Vasarā dodies ar mazuli baudīt ūdens priekus!

Vasarā dodies ar mazuli baudīt ūdens priekus!

07. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdens bērniem sniedz daudz prieka, un kā gan savādāk, jo ar ūdens vidi mazuļi ir pazīstami vēl no brīža, kad atradās māmiņas puncī. Iespējams, šī vasara tavam mazajam kļūs par pirmo, kad viņš izbaudīs ūdens priekus, plunčājoties kādā no ūdens tilpnēm, tāpēc iepazīsties ar mūsu padomiem, lai šī pieredze būtu pozitīvām emocijām piepildīta.

Ieguvumi no plunčāšanās ūdenī

Ne tikai peldēšanu, bet arī spēlēšanos ūdenī un plunčāšanos var pielīdzināt vispusīgam ķermeņa treniņam. 

Pozitīvie ieguvumi no plunčāšanās un rotaļāšanās ūdenī:

  • Veido mazuļa izturību;
  • Tiek stiprinātas mazuļa fiziskās spējas;
  • Bērns labāk iepazīst savu ķermeni;
  • Tiek stiprinātas koordinācijas prasmes;
  • Mazulis attīsta līdzsvara sajūtu, kas būs ļoti svarīga brīdī, kad bērns mācīsies staigāt;
  • Ūdens lieliski nomierina bērnu;
  • Prieks par pasaules atklāšanu un izzināšanu.

Plunčāšanās ūdenī ir lielisks laika pavadīšanas veids svaigā gaisā, taču līdzi tas nes arī bērna izziņas procesu. Pirmās rotaļās ūdenī mazulis noteikti jau ir apguvis mājās vannošanās laikā, taču ūdens tilpnes sniedz pavisam jaunas izziņas iespējas, jo ūdens plašums ir pavisam cits nekā vannā. Tepat ūdens krastā iespējams rotaļāties ar smiltiņām, laistīt ūdeni, smelt to ar spainīti, karotītēm un dažāda izmēra trauciņiem. Rotaļas ūdenī palīdz paraudzīties uz lietām no citas perspektīvas, jo ierastās spēles, kuras vairākkārt jau izspēlētas mājās, ūdenī kļūst daudz savādākas.

Ko darīt, ja mazulim bail no ūdens?

Lai gan lielai daļai bērnu ūdens sagādā prieku, ne mazums ir arī tādu mazuļu, kuriem no atrašanās ūdenstilpņu tuvumā ir bail. Šādos gadījumos ir ļoti svarīgi, lai vecāki palīdzētu bērnam saprast, ka ūdens nav nekas biedējošs. Tas jādara pakāpeniski, izjūtot bērnu, nekādā gadījumā necenšoties mazulim kaut ko uzspiest vai steidzināt iepazīšanos ar atklātajām ūdenstilpnēm.

Dodoties ar mazuli ūdenī, piespied bērniņu sev klāt gluži kā jaundzimušo, lai viņu nomierinātu āda – āda kontakts, vienlaikus nepārtraukti sarunājoties un mierīgā balsī stāstot par to, kas notiek.

Nēsā bērniņu, veicot nelielus ietupienus, lai mazuļa kājiņas saskartos ar ūdeni un visu laiku stāsti par apkārt notiekošo, tā novēršot mazuļa uzmanību no bailēm. Piemēram, par ūdentiņu, kas kutina pēdiņas, par saulīti, kas silda, un zivtiņām, kas peld gar krastu.

Neradi maldīgu drošības sajūtu

Ļoti daudzi vecāki, domājot par bērnu drošību, izmanto bērniem uz rociņām uzliekamos piepūšamos uzročus, taču ņem vērā, ka tādā veidā ne tikai tiek radīta maldīga drošības sajūta, bet arī bērns ūdenī tiek nepareizi pozicionēts!

Šādi peldlīdzekļi nepareizi pozicionē bērnu, liekot viņam atrasties vertikālā stāvoklī, lai gan peldēšana, kā zināms, notiek horizontāli. Ja bērnam ir uzlikti uzroči, viņš iemācās ūdenī strādāt ar rociņām, taču daudz pareizāk būtu, ja bērns strādātu ar kājiņām, kas ir ļoti nozīmīgi, lai viņš varētu noturēties virs ūdens.

