VIDEO: Mazuļa attīstība astotajā dzīves mēnesī

20. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa attīstība astoņu mēnešu vecumā noris ar pilnu jaudu. Šajā vecumā bērniņš savus vecākus iepriecina ar aktīvu rāpošanu un apkārtējās telpas izpēti. Tāpat arī nostiprinās bērna attiecības ar vecākiem, radiem un citiem tuviniekiem, kā arī tiek iepazītas jaunas garšas.

Daži bērni šajā vecumā pat jau var izrunāt savus pirmos, visvienkāršākos vārdiņus – mamma, baba. Starp citu, ir daļa bērnu, kuriem viens no pirmajiem izrunātajiem vārdiem, ir “lampa”. Tas, acīmredzot, tādēļ, ka šajā vārdā savienojušās skaņas, kuras visvieglāk izrunāt cilvēciņam, kura runasspējas vēl nav pilnībā attīstītas. 

Astoņu mēnešu vecumā mainās arī bērniņa runa un intonācija un viņš savu līdzšinējo valodiņu sāk pamazām iemainīt pret pieaugušo cilvēku valodu. Tiesa, kamēr mazuļa smadzenes vēl nav gatavas pieaugušo valodai, bērniņš vienkārši izmēģina dažādas atsevišķas zilbes un skaņas.

Bērna atmiņa šajā vecumā ir jau pietiekami attīstīta, lai spētu atcerēties dažādus notikumus. Bērns atceras savu vecāku rīcību un mēģina to atdarināt. Viņš viegli atpazīst savas mīļākās rotaļlietas, pazīstamus objektus, zināmas skaņas un rotaļas.

Astoņu mēnešu vecumā bērns jau ir pilnībā gatavs iepazīt pasauli. Viņus bieži var redzēt iepazīstam rotaļlietas, izpētot dažādus priekšmetus, ripinot un metot bumbiņu, spaidot interaktīvu grāmatu podziņas un pētot to lappuses.

Šajā vecumā teju ikviens bērns ir ļoti sabiedrisks, aktīvi iepazīstas ar vienaudžiem un tuviniekiem. Tajā pašā laikā pret nepazīstamiem cilvēkiem mazulis var izturēties ļoti piesardzīgi, daži pat sāk raudāt un kliegt, ja nepazīstamais paņemt viņu rokās. Bērnu īpaši satrauc, ja māmiņa nav blakus, pat ja viņa ir izgājusi tikai uz minūtīti.

Ikviens astoņus mēnešus vecs bērniņš ir priecīgs par māmiņas uzslavām un bēdājas, ja māmiņa par kaut ko dusmojas. Ja viņam kaut kas neizdodas, viņš var kļūt satraukts un raudāt. Lielu prieku bērnam šajā vecumā rada rotaļas, kurās tiek atkārtotas vienas un tās pašas darbības. Piemēram, ripināta bumbiņa vai automašīna, atvērta un aizvērta kastīte u.tt.

Bērniņš astoņu mēnešu vecumā jau ir aktīvs rāpotājs, darot to ātri un prasmīgi, tāpēc ir svarīgi ievērot hendlinga principus, kas seko līdzi bērniņa attīstībai, – ja bērniņš ir mūsu rokās, mēs viņu uz grīdas liekam pakāpeniski. Tas nozīmē, ka vispirms guldot uz sāniņa, lai viņš varētu saglabāt līdzsvaru un pats izvēlēties nākamo pozu.

Noskaties video, lai uzzinātu speciālista ieteikumus!

Joprojām ir ļoti svarīgi telpā, kurā rotaļājas mazulis, nodrošināt dažādus līmeņus. Šim nolūkam var izmantot pufus, spilvenus, zemu krēsliņu, autiņbiksīšu iepakojumus. Īpaši jautra rotaļlieta šī vecuma bērniem ir caurule – ieliec trubā kādu bērnam interesējošu priekšmetu un viņš mēģinās to sasniegt. Šādā veidā vari stimulēt mazuli aktīvāk rāpot, kas ir svarīgi, ja mazulis jau cenšas celties kājiņās. Par pāragru celšanos kājās gan nevajadzētu priecāties, jo visam mazuļa attīstībā ir savs laiks, tāpēc ir svarīgi ļaut mazulim nostiprināt savus muguras un kāju muskuļus, ko vislabāk darīt rāpojot, lai pirmos soļus varētu spert pārliecinoši un nekaitējot savam mugurkaulam un ķermenim.

Mēs zinām, ka mamma mazulim ir vissaistošākā rotaļlieta. Bērniņš var censties uzrāpties uz māmiņas, rāpties augšā pa viņas kājām. Mūsu uzdevums ir šajā vecumā pēc iespējas censties mazulim neļaut celties kājās, tāpēc mamma var nogulties uz grīdas uz sāniem, ļaujot mazulim kāpaļāt, bet pati – izmantot šo momentu, lai nedaudz atpūstos.

Mazuļa rotaļlietas ir svarīgi telpā novietot dažādos līmeņos, lai viņš, pārvietojoties pa istabu, mainītu līmeņus un arī pozas – no četrrāpus uz sēdus pozīciju, tad atkal atpakaļ četrrāpus, iespējams, pēc tam mazais vēlēsies nogulties uz vēderiņa vai arī uz sāniņa. Ir svarīgi, lai bērniņš ilgstoši neatrastos vienā pozīcijā, jo īpaši tas attiecināms uz stāvēšanu kājās.

