Vai Tavs mājoklis ir drošs bērnam? Uzzini, kam jāpievērš uzmanība!

28. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan šķiet, ka mājās bērnam ir visdrošākā vide, reālā situācija liecina par pretējo. Statistikas dati rāda, ka vairāk nekā pusi no visām traumām bērni gūst, atrodoties mājās, un gandrīz 4% gadījumu nāves iemeslu bērns gūst, vecākiem klātesot.

Latvijas Pediatru asociācijas prezidente, profesore Ilze Grope norāda, ka vecākiem būtu svarīgi koncentrēties uz bīstamākajām vietām mājās un zināt, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo, neatkarīgi no vecuma, bērni ir ziņkārīgi un prot atvērt jebkurus skapjus, atvilktnes un iepakojumus, par kuriem vecāki pat nav iedomājušies.

“Brīdī, kad ģimenē ienāk bērns, uz visu jāpaskatās nedaudz savādāk, pirmām kārtām pārliecinoties, ka viss mājās ir droši nostiprināts pie sienām un bērns nekur nevar pakāpties, savukārt nodalījumi, kuros tiek glabātas sīkas lietas, ir aizslēdzami,” stāsta I. Grope, piebilstot, ka pieaugušais no augšas pat nespēj saskatīt no sava redzespunkta visas bīstamības, tāpēc ieteikums mājokli izrāpot, lai redzētu potenciālos draudus.

Izvērtējot drošību mājās, svarīgi nefokusēties tikai uz vecākiem, bet gan ar noteikumiem iepazīstināt arī vecākos bērnus, auklīti un vecvecākus, kuri bieži vien, nododoties priekam par savu mazbērnu, aizmirst par drošību.

Kas mājoklī rada lielāko bīstamību?

Bērnu un vecāku gulta

Mazus bērnus nevajadzētu guldīt uz spilvena, jo tas rada nosmakšanas risku, tāpat arī, izvēloties bērnam segu, tai jābūt elpojošai, lai gadījumā, ja tā uzkrīt uz sejas, tā netraucētu mazulim elpot.

Tāpat arī jāatsakās no lielu rotaļlietu likšanas bērna gultiņā, jo tās var uzkrist bērnam virsū. Lielu risku mazuļa veselībai bieži vien rada arī gultiņās ar lentītēm piesieti grabuļi. Speciāliste skaidro, ka grabuļu lentītes mēdz būt tik garas, ka bērns tās var aptīt sev ap kaklu, rociņu vai kājiņu, savukārt lentītēs, kas nosietas no gultiņas vienas redelītes uz otru, bērns var pat pakārties.

Logi un durvis

Lai arī cik augstu atrastos logs un cik sarežģīts būtu tā aizvērtnis, bērns to tik un tā var atvērt, jo pat 10 mēnešus vecs bērniņš ir spējīgs uzrāpties uz palodzes. Tāpēc logus jānodrošina ar drošības slēdžiem, savukārt durvju slēdzenēs nedrīkst tikt atstātas atslēgas. Gadījumos, ja tiek izmantotas durvju ķēdes, tām jāatrodas tik augstu, lai bērns pie tām nevarētu piekļūt.

Medikamenti un sadzīves ķīmija

Latvijas Pediatru asociācijas prezidente, profesore Ilze Grope atzīst, ka ikdienā lietotie tīrīšanas līdzekļi, balinātāji un veļas mazgāšanas kapsulas lielu interesi rada ne tikai gadu, bet arī vecākos bērnos. Tāpēc, ņemot vērā, ka pat viena nokritusi tablete var būt ļoti bīstama bērna dzīvībai, nepieciešams visas ķīmiskās vielas un medikamentus turēt aizslēgtos skapjos un pēc iespējas augstāk. Tas pats attiecas arī uz kosmētiku, smaržām un dažādiem šķīdinātājiem, kas bērna veselībai ir bīstami pat tad, ja netiek norīti.

Grili, grila šķidrumi

Profesore iesaka bērnus jo īpaši uzmanīt dārza svētku laikā, kuru neizsīkstoša sastāvdaļa ir grilēšana, batuti un baseini, jo, piemēram, degšķidrums var uzlīt bērnam un aizdegties vai arī bērns netīšām var iekrist grilā. Tāpat lielu bīstamību rada baseni, jo pat 20cm dziļš baseins var būt bērna dzīvībai ļoti bīstams, vecākam no bērna uz mirkli novēršot skatienu.

Vannošana

Arī tad, ja bērns jau iet pirmajā klasē, profesiore neiesaka bērnu vannošanās laikā atstāt vienu vannā rotaļājamies, savukārt bērniņa pirmā dzīves gada laikā drošības apsvērumu dēļ ieteicams mazuļa vannošanu veikt divatā.

Elektrības kontakti un slēdži

Bērni kontaktligzdās mēdz iebāzt visneiedomājamākās lietas, tādējādi gūstot smagas elektrotraumas ar dziļiem apdegumiem. Lai izvairītos no šīs bīstamības, svarīgi izmantot elektrības kontaktu aizvērtņus, vai arī tiem priekšā novietot mēbeles.

Karsti ēdieni un dzērieni

Jebkurš vārošs vai karsts ēdiens, dzēriens jānovieto galda vidū, raugoties, lai pie galda neatrastos krēsls, uz kura pakāpjoties bērns tam var piekļūt. Tāpat arī ieteicams sekot līdzi, lai uz plīts esošo katliņu un pannu rokturi būtu vērsti uz plīts virsmu, kas palīdzēs izvairīties no riska, ka bērns tos var sev netīšām uzraut virsū. Tā vietā, lai apmierinātu bērna ziņkāri, var mazulim piedāvāt rotaļāties ar dažādiem gatavošanas trauciņiem.

Sensorās elektroplītis

Ja mājās atrodas šāda plīts, kuru iespējams ieslēgt ar vienkāršu pieskārienu, bērns jāuzmana jo īpaši, jo gadījumā, ja bērnam ir iespēja uzrāpties uz krēsla un tikt pie plīts virsmas, bērns var neviļus ieslēgt plīti un gūt smagus apdegumus.

Hobiju priekšmeti

Latvijas Pediatru asociācijas prezidente, profesore Ilze Grope piekodina, ka svarīgi ir apdomāties arī par vecāku hobijiem. Piemēram, ja mamma mēdz aizrauties ar rokdarbiem, tas nozīmē, ka bērnam pieejamā vietā var nonākt dažādi asi priekšmeti, adati un diegi, ar kuriem var aptīties un nožņaugties.

Vecāko bērnu rotaļlietas

Īpaša vērība jāpievērš arī vecāko bērnu rotaļlietām, kuras parasti satur smalkas detaļas, kuras mazākie bērni mēdz norīt, iebāzt degunā vai ausīs. Liels drauds bērnu veselībai ir arī dažādi konstruktori, kuru viena no sastāvdaļām ir magnēti, kuri norīti nonāk zarnu traktā un var rasties bērna dzīvībai bīstami saaugumi.

Baterijas

Speciāliste norāda, ka ģimenēs, kurās aug mazi bērni, mazās baterijas, kuras cilvēka veselībai ir īpaši bīstamas un var izraisīt letālas sekas, nevajadzētu glabāt. Tāpat bērniem nedrīkst dot rotaļāties ar ierīcēm, tostarp arī rotaļlietām, kuras satur mazās baterijas.