Tāpēc ļauj bērnam apgūt peldēšanas prasmes bez palīglīdzekļiem, pieturot viņu, slidinot pa ūdens virsmu un visu laiku skaidrojot, ka viņu turēsi un nelaidīsi vaļā, lai bērns apzinātos, ka ir drošībā.

Ja tomēr izvēlies bērnam peldēšanas palīglīdzekļus, tad priekšroku dod vestei, iegādājoties to specializētā sporta preču veikalā. Izvēloties šādu vesti, seko līdzi ražotāja norādītajai informācijai par svara un vecuma ierobežojumiem, savukārt bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem, priekšroku dod vestei, kas nostiprināma arī starp kājām.

Drošība – pirmajā vietā!

Atrodoties ūdens tuvumā, pirmajā vietā jābūt drošībai, kas nozīmē, ka ne sekundi nedrīksti novērst skatienu no sava mazuļa, pat ja šķiet, ka ūdens ir pavisam sekls un drošs.

Mazi bērni ir īpaši pakļauti riskam, jo var noslīkt pat dažu centimetru dziļā ūdenī.

Ja jūsu ģimenē ir lielāki brāļi un māsas, kuri jau ir apguvuši peldēšanas prasmes, arī viņiem, esot ūdenī, nepieciešama pastāvīga uzraudzība un pieskatīšana. 

Tas attiecas ne tikai uz atpūtu pie atvērtām ūdenstilpnēm, bet arī pie baseina. 

Ir lieliski, ja vecāki ir apguvuši pirmās palīdzības ABC sniegšanas prasmes, lai kritiskā gadījumā spētu bērnam sniegt pirmo palīdzību, jo situācijās, kad ir runa par negadījumiem ūdenī, izšķiroša ir katra sekunde.

Kā rīkoties, ja bērns ir pārkarsis?

Speciālisti iesaka vasarā uzturēties laukā, kad saules stari ir mazāk intensīvi, t.i., no rītiem līdz plkst. 11.00 un pēcpusdienā pēc plkst. 16.00, jo pārmērīgs karstums kaitē mazuļu veselībai.

Vecāku uzdevums ir atbildīgi sekot līdzi mazuļa veselībai, jo mazuļu termoregulācija ir maz attīstīta, līdz ar to pārkaršana notiek ļoti ātri, pat atrodoties ēnā. 

Kā saprast, ka bērns ir pārkarsis saulē vai arī guvis saules dūrienu?

  • Bērns raud, ir miegains, mazkustīgs un var būt pat vemšana.
  • Bērniņi, kuri jau prot runāt, var stāstīt, ka viņiem ir nelabi, sāp galva, ir nogurums.
  • Sejas un ķermeņa ādas apsārtums;
  • Āda var kļūt arī auksta;
  • Paplašinātas acu zīlītes.

 

Rīcība šādās situācijās:

  • Bērns jānovieto ēnā, vēsākā vietā;
  • Mazulis maksimāli jāatbrīvo no apģērba, jānovelk arī autiņbiksītes;
  • Bērna āda jāatvēsina ar vēsa ūdens kompresēm vai arī jāmitrina ar aukstu ūdeni;
  • Jādod bērnam padzerties;
  • Ja simptomi 10-20 minūšu laikā nepāriet, jāvēršas pēc palīdzības slimnīcā vai arī neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā.

Kā rīkoties, ja bērna āda saulē apdegusi?

Ja pamani, ka pēc atpūtas pludmalē bērna āda ir kļuvusi sārtāka, pirmais uzdevums ir to atvēsināt, jo tas palīdzēs samazināt ādas iekaisuma reakciju, kas sekos vēlāk. Šim nolūkam lieti noder vēss, tekošs ūdens, bet nekādā gadījumā uz apdegušas ādas nedrīkst likt ledu.

Kad āda ir atvēsināta, tā jāmitrina, lai atjaunotu ādas funkciju. Šim nolūkam jāizvēlas atbilstošs ādas košanas līdzeklis, kas ir vieglas struktūras, mitrina ādu, veido aizsargbarjeru un atjauno šūnas. Tāpat arī jāatceras, ka ādas apdeguma gadījumā svarīgi ir regulāri padzerties.

Izvēloties bērna ādai pēcapdeguma krēmu, pievērs uzmanību, lai tas būtu mazulim saudzīgs, bez krāsvielām un smaržvielām, kas varētu bojāto ādu kairināt.

