Vecāki, rīkojieties!

Vecāki, rīkojieties!

16. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viedokļa raksts

Pediatre Sanita Mitenberga

Esmu ārste ne tikai pēc profesijas, bet arī pēc aicinājuma. Un arī trīs bērnu mamma. Uzskatu, ka ir pienācis pēdējais brīdis aktualizēt tēmu par katastrofālo D vitamīna nepietiekamību bērnu organismā un klauvēt pie mūsu valstī dzīvojošo bērnu vecāku sirdsapziņas. Ikdienas praksē esmu guvusi pamatotu apliecinājumu tam, ka bērniem ir svarīgi uzņemt D3 vitamīnu papildus.

SIA “Centrālā laboratorija” analīžu datu apkopojums par 2021. gadu liecina, ka 60 procentiem bērnu vecumā no 3 līdz 16 gadiem kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir zem normas – mazāk nekā 30 ng/ml. Šie dati mani satrauc.

D vitamīns ir viens no vitāli nepieciešamākajiem normālai bērna attīstībai un augšanai, imunitātes spējai pasargāt organismu no vīrusiem un saaukstēšanās. Šī vitamīna trūkums var atstāt neatgriezeniskas sekas uz mūsu jaunās paaudzes veselību. Turklāt mūsdienās ir svarīgi saprast – labai imunitātes darbībai D vitamīna līmenim būtu jābūt vismaz 50 ng/ml.

Savā praksē es bieži novēroju, ka, bērniņam piedzimstot, vecāki pirmos divus gadus uzmanīgi un rūpīgi pilda ārsta norādījumus un regulāri dod bērnam arī D3 vitamīnu, apzinoties, ka tā trūkums var izraisīt bērna motoriskās attīstības aizkavēšanos un tas nepieciešams, lai bērns sēdētu, rāpotu, skrietu u. tml. Un tad vecāki neizskaidrojamu iemeslu dēļ kaut kā piemirst par šī vitamīna eksistenci. Taču tieši trijos četros gados ir nākamais paātrinātās augšanas posms, kad aktīvi veidojas skelets, kauli burtiski aug lielāki. Mazajam tad obligāts ir D3 vitamīns un kalcijs, un, lai kalcijs spētu darīt savu darbu – spēcinātu kaulus un nodrošinātu stiprus zobus –, tam nepieciešams sabiedrotais – D vitamīns. Bez tā organisms nespēj absorbēt uzņemto kalciju. Var teikt, ka kalcija daudzums, kas uzsūcas mazā cilvēka kaulos, ir tieši atkarīgs no D vitamīna daudzuma organismā. Nākamais svarīgais posms ir piecgadnieka laiks, kad vecāki mazuļus sāk vest uz dažādiem pulciņiem. Tā viņiem ir papildu emocionālā un fiziskā slodze.

Mīļie vecāki, gribu vērst jūsu uzmanību – dzīvojot mūsu platuma grādos, uzņemt papildus D3 vitamīnu visa gada garumā nav rekomendācija, bet gan nepieciešamība, jo tikai ar uzturu un sauli nepieciešamajā daudzumā šo vitamīnu organismam nav iespējams nodrošināt.

Ideāls atskaites punkts ir analīzes, kas uzrāda kopējo D vitamīna līmeni bērna asinīs. Šādu analīzi var veikt, nododot asinis jebkurā laboratorijā. Lai mazs bērns nebūtu lieki jādursta, D vitamīna noteikšanu vislabāk ir izdarīt, veicot ikgadējo profilaktisko apskati vai taisot analīzes citu iemeslu dēļ. Kad ģimenes ārsts nozīmē bērnam valsts apmaksāto asins analīžu izmeklējumu, palūdziet, lai ārsts atzīmē arī kopējā D vitamīna noteikšanu asinīs. Tas ir maksas pakalpojums – apmēram seši septiņi eiro.

Ja analīzes parāda, ka bērnam D vitamīna līmenis asinīs ir normas robežās, nodot analīzes reizi gadā ir pietiekami. Bet, ja uzrādīts D vitamīna deficīts, iesaku šīs analīzes veikt atkārtoti pēc pusgada. Ja kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir kritiski zems – jau pēc trim mēnešiem.

