VIDEO: Mazuļa attīstība divpadsmitajā dzīves mēnesī

17. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Divpadsmit mēneši ir laiks, kas iezīmē bērna pirmo gadiņu. Ja pirmajā dzīves gadā mazuļa vecumu skaitījām mēnešos, tad turpmāk skaitīsim gadus. Ticiet mums, tie aizlidos zibens ātrumā!

Tikmēr atgriezīsimies pie mūsu mazuļiem, kuri gatavojas svinēt savu pirmo dzimšanas dienu. Savukārt mēs, vecāki, ar interesi un prieku lūkosim, kas bērnu sagaida turpmākajā nākotnē.

Mazuļa attīstība 12 mēnešu vecumā

Pirmajā dzimšanas dienā daudzi mazuļi jau sper savus pirmos, lai arī, varbūt, nepārliecinošos solīšus. Protams, ir arī steidzīgāki bērni, kuri šajā vecumā jau skrien tik ātri, ka viņus grūti noķert, savukārt daļa mazuļu vēl turpina rāpot, kas arī ir lieliski. Ja tavs mazulis šajā vecumā vēl rāpo, tad nesatraucies! Jo ilgāk bērniņš pavada četrrāpus, jo labāk nostiprinās viņa muguras muskuļi, kas ir svarīgi bērna pareizas stājas un gaitas veidošanā, jo mūsu ķermenī viss ir savstarpēji saistīts.

Mūsu speciālista padoms – telpās ļauj mazulim pēc iespējas biežāk atrasties ar basām kājiņām, apavus velc tikai dodoties laukā. Neklausies citu padomos, kuri iesaka bērniem mājās vilkt sandales, jo pētījumi pierādījuši, ka tas nav nepieciešams. Pēdām jāļauj pielāgoties pēc iespējas daudzveidīgām virsmām, tāpēc ir svarīgi mājokļa grīdu izklāt ar dažādu faktūru segumiem – flīzēm, paklāju, parketu. Sandales mazajās kājiņās var aut vien tad, ja grīda mājoklī nav gluda.

Ieteikums māmiņām, kā neapjukt lielajā bērnu rotaļlietu izvēlē – dod priekšroku liela izmēra rotaļlietām, kuras var pārvietot, uz kurām var uzkāpt. Bērniem patiks dažāda izmēra kastes, kas var kalpot arī kā tuneļi, atvilktnes. Tuneļus vari veidot gan iegādājoties kastes veikalā, gan arī izveidojot tos, uzsedzot, piemēram, uz galda segu. Laba dāvana pirmajā dzimšanas dienā, neatkarīgi no bērna dzimuma, būs rotaļlietu trauku komplekts, dažādi rotaļlietu sadzīves priekšmeti, piemēram, gludeklis, virtuves priekšmeti, lai bērns var atkārtot savas māmiņas darbības.

Atceries, ka arī tad, kad mazulis jau sācis staigāt, līdz 3 – 4 gadu vecumam ir svarīgi ievērot hendlinga pamatprincipus – necel bērnu aiz padusēm, nevelc aiz rokas, neturi, saspiestu pie ribām. Centies radīt bērnam tādu vidi, kurā viņam ir iespēja pašam sevi attīstīt – pakāpties, uzrāpties, ielīst – vienlaikus dažādojot savas kustības un mainot ķermeņa stāvokli.

Gadu vecs bērniņš prot:

  • Prot izrunāt vienkāršus vārdus un atdarināt skaņas;
  • Staigā bez pieturēšanās;
  • Nokost un sakošļāt cietu pārtiku;
  • Sakārtot piramīdu, uzbūvēt figūras no klučiem;
  • Izmantot krūzīti un karoti.

Daudzi vecāki bērna apgūto prasmju vidū labprāt ierindotu arī iešanu uz podiņu, taču mēs iesakām ar šo punktu nesteigties, jo visam ir savs laiks. Tikai tad, kad bērns ir iemācījies stabili un pārliecinoši staigāt un viņš sāk izprast autiņbiksītēs notiekošos procesus, un sāk izrādīt gatavību iet uz podiņu, viņš ir gatavs podiņmācībai. Tāpēc arī šajā laikā tāpat kā visā dzīves pirmajā gadā Huggies autiņbiksītes būs uzticams mazuļa sabiedrotais, jo tās var uzvilkt ērti kā biksītes un tās pielāgojas mazuļa kustībām.

