Vai tavs mazulis mostas pārāk agri no rīta?

Vai tavs mazulis mostas pārāk agri no rīta?

30. Jun 2022, 00:00 Naktsmieram Dace Naktsmieram Dace

Vai tavs mazulis katru rītu mostas ap 5:00 un vairs neaizmieg? Iespējams kādam no vecākiem tas netraucē un ir apmierināts par agro modinātāju, taču lielākajai daļai tas tomēr ir par agru, lai sāktu dienu. Jāņem vērā vēl fakts, ka nevienā vecumā bioloģiskais celšanās laiks nav tik agrs. Vai jūties apjukusi un vairs nezini, kā šo risināt? Turpini lasīt šo bloga ierakstu, kur aprakstīšu galvenos iemeslus pāragriem rītiem.

Kas veicina agro mošanos no rīta?

Iemesli var būt dažādi un iespējams pat vairāki reizē. Rīta pusē ap 4:00-5:00 no rīta miegs paliek ļoti sekls. Miega hormons melatonīns dabīgi daudz mazāk izdalās, tāpēc arī pastāv liela iespējamība, ka bērns atmodīsies.

Biežākie iemesli pāragriem rītiem:

1. Pārgurums

2. Par daudz miega

3. Vides faktori

4. Ieradums

1. Pārgurums

Šis noteikti ir galvenais cēlonis pāragriem rītiem. Pārgurumu veicina vecumam neatbilstošs dienas ritms. Ja bērns ilgtermiņā saņem par maz miega savam vecumam, tas izveidojas kā miega bads. Galvenais cēlonis pārgurumam ir pārāk novēlots naktsmiers. Ja bērnu ilgstoši liek pārāk vēlu gulēt uz nakti, bērns sāk celties no rīta arvien agrāk. Šo ļoti bieži veicina pārāk ilgs nomoda laiks no pēdējās diendusas līdz naktsmieram. Par pārāk novēlotu naktsmieru vēl varētu liecināt ilga un grūta iemigšana, kā arī biežas nakts mošanās reizes.

Pārguruma stadijā bērna ķermenī ir ļoti augsts kortizola līmenis. Tas rada līdzīgu efektu kā adrenalīns. Kortizols (stresa hormons) nevar izdalīties vienlaicīgi ar melatonīnu (miega hormonu), tādēļ, kad rīta pusē miegs paliek sekls, kortizols uzvar, un bērns pamostas.

Kā samazināt pārgurumu bērna ķermenī?

Pārskati dienas aktivitātes, paskaiti miega un nomoda laikus. Pārgurumu var veicināt aktīvāka diena, jauni iespaidi, daudz cilvēki, attīstības lēcieni. Paseko līdzi miega-nomoda ritmiem. Cik miega nepieciešams atbilstošajā vecumā? Kā uzlabot miega kvalitāti? Cik diendusas nepieciešamas? Varbūt labāk samazināt diendusu skaitu, bet likt agrāk uz nakti? Koncentrējies uz miega kvalitāti vairāk pusdienlaika miegam, nekā rīta diendusai. Pusdienlaika miegs ir fiziski atjaunojošs, rīta miegs mentāli. Nevelc nomoda laikus pārāk garus. Noteikti vakarā mazulis nav jātur ilgāk nomodā, lai labāk gulētu naktī vai ilgāk no rīta. Tas ir mīts! Tieši pretēji – piedāvā agrāku naktsmieru. Ir ļoti svarīgi ievērot to, ka naktsmiers jebkurā vecumā būs atkarīgs no diendusu kvalitātes un dienas piesātinājuma.

2. Par daudz miega

Šis gan ir reti un biežāk sastopams bērniem pēc 2 gadu vecuma. Jāvērtē kopējais miega stundu skaits diennaktī. Ja bērns guļ 2,3 vai pat 4 stundu diendusu un laicīgi iet gulēt uz nakti, tas var veicināt agru mošanos, jo bērns vienkārši jau ir izgulējies. Protams, visam pamatā jāvērtē bērna noskaņojums agrajā rīta stundā. Ja bērns mostas omulīgs, visticamāk izgulējies, ja kreņķīgs, tad jāmeklē cits iemesls, iespējams pārgurums. Var būt, ka diendusa bijusi gara, toties naktsmiers pārāk novēlots, veidojot pārāk ilgu nomoda laiku.