Ja analīzes uzrāda, ka D vitamīns ir pietiekams, profilaktiskā jeb uzturošā D3 vitamīna ieteicamā diennakts deva bērnam no 1 gada vecuma ir 600 starptautiskās vienības. Visos citos gadījumos lūgums vērsties pie ģimenes ārsta, kurš, zinot jūsu bērna veselības stāvokli, vislabāk izvērtēs ieteicamo dienas devu.

Viens no vecāku man visbiežāk uzdotajiem jautājumiem ir – kāds ir vislabākais veids, kā bērnam pareizi papildus uzņemt D3 vitamīnu, nodrošinot nepieciešamo dienas devu? Pirmām kārtām, lai uzņemtu pietiekamu D3 vitamīna devu, nevajadzētu uzticēties tikai multivitamīniem, kuru sastāvā ir D3 vitamīns, tajos D3 vitamīna uzsūkšanās spēja ir tikai 30–40 procentu. To esmu novērojusi pēc savu klientu asins analīzēm. Es iesaku D3 vitamīnu uzņemt vienu pašu jeb tā saucamajā monovitamīna formā.

Es nenoniecinu multivitamīnu nozīmi un arī lieliski saprotu, ka mammai ir vieglāk iedot bērnam “visus vitamīnus” ar vienu kapsulu, taču reti kura mamma iedziļinās devās, kādās ir konkrētie vitamīni multivitamīnu izlases sastāvā, paļaujoties, ka tie apvieno visu bērnam nepieciešamo. Tomēr, ja bērnam kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir zem normas jeb mazāks par 30 ng/ml, multivitamīni nav risinājums. Tad D3 vitamīns pavisam noteikti jāuzņem kā monovitamīns un vislabāk – spreja formā.

Spreja formu es iesaku tāpēc, ka D3 vitamīns, iepūsts zem mēles vai vaiga iekšpusē, ātrāk uzsūcas un caur mutes gļotādu nokļūst asinsritē, tādā veidā apejot kuņģa un zarnu traktu. Šādā veidā vitamīnu ir viegli precīzi dozēt. Tas noteikti ir drošāks par citām D3 vitamīna formām.   

D3 vitamīna spreju  iesaku ne tikai saviem mazajiem pacientiem un viņu vecākiem, bet arī pati to apzinīgi lietoju. Esmu izvēlējusies un uzticējusies pašmāju LYLsunD3 un varu apstiprināt, ka mans kopējais D vitamīna līmenis asinīs jau ilgāku laiku stabili turas optimāls – 63–75 ng/ml. Šis produkts ir izsmidzināmas mikroemulsijas formā, saturot dabisku, tīru (te domājot – bez eļļas piemaisījuma, jo eļļa aizkavē D3 uzsūkšanos) D3 vitamīnu. Turklāt LYLsunD3 ir vienīgais D3 vitamīna sprejs, par kura lietošanu Latvijā ir veikti vairāki zinātniski pētījumi, kas apstiprina iedarbības efektivitāti tieši uz mūsu valstī dzīvojošo cilvēku organismu.

Mīļie vecāki, lūdzu, uzņemieties iniciatīvu un regulāri sekojiet sava bērna D vitamīna līmenim asinīs, jo tas patiešām ir viens no jūsu atvases veselības stūrakmeņiem imunitātei un augošā organisma procesiem. Ir svarīgi šai tēmai pievērst uzmanību ne tad, kad mazais jau ir saslimis vai nevar izķepuroties no iesnām, klepus vai, nedod dievs, kaut kā nopietnāka. Padomājiet dažus soļus uz priekšu, rīkojieties preventīvi, novēršot D vitamīna deficītu laikus!

Raksts ir tapis Latvijas veselības programmas “Vesels bērns” ietvaros ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz šo veselības tēmu, aicinot pārbaudīt D vitamīna līmeni bērna asinīs, un veicināt vecāku izpratni par to, kā bērnam pareizi uzņemt D vitamīnu labākajā veidā