī viņi klausījās identisku tekstu, ko lasīja dažādi cilvēki, rezultātā visi respondenti, neatkarīgi no dzimuma, no inteliģences līmeņa, no savām zināšanām un tamlīdzīgi, sniedza vienu atbildi – viņuprāt pievilcīgāk skan tās balsis, kas ir tembrāli zemākas un spēcīgākas. Rodas sajūta, ka tie cilvēki ir kompetentāki, gudrāki un uzticamāki. Turklāt tad, kad cilvēks runā, otra cilvēka (klausītāja) balss saites sāk automātiski kustēties līdzi. Un lai klausītājs justos labi, būtu verts piestrādāt pie savas balss kvalitātes un skaidras, artikulētas dikcijas.

Treniņi ... un treniņi

Lai iegūtu artikulētāku un skaidrāku dikciju ikdienā vai publiski uzstājoties, nepieciešams veltīt apmēram 15 minūtes dienā, lai apzināti pievērstu uzmanību skaņām, ko izrunājat. Pildot dikcijas treniņus 2 nedēļas, 15 minūtes dienā, vārdu izruna uzlabosies, un cilvēki Jūsu teikto sapratīs daudz labāk. Viena no efektīvākajām un populārākajām dikcijas un artikulācijas treniņu metodēm ir Arnolda Liniņa līdzskaņu un patskaņu tabulā esošo vingrinājumu un mežģu skaitīšana. Šo metodi jau gadiem izmanto aktieri un skatuves runātāji.

Ieskatieties, kas ir Arnolda Liniņa tabula, un kā ar to strādāt!

 

 Sākotnēji šo tabulu jāizrunā lēni, bet koncentrēti. Kad izdodas skaņas izrunāt jau skaidri un artikulēti, tempu ir jākāpina.

Lai arī šī ir populārākā, bet nebūt ne vienīgā artikulācijas treniņu tabula. Tāpat varētu teikt, ka katram burtam, katrai skaņai ir konkrēts vingrinājums, kas palīdzēs šīs skaņas izrunas attīstībai.

Mācību procesā gan vecāki, gan skolotāji var izvēlēties, kā integrēt dikcijas vingrinājumus ikdienā vai mācību procesā, piemēram, sarīkot tematiskā burta dienu. Brīnišķīga dienas daļa, kurā iekļaut dikcijas un balss vingrinājumus, ir rīts. No rītiem nepieciešams “iedarbināt” ne tikai savu ķermeni, bet arī runas aparātu. Izkustinot mutes muskuļus ar dažiem mēles mežģiem, Jūs būsiet atmodinājis arī ķermeņa daļu, par kuru mēdzam aizmirst – balsi. Turklāt balss atvēršanas treniņi iekļauj vairākas kustības ar ķermeni! Atrodiet laiku no rīta kopā ar bērniem izpildīt elpošanas vingrinājumus, un Jūsu diena būs sākusies ar enerģijas pieplūdumu!

Un atcerēsimies, ka bērniem ir ļoti svarīga vecāku uzmanība. Lai kopīgi pildīti dikcijas treniņi kļūst par kopīgu izklaides veidu, kas sniegs rezultātus gan Jūsu dikcijas uzlabošanā, gan bērnu runas attīstībai!

Zanes Daudziņas 20 gadu pieredzē uzkrātās zināšanas tagad ir pieejamas arī digitālā vidē ikvienam nozares pārstāvim un interesentam! Zanes Daudziņas kurss “Balss, dikcija, artikulācija”.

“Šis žagaru saišķis nav mans žagaru saišķis, bet tas žagaru saišķis, kas pārlikts pāri šķērsām un pārsiets ar šņori, ir mans žagaru saišķis.”