3. Vides faktori

No rīta noteikti gulēt ilgāk palīdzēs tumšas vides veidošana. Šis ir ļoti aktuāli pavasara un vasaras sezonā, kad saule aust ap 4:30-5:00 no rīta. Ja istabā iespīd saules stari, un telpa paliek gaiša, bērns ir gatavs mosties. Pamēģini izmantot gaismas aizturošas žalūzijas un aizkarus, tas noteikti varētu palīdzēt.

Vēl bērnu varētu pamodināt apkārtēji trokšņi, ņemot vērā, ka miegs paliek seklāks. Iespējams kāds no ģimenes agri mostas un rada fona trokšņus vai arī parādās lielāki trokšņi no ielas.

Pārāk silta telpa noteikti arī var veicināt mošanos, jo rīta pusē (4:00-6:00) ķermeņa temperatūra ceļas visstraujāk. Ja istabā būs pārāk silts, tad ķermenis var pamosties no karstuma.

4. Ieradums

Šo iemeslu vecāki parasti grib dzirdēt vismazāk, jo iesaistīti ir arī viņi paši.

Iespējams mazulis pieradis agrā rīta pusē zīst krūti vai dzert pudelīti, taču pēc paēšanas ir gatavs sākt dienu. Šāda pazīme bieži novērojama mazuļiem ap 8-9 mēnešu vecumu, kad rīta ēšana ir ap 5:00-5:30 un pēc tās vairs neaizmieg. Ja ķermeņa svars ir labs un esat šo apsprieduši ar bērna ārstu, ieteiktu šo agro rīta ēšanas reizi ņemt nost. Parasti šis ieradums veicinās, ja mazulis ir jau ēdis ap 2:00-3:00 naktī, tad vecāki paši saprot, ka pēc 2h tā nemaz nav ēstgribas vaina, bet gan kopīgs ieradums uzreiz barot mazuli.

Vēl ieradums var būt lielākiem bērniem, kas rīta pusē pieraduši nākt uz vecāku gultu, un vecāki ar to vairs necīnās. Ja tas apmierina, guliet kopā vēl kādu stundu, divas, taču bieži vien divgadnieks, trīsgadnieks atnāk uz vecāku gultu un ar savu grozīšanos pa vidu pamodina arī vecākus. Šo ir ļoti grūti mainīt, taču, ja stingri pieturēsieties un katru reizi vedīsiet bērnu atpakaļ uz savu gultu, tas mainīsies. Protams, jāizskata arī citi agrās mošanās iemesli, lai tas būtu veiksmīgi.

Pāragrā rīta mošanās noteikti ir ļoti nogurdinoša. Parasti vecāki ir apņēmības pilni uzlabot naktsmieru, ievērot miega-nomoda ritmus, uzlabot gulēšanas vidi, taču, kad dzird mazuli 5:00 jau mostamies, spēka nav, apņēmība pazudusi, un darām visu pa vecam. Lai šo izmainītu, tas var prasīt ļoti lielu konsekvenci un pacietību. Tas var prasīt nedēļas, lai pamanītu pirmās izmaiņas un rīts sāktos tuvāk 6:00. Sāc ar maziem mērķiem, cenšoties pavilcināt rītu par 15 minūtēm vēlāk ik pa pāris dienām vai pat nedēļām. Ļoti daudz ko nosaka bērna noskaņojums, vai vispār ir iespēja pavilkt rītu un necelt uzreiz mazuli no gultiņas, kā arī mūsu ķermeņa valoda, jo mazulis nepazīst pulksteni.

Ja pašiem nav spēka un nezināt no kura gala uzsākt labojumus, nebaidieties lūgt palīdzību!

Vairāk par bērna miegu un konsultāciju iespējām lasiet mājaslapā: www.naktsmieram.lv