Ko ņemt līdzi uz pludmali?

Lai atpūtu pie pludmales varētu kārtīgi izbaudīt, svarīgi savlaicīgi sagatavoties, ņemot līdzi visu nepieciešamāko, kas varētu būt vajadzīgs, lai atpūta pludmalē būtu bez liekām raizēm. 

Saules aizsargkrēmu

Bērna āda ir piecas reizes plānāka nekā pieauguša cilvēka āda, kā arī tajā vēl nav attīstījusies pigmentācija, līdz ar to mazuļa ādas aizsardzība pret saules stariem nav tik spēcīga kā pieaugušam cilvēkam. Šī iemesla dēļ, dodoties laukā, nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēma lietošanu. 

Gan dodoties uz pludmali, gan arī ikdienas pastaigā, izvēlies bērnam piemērotu SPF 50+ saules aizsargkrēmu, kas ir bez pievienotām smaržvielām, parabēniem vai krāsvielām, kas varētu kairināt mazuļa ādu. Gadījumā, ja izvēlaties visi ģimenes locekļi lietot vienu saules aizsagkrēmu, lai katram nebūtu jāpērk savs, visi lietojiet bērniem paredzētos aizsarglīdzekļus.

Saules aizsargkrēmu ieteicams atkārtoti uz ādas uzklāt ik pēc divām stundām, aizsarglīdzekli uzklājot arī pēc peldes vai pēc noslaucīšanās ar dvieli.

Dzeramais ūdens

Atrodoties pludmalē, seko līdzi tam, lai bērns vismaz ik pēc 30 minūtēm padzertos. Ņemot uz pludmali līdzi dzeramo, priekšroku dod tīram dzeramajam ūdenim nevis sulai vai limonādei, jo saldināti dzērieni tikai pastiprina slāpes nevis tās veldzē.

Uzkodas

Atrašanās svaigā gaisā un kustības rosina apetīti, tāpēc līdzi uz pludmali ņem uzkodas, kuras nebojājas, ir viegli mazulim satveramas un kurām nav nepieciešama papildus sagatavošana. Šim nolūkam noderēs bērniem paredzētie biezenīši, kas iepildīti tūbiņās un kuru apēšanai nav vajadzīga karotīte, āboli, banāni, sausiņi.

Gatavojot līdzņemšanai uzkodas, jau sagatavošanas brīdī mājās domā par ēdiena drošību – gatavojot jābūt tīrām rokām, tīriem jābūt arī pašiem produktiem un traukiem, kuros tos uzglabāsi. Pēc speciālistu teiktā, mājās gatavotais ēdiens, kas gatavots līdzņemšanai, jāapēd divu stundu laikā, tāpēc ļoti rūpīgi jāizvērtē, kādus produktus ņemt līdzi un, ja vien ir iespēja, uzglabāšanai jāizmanto aukstuma kaste.

Peldēšanās autiņbiksītes – biksītes vai peldkostīmu

Arī pludmalē, gluži tāpat kā ikdienā, ir svarīgi, lai bērns justos komfortabli, ko palīdzēs nodrošināt autiņbiksītes- peldbiksītes. Priekšroku dod peldbiksītēm – Huggies® Little Swimmers®.

Vaicājot mammām, kāpēc viņas saviem mazuļiem peldēšanai un atpūtai pludmalē izvēlas tieši Huggies® Little Swimmers® peldbiksītes, viņas norāda, ka tās bērniņam nenoberž kājiņas un ļauj brīvi kustēties gan ūdenī, gan krastā, bet bērniem tās ļoti patīk dēļ košajiem zīmējumiem. Svarīgi, ka Huggies® Little Swimmers® peldbiksītes ir uzvelkamas pavisam vienkārši - kā biksītes. Un tieši tikpat arī viegli novelkamas, jo to sānos iestrādātas līpošas maliņas, kas ļauj tās viegli atvērt un biksītes novilkt.

Galvassega

Cepurīte palīdzēs bērnu pasargāt no pārkaršanas. Priekšroku dod cepurītei ar platākām maliņām vai pagarinātu muguras daļu, kas pasargās no saulītes stariem arī mazuļa pleciņus. Laba izvēle ir veikalos nopērkamās cepurītes ar ultravioleto staru aizsardzību.