Līdz gada vecumam mazulis ir emocionāli cieši saistīts ar savu māmiņu, uztverot viņu kā daļu no sevis. Pēc pirmā gada bērns kļūst neatkarīgāks, un sāk veidoties viņa personība. Šajā laikā viņš arī piedzīvo pirmo iekšējo konfliktu, jo, no vienas puses, viņš ir pieradis, ka mamma vienmēr ir blakus un izpilda viņa vēlmes, bet, no otras puses, viņš vēlas neatkarību. Kad mazulim kaut kas neizdodas, viņš sāk raudāt un dusmoties, tāpēc ir svarīgi, lai vecāki atbalstītu viņa attīstību un pareizi reaģētu uz bērna uzvedību.

Svešinieku klātbūtnē bērns ir daudz savaldīgāks nekā tad, kad blakus ir tikai tētis un mamma, kad tiek dota daudz lielāka brīvība emocijām. Šī izturēšanās izskaidrojama ar to, ka bērns pārbauda vecākus, cenšoties noskaidrot, vai māmiņa, tētis viņu ir gatavi mīlēt neatkarīgi no uzvedības. 

Kā svinēt 1. dzimšanas dienu?

Sasniedzot 1.gadiņa slieksni, mazulis vēl ir ļoti pieķēries savai mammai, tāpēc vispiemērotāk būs pirmo dzimšanas dienu svinēt mājās, kur bērniņam viss ir pazīstams. Šāds risinājums vislabākais ir arī šobrīd, kad jāievēro ierobežojumi koronavīrusa izplatības ierobežošanai, pirmo jubileju svinot tikai savas ģimenes ietvaros.

Nebēdā, ja mazuļa 1. dzimšanas dienu biji iztēlojusies kā jautru ballīti bērnu rotaļu istabā ar daudziem viesiem un atrakcijām! Tici mums, priekšā vēl daudz skaistu dzimšanas dienu, kurās varēsi radoši izpausties sākot no ielūgumu sagatavošanas, beidzot ar spēļu piemeklēšanu ballītei.

Dzimšanas dienas svinēšanai vispiemērotākais laiks ir tad, kad bērniņš ir izgulējies un labā noskaņojumā. Tas nozīmē, ka svecītes pūšana un apsveikuma dziesmas dziedāšanai, visticamāk, plkst. 12.00 dienā nebūs piemērotākais laiks, ja šajā laikā jūs parasti dodaties pastaigā, jo bērniņš pieradis gulēt diendusu. Atceries, ka labs noskaņojums ir galvenā panākuma atslēga, lai svinības, pat ja tās ir tikai jūsu ģimenes locekļu pulkā, būtu izdevušās.

Kādas rotaļas patiks gadu vecam bērniņam? Iespējams, balonus vislabāk atstāt turpmākajām dzimšanas dienām, kad bērniņš būs jau paaudzies, jo balons pārsprāgstot var bērnam radīt trauksmi. Tā vietā forši pavadīts laiks būs kopīga dejošana pie bērna iecienītākajām dziesmām un līdzi dziedāšana. Kopīgi varat arī parotaļāties ar jaunajām rotaļlietām, kuras mazulis saņēmis dzimšanas dienas dāvanās, lai bērns tās labāk iepazītu.

Lai mājās ienestu svētku sajūtu, izrotājiet mājokli ar karodziņu un papīra virtenēm, kas radīs prieku gan mazajam, gan arī jums, vecākiem.

Ko likt 1.dzimšanas dienas svinību galdā?

Pirmās dzimšanas dienas svinībās ieteicams galdā likt vienkāršas uzkodas, padomājot par to, lai bērns tās viegli varētu satvert un apēst. Tāpēc priekšroku dod ēdienam, ko var ērti paņemt rokā, vienlaikus, nedrīkst aizmirst par drošību. Tas nozīmē, ka, piemēram, riekstiņi nebūs labākā izvēle, ko celt galdā bērna 1. dzimšanas dienā, jo mazulis ar tiem var aizrīties.

Idejas svinību maltītei, kas garšos arī bērniem:

  • Sagriezti dārzeņi;
  • Augļi;
  • Mafini;
  • Sausiņi;
  • Baranciņas;
  • Mini kotletītes;
  • Mini pankūciņas;
  • Kanape maizītes, kuras mazais viegli var paņemt rokās;
  • Vārītas paipalu oliņas;
  • Ar biezpienu pildīti groziņi;
  • Cepumi;
  • Pašgatavotas vistu nagetes;
  • Siera šķēlītes;
  • Ūdens;
  • Sula.

Mazam bērnam vissvarīgākā ir tuvo cilvēku beznosacījuma mīlestība – es tevi ļoti mīlu, mazulīt, un vienmēr būšu blakus. Daudz laimes dzimšanas dienā, bērniņ! Esi laimīgs!