Mūsu eksperti atkārtoti atgādina – nekādu staigulīšu! Staigulī bērns ieņem nedabisku ķermeņa stāvokli, viņš neizjūt līdzsvaru, nespēj kontrolēt savas kustības un arī nevar iemācīties pareizi spert solīšus, tāpēc šādas ierīces nerekomendējam.

Astoņu mēnešu vecumā mazulis jau ir ļoti aktīvs, tāpēc neatstāj viņu vienu pašu nepieskatītu pat ne uz minūtu. Lūk, kādi drošības riski var pastāvēt!

  • Ja bērns vienlaikus ēd, rāpo, runājas, viņš var aizrīties, tāpēc atceries svarīgu noteikumu - ja ēdat, tad tikai sēžot pie galda, nevis stāvot vai rāpojot! Šī iemesla dēļ nevajag mazulim dot ēdienu arī atrodoties ceļā automašīnā.
  • Pirms ļauj mazulim rāpot pa grīdu, pārliecinies, ka uz tās nav atrodamas sīkas detaļas, kuras viņš varētu ielikt mutē un aizrīties. Grīda ir regulāri jāuzkopj un jāmazgā, jo putekļi var bērnam izraisīt alerģiju.
  • Vannas istaba ir viena no potenciāli bīstamākajām vietām mājās, jo tieši šeit visbiežāk glabājam sadzīves ķīmiju - veļas pulverus, balinātājus, skalošanas līdzekļus, tīrīšanas un higiēnas līdzekļus. Tam visam vajadzētu atrasties uz visaugstākā plaukta, kur bērns tam nevar tikt klāt.
  • Mazuli nedrīkst vienu pašu atstāt vannā, pat ja tev šķiet, ka vannā ir maz ūdens un nekas slikts nevar notikt. Diemžēl pat pieauguši bērni, rotaļājoties vannā, var paslīdēt vai apdedzināties ar karstu ūdeni.
  • Vēl viens traumatisks faktors ir mēbeļu un priekšmetu asie stūri, jo bērns ir zinātkārs un vēlas visu atvērt, apskatīt, tāpēc viens no veidiem, kā mazuli pasargāt no traumām, ir speciālu stūru uzliku izmantošana, kas noapaļo mēbeļu stūrus, kā arī skapīšu durvju nostiprināšana ar speciālām slēdzenēm, kas neļaus bērniem tos atvērt.
  • Visām kontaktligzdām jābūt noslēgtām ar veikalos nopērkamajiem speciālajiem doršības vāciņiem. Turklāt, jo neizteiksmīgākas krāsas tie būs, jo labāk, jo koši kontaktligzdu vāciņi tikai piesaistīs mazā pētnieka uzmanību. Svarīgi pārdomāt arī vadu izvietojumu, lai bērns tos nevarētu raustīt, aiz tiem aizķerties.
  • Vēl viena bīstama vieta dzīvokī ir virtuve, kurā atrodami daudzi asi priekšmeti un karsti šķidrumi. Tāpēc neatstāj tējas un kafijas krūzi bērnam viegli pieejamā vietā, tāpat arī pārliecinies, ka karstās pannas rokturis ir pagriezts pret sienu, lai bērns tam nevarētu tikt klāt.
  • Ja dzīvojat mājoklī ar kāpnēm, nodrošinieties ar speciāliem vārtiņiem gan kāpņu augšdaļā, gan apakšdaļā, lai bērns nevarētu pa tām rāpot augšā vai lejā, jo ļoti daudzi bērni gūst traumas tieši noveļoties pa kāpnēm!

Pastāvīgai apkārtnes izpētei nepieciešams ērts un rūpīgi izvēlēts apģērbs. Pasaules izpētē mazuļa apģērbs bieži kļūst netīrs, tāpēc bērna garderobe ir daudz plašāka un daudzveidīgāka nekā pieaugušajiem. 

Kādam jābūt bērna apģērbam?

  • Izgatavotam no dabīgiem materiāliem.
  • Tas nedrīkst ierobežot kustības.
  • Tas nedrīkst pūkoties.
  • Tas nedrīkst radīt diskomfortu, berzt, spiest.
  • Tas nedrīkst būt par lielu.
  • Apģērbs nedrīkst būt par mazu.

Šajā vecumā apģērba izvēlē priekšroka jādod ērtībai nevis modes aktualitātēm. Pat ja māmiņai kārojas mazuli sapucēt apģērbā, kas atbilst visjaunākajām un aktuālākajām modes tendencēm, zini, ka tam vēl nākotnē būs pietiekami daudz laika, un tev būs šāda iespēja!

Šīs prasības attiecas arī uz astoņus mēnešus veca mazuļa autiņbiksīšu izvēli – autiņbiksītēm jābūt pēc iespējas ērtākām, tām jāpielāgojas mazuļa kustībām, netraucējot viņam iekarot plašo pasauli. 

Ļauj savam bērniņam atklāt jaunus apvāršņus, ko viņam palīdzēs paveikt Huggies® Pants autiņbiksītes, kas sniegs komfortu un pārliecinātību par sevi!