Nojumīte vai saulessargs

Uz pludmali ņem līdzi saulessargu vai arī mazu nojumīti, kas palīdzēs ūdens tilpnes tuvumā nodrošināt noēnotu vietu, lai mazulis tajā varētu patverties no saules. Šim nolūkam gan neizmanto rotaļu teltis, jo tās var radīt siltumnīcas efektu un bērns, pludmalē tajā rotaļājoties, pārkarsīs.

Saulesbrilles

Bērniem tiek ražotas speciālas saulesbrilles, kurām ir īpaši veidots rāmja izliekums un briļļu siksniņas, kuras var pieregulēt, nostiprinot, lai brilles nenokrīt. Šādas saulesbrilles ir ideālas mazajiem pasaules pētniekiem, kuri rāpo, skrien, lec.

Saulesbrilles mūsdienās var iegādāties visur – sākot no pārtikas veikaliem, beidzot ar optikas saloniem –, taču ņem vērā, ka lētām saulesbrillēm, kuras nav pirktas specializētajos briļļu veikalos, var būt nekvalitatīvs materiāls, kas var būt viegli plīstošs, piedevām, tas saskarsmē ar bērna ādu var radīt kairinājumu vai alerģiju.

Izvēloties saulesbrilles, pievērs uzmanību arī briļļu stikliņiem, kurām jābūt no polikarbonāta. Šis materiāls ir neplīstošs, taču, ja tomēr tas plīst, tad lielos gabalos, savukārt stikla lēcas, krītot uz zemes, saplīsīs smalkās lauskās, radot bērnam daudz lielāku bīstamību.

Rotaļlietas

Lai atrašanās pludmalē būtu interesantāka, neaizmirsti somā ielikt arī rotaļlietas, piemēram:

  • lāpstiņu – raugies, lai tās rokturis būtu piemērots mazuļa rociņai, jo neērts rokturis rotaļāšanos padarīs nogurdinošu. Lai rotaļāties būtu vieglāk, izvēlies lāpstiņu ar smailāku galu, jo ar to būs daudz vieglāk rakt un rotaļāties nekā ar lāpstiņu, kurai ir taisns vai kvadrātveida gals.
  • Spainīti.
  • Formiņas – skaties, lai tās būtu dažāda veida, kas rotaļāšanos padarīs interesantāku. Dažādu smilšu figūriņu veidošana ar formiņām veicina bērna precizitātes attīstību, jo mazulim ir jākoncentrējas un jābūt ļoti uzmanīgam, lai formiņu izdotos veikli apgriezt un nocelt to tā, lai smilšu kūka neizjuktu.
  • Sietiņu – sijājot caur sietiņu smiltis, bērns iemācās atšķirt lielās detaļas no mazajām, tāpēc ir lieliski, ja ir pieejami sietiņi ar dažāda izmēra caurumiņiem.
  • Grābeklīti.
  • Lejkanniņu.
  • Dzirnaviņas.
  • Automašīnu – pašizgāzēju.
  • Dažādas figūriņas, kas būs iedzīvotāji uzbūvētajās smilšu pilīs.

Maisiņi slapjām drēbēm un izlietotām autiņbiksītēm

Par tik it kā maznozīmīgu lietu bieži vien nākas aizmirst, atceroties vien tad, kad ir laiks doties mājup. Tāpēc pludmales somā ieliec vairākus maisiņus, kuros ievietot pēc peldes slapjās drēbes, kā arī izlietotās autiņbiksītes, ja pludmalē tuvumā nav atrodami atkritumu konteineri.

Pirmās palīdzības aptieciņa

Kā jau iepriekš minējām, drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā, tāpēc nodrošinies pret dažādām ķibelēm, kas var piemeklēt, atrodoties pludmalē, jo bērni ir aktīvi, tāpēc kritieni un nobrāzumi ir gluži ikdienišķa parādība. Dodoties uz pludmali, pirmās palīdzības aptieciņā liec iekšā:

  • Vates plāksnītes;
  • Ausu tīrīšanas kociņus;
  • Dažāda izmēra plāksterus;
  • Līdzekli brūces dezinficēšanai;
  • Sterilu pārsēju;
  • Mitrās salvetes;
  • Līdzekli insektu atbaidīšanai.