Veselīgs smaids sākas no pirmā zobiņa!

Veselīgs smaids sākas no pirmā zobiņa!

27. Mar 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad sāk šķilties bērna pirmie zobiņi, vecākiem rodas daudz jautājumu, saistītu ar bērna mutes dobuma kopšanu. Rast atbildes nav viegli, jo informācijas ir ļoti daudz. Kādi noteikumi būtu jāievēro, kopjot bērna zobiņus? 

Mutes kopšana pirms zobiņu izšķilšanās

Lielākā daļa vecāku nevelta pietiekami daudz uzmanības bērna mutes dobuma kopšanai, pirms nav izšķīlies pirmais zobiņš. Tas nav labi. Mutes dobumā katru dienu sakrājas baktērijas, tāpēc smaganas vajadzētu (īpaši pirms miega, kad siekalu izdalīšanās samazinās un vide kļūst labvēlīgāka baktērijām) tīrīt ar speciālu salvetīti. Zīdainis apradīs ar jauno sajūtu mutē, tāpēc vēlāk pāriešana pie tīrīšanas ar birstīti būs dabīga. Jūs pamasēsiet smaganiņas un radīsiet veselīgu, tīru vidi, kurā šķilties pirmajiem zobiņiem. 

Zobārsts jūsu draugs

Pirmie zobiņi parasti sāk šķilties apmēram sešu mēnešu vecumā. Tad smaganas uztūkst un apsārst, spēcīgi palielinās siekalu izdalīšanās. Bērns bieži kļūst niķīgs, sliktāk guļ. Sāpīgākā mēdz būt pašu pirmo zobiņu šķilšanās, bet dzerokļu šķilšanās sāpes izraisa reti.

Zobiņu ārstēšanas procesam jānotiek zobārsta uzraudzībā. Ir vērts apmeklēt zobārstu tūlīt pēc pirmā zobiņa izšķilšanās, lai tiktu aizpildīta zobiņu šķilšanās vēsture, bērns iepazītos ar zobārstu. Tāda pieredze vēlāk neizraisīs negatīvas asociācijas, nokļūstot zobārsta kabinetā. Vecāki bieži pieļauj kļūdu, bērnu vecot pie zobārsta tikai tad, kad zobiņi bojājas vai sāk sāpēt. Par mutes kopšanu būtu jāsāk rūpēties daudz agrāk. Tāpat nepieciešams apmeklēt zobārstu, ja līdz trīs gadu vecumam nav izšķīlušies visi 20 piena zobiņi.

Pareizi izvēlēti kopšanas līdzekļi veselīga smaida pamats

Bērnu zobu emalja ir divas reizes plānāka par pieaugušā, tāpēc nenotīrīts aplikums un tajā sakrājušās baktērijas kariesu izraisa daudz ātrāk. Svarīgi jau pirmo zobiņu tīrīt katru dienu – no rīta un vakarā. Tā ne tikai rūpēsieties par pienācīgu mutes higiēnu, bet arī ieaudzināsiet labus zobu kopšanas ieradumus.

Noteikti izvēlieties mīkstu zobu birstīti. Cietas zobu birstītes nav piemērotas bērnu zobu emaljai, jo var to sabojāt. Bērnu zobu birstītēm bieži ir kožamas daļas, kas palīdz mazināt zobiņu šķilšanās sāpes un “sadraudzēties” ar birstīti.

Bērniem nepatīk pieaugušo lietotā zobu pasta, tāpēc jāizvēlas tāda, kas radīta speciāli bērniem un zobu emalju notīra maigi. Zobārsti iesaka izvēlēties pastu, kuras sastāvā ir fluorīds, kas stiprina zobu emalju, veicina zobu remineralizāciju un pasargā no kariesa. Izvēlieties gela konsistences pastas, jo tās plānajai bērnu zobu emaljai ir maigākas.

Kad izšķiļas visi zobiņi, ir vērts sāk bērnu radināt arī pie zobu diega, kas palīdz iztīrīt zobstarpās sakrājušos netīrumus. Lai būtu ērtāk, varat izvēlēties diegus ar turētāju – tā būs vieglāk sasniegt dziļāk esošās zobstarpas.

Svarīgākais ir ieaudzināt ikdienas kopšanas ieradumus

Pareiza mutes dobuma kopšana ļaus priecāties par veselīgu smaidu. ja bērnu no mazām dienām sāksiet radināt pie mutes kopšanas rutīnas, izvairīsieties ne tikai no kariesa, bet arī ieaudzināsiet pareizus zobu kopšanas ieradumus.

 20170308134833-73631.jpg