VIDEO: Viss par bērna dienas režīmu līdz gada vecumam

01. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gulēšana, ēšana, vannošanās, pastaigas – šie tik ierastie dienas notikumi mazuļa dzīvē ieņem ļoti lielu nozīmi. Vaicāsiet, kā pareizi organizēt bērna dienas režīmu līdz gada vecumam, un vai vispār nepieciešams dienas režīms? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē tālāk rakstā!

Dienas režīms mazulim ir nepieciešams, jo tas sniedz stabilitātes un drošības sajūtu, vienlaikus arī veicinot viņa veselību un attīstību. Bērniņam ir nepieciešama paredzamība, taču atceries, ka nevajag arī ieslīgt pretējās galējībās – katru dienu pieturēties pie strikta režīma, saplānojot to minūti pa minūtei. Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova rekomendē izdomāt konkrētu aktivitāšu secību. "Laiks, kad veicam darbības, var nedaudz mainīties, taču secībai jābūt pārdomātai, jo bērnam ir svarīgi prognozēt, kas notiks tālāk," skaidro speciāliste, piebilstot, ka tad, kad bērns var prognozēt tālāko, viņš kļūst mierīgāks.

Jaundzimušā dienas režīms

Šajā periodā bērns lielāko dienas daļu pavada guļot vai arī ēdot māmiņas pienu, taču arī jau pirmajās dzīves nedēļās ir svarīgi izveidot diennakts režīmu.

Šajā periodā svarīgi bērnam palīdzēt saprast, kas ir diena un kas – nakts. Vakarā, kad ir tumšs, visi guļ – neviens nestaigā, nerunā, netrokšņo. Ja ir nepieciešams, vari jaundzimušo ņemt pie sevis gultā, lai pabarotu viņu guļus stāvoklī, ja šāda poza jums ir ērtāka un ļauj abiem atpūsties. 

Lai izveidotu dienas režīmu, centies mazulīti vannot vienā un tajā pašā laikā, padarot vannošanos kopā ar māmiņas pieskārieniem un liegu masāžu par ikvakara rituālu, savukārt rītu iesāc ar mazuļa rīta higiēnas procedūru veikšanu – actiņu mazgāšanu, pārģērbšanu. Tieši ar tik vienkāršiem dienas notikumiem arī veidojas dienas režīms!

Dienas režīms vecumā no 1 līdz 3 mēnešiem

Pakāpeniski mazulis sāk atšķirt dienu no nakts un viņam arī ir izstrādājies savs miega un ēšanas režīms. Diennakts laikā mazulis vēlēsies zīst aptuveni 7 reizes, savukārt miegā pavadīs 17 – 18 stundas. Šajā laikā, ja vien ir piemēroti laikapstākļi, apvieno bērna dienas miedziņu ar ratu pastaigām. Fizioterapeite Kristīne Asonova vērš uzmanību, ka nekad nevajag režīmam pieturēties pārāk strikti, jo visi esam dzīvi cilvēki un viss mainās. "Piemēram, kādreiz var būt slikts laiks un nemaz negribās iet ārā, un nekas traks nenotiks arī tad, ja kādu dienu pastaiga laukā izpaliks," skaidro speciāliste.

Šajā laikā bērniņu baro pēc pieprasījuma, kas mazuli nodrošinās ar vislabāko, lai viņš augtu liels un vesels, - māmiņas pienu.

Dienas režīms vecumā no 3 līdz 6 mēnešiem

Šajā laikā samazinās miegā pavadītais stundu skaits un pieaugt intervālu ilgums starp barošanas reizēm, taču ņem vērā, ka katram bērniņam tas ir individuāli. Turpini mazuli zīdīt pēc pieprasījuma, taču pievērs uzmanību arī tam, cik garas ir pauzes starp ēšanas reizēm. Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova norāda, ka nevajadzētu bērnu barot strikti pēc pulksteņa laika, taču, ja bērns tik tikko ir labi paēdis, ieteicams tomēr nogaidīt 2 līdz 3 stundas līdz nākamajai zīdīšanas reizei.

Vecumā no 3 līdz 6 mēnešiem mazulis jau vairāk laika pavada nomodā, šo laiku veltot aktīvai pasaules izzināšanai, tāpēc droši dodaties pastaigās ar draudzenēm, varat mēģināt apmeklēt arī kādu pasākumu vai nodarbību māmiņām ar mazuļiem. 

Dienas režīms vecumā no 6 līdz 9 mēnešiem

Šajā laikā mazulim jau ir izstrādājies savs pastāvīgais dienas režīms. Bērniņš guļ 2 – 3 reizes dienā un kopējais miegā pavadītais laiks jau ir samazinājies līdz 14 – 15 stundām.

Šajā vecumā bērns iepazīstas ar pirmo piebarojumu, tāpēc varat iepazīstināt mazuli jau arī ar kopīgām maltītēm, kad visa ģimene sēž pie galda, lai kopīgi ēstu. Paralēli turpini mazuli arī zīdīt, piedāvājot mammas pienu pēc pieprasījuma. 

Bērniņš šajā laikā aizvien vairāk stundu pavada nomodā, jo iepazīties ar apkārtējo pasauli ir tik interesanti, tāpēc, pavisam iespējams, pastaigu laikā ratos mazais uzreiz neaizmigs, bet gan labprāt pētīs apkārtni. Tāpēc parādi bērnam, cik liela dažādība valda apkārt – pastaigu laikā sarunājies ar viņu, stāstot par to, kas redzams apkārt – koki, putni, puķes, suņi, kaķi.

Dienas režīms laikā, kad tūliņ apritēs jau gadiņš

Kad bērniņš sasniedzis jau aptuveni gada vecumu, gulēšanas pauzes sarūk jau līdz  2 reizēm dienā, taču ir daļa mazuļu, kuriem pietiek tikai ar diendusu. 

Laikā, kad mazulis ir nomodā, piedāvā viņam dažādas izglītojošas aktivitātes un rotaļas, dziedat kopīgi dziesmas. 

Lai arī bērniņš ir jau paaudzies, gada vecumā ir svarīgi ievērot dienas režīmu, jo, ja tas pēkšņi tiks mainīts, mazulis var kļūt satraukts. Tāpēc centieties pastaigās doties aptuveni vienā un tajā pašā laikā, arī maltīšu un vannošanās laikus būtiski nepārbīdot un ieturot ierasto ikdienas notikumu secību.

Protams, mūsu ikdiena ir mainīga, un mēs, ģimenes, esam ļoti mobilas un aktīvas, tāpēc labprāt pavadām laiku, dodoties dažādos izbraucienos, viesos, kas var pamainīt bērna dienas režīmu. Lai šādas izmaiņas ikdienas kārtībā radītu mazāku trauksmi, centies ņemt līdzi mazuļa ierasto ēdienu, rotaļlietas, kā arī esi pacietīga, ja bērniņa miegs šajā laikā kļūst trauslāks. Veltiet viņam savu uzmanību un mīlestību, un tas palīdzēs mazajam vieglāk pieņemt izmaiņas viņa dienas kārtībā.