VIDEOpadomi: Kā pareizi kopt bērna zobus?

02. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par zobu veselību, lai tie būtu veseli un stipri, jārūpējas jau no mirkļa, kad mazuļa mutē izšķīlies pirmais baltais zobiņš. Par to, kā vislabāk un vispareizāk kopt zobus, stāsta RSU Stomatoloģijas institūta sertificēta zobu higiēniste Anda Mironova.

Zobu higiēniste skaidro, ka pašreizējās rekomendācijas iesaka maziem bērniem nedot zobu anestezējošas vielas saturošus līdzekļus, kurus, pašiem to neapzinoties, var pārdozēt. Speciāliste rāda speciālu želeju, kuru var lietot bez ierobežojumiem un kas rada fizisku barjeru, lai neveidotos iekaisums un zobiņš izšķiltos vieglāk. Atšķirībā no citām želejām, kas paredzētas, lai atvieglotu zobu šķilšanās procesu, Jordan želeja atvieglo sāpes, pateicoties hialuronskābes iedarbībai.

Tā kā zobu šķilšanās procesā niez smaganas, mazulim var dot vismazākajiem paredzēto Jordan zobu birstīti, kur viens no galiem izveidots kā zobgrauzis, vienlaikus palīdzot bērniņam arī iedraudzēties ar zobu birsti. Zobu higiēniste Anda Mironova atklāj kādu noslēpumu, par kuru noteikti dzirdējis vien retais vecāks. Proti, zobu birstītes zilie sariņi kalpo par špikeri, lai vecāki zinātu, cik daudz zobu pastas laikā, kad bērniņam sāk tīrīt zobus, izmantot.

Kādā pozīcijā tīrīt zobus? Vispareizākā pozīcija, kādā tīrīt bērnam zobus, ir iesēdinot mazo sev klēpī, un speciāliste arī demonstrē paņēmienu, kā vieglāk zobus iztīrīt bērnam, kurš vēlas būt kustībā un nesēdēt uz vietas.

Kā tīrīt zobiņus? Anda Mironova skaidro, ka ļoti svarīgi ir sānu zobi, tāpēc pirmās, kas jānotīra, ir košļājamās virsmas. Ir svarīgi, lai zobu birste pie smaganām tiktu pielikta slīpi.

Zobu higiēniste Anda Mironova:" Ir ļoti būtiski kopt zobus tā, lai vismaz līdz trīs gadu vecumam tie nebūtu jālabo."

Zobu birste jāizvēlas, atkarībā no bērna vecuma. To demonstrē arī A. Mironova, rādot, ka bērniem no sešu gadu vecuma piemērota jau cita veida zobu birste, kurai ir arī garāki sariņi, kas palīdzēs kopt sestos zobus, lai tie būtu veseli.

Pievērs uzmanību fluorīda koncentrācijai! Izvēloties zobu pastu, ir svarīgi pievērst uzmanību fluorīda koncentrācijai pastā, ko apzīmē ar burtiem PPM. Zobu pasta ar 1000 PPM koncentrāciju ir piemērota bērniem, kuri našķojas arī ar saldumiem, savukārt lielākiem bērniem paredzēta zobu pasta ar 1400 PPM devu.