Vai jau pie pirmajiem soļiem jāsāk nesāt kurpes?

Vai jau pie pirmajiem soļiem jāsāk nesāt kurpes?

28. Aug 2013, 08:27 Banija Banija

„Dipu-dapu Robis nāk un ar mammu dancot sāk...” šī ir mūsu ar dēlēnu pēdējā laika populārākā dziesmiņa, kuru dziedam, pārfrāzējot tik sen zināmo dziesmu no Lāčuka dziesmu diska. Bet ne par dziedāšanu, šoreiz par dipu-dapu...

Mazais, augot lielāks, sper arī savus pirmos solīšus. Iesākumā pieturoties pie mēbelēm, tad pie mammas rokas, bet jau pavisam drīz – viens pats... Pagaidām mūsu Robītis ir kaut kur pie otrā posma, kad, turoties pie manām rokām, neveikli liekot solīšus, tipina uz priekšu. Un jau labu laiku pirms dēla pirmajiem solīšiem mūsu sarunās ar manu mammu parādījusies jauna tēma – bērna apavi. Tagad jau pirms sarunas uzsākšanas zinu, ka tā noteikti kaut kādā veidā aizvirzīsies līdz runām par puikas kurpēm. Jo, viņasprāt, tiklīdz bērns sper savus pirmos soļus, viņam kājās jāvelk apavi. Nekādas staigāšanas ar basām kājām vai zeķēm. Nē, tikai un vienīgi kurpes, jo savādāk būs taču plakanā pēda!

Sabiedrībā dzirdēti dažādu ārstu viedokļi, vieni ir vienisprātis ar manu mammu, citi uzskata, ka kurpes nav jāvelk. Bet kā ir patiesībā?

Man gan nav grāda medicīnā, taču es ļoti apšaubu, ka kurpju valkāšana novērsīs plakanās pēdas veidošanos. Ja tā būs lemts, tā izveidosies arī ar visām kurpēm. Kā piemēru minēšu padomju laikus, kad pēc visiem kanoniem audzinot bērnus, tiem vilka kurpes kājās jau pie pirmajiem soļiem, un vai tajā laikā nebija plakano pēdu? Bija! Un kurpes taču visiem bija vienādas, tātad, nebūtu pamata arī teikt, ka pie vainas slikti izvēlēti apavi.

Manuprāt, ir absurdi tādu mazu ķiparu, kurš lielākoties vēl tomēr tikai rāpo, mocīt ar apavu vilkšanu kājās, jo rāpojot kājiņas tiek izvērstas katra uz savu pusi, tādejādi tikai nodarot skādi mazuļa normālai attīstībai.

Vaicājot savai ģimenes ārstei, kur īsti mīt patiesība un vai dēlam nepieciešams nēsāt kurpes, kā to paģērē manas mammas teiktais, saņēmu atbildi, ka nevajag gan. Ārste apskatīja Robja pēdiņas, konstatēja, ka tās attīstās ļoti labi, un apavus, kur nu vēl tos, ar pacēlumiem zolītēs, nevajag nēsāt. Ārste norādīja, ka gadījumā, ja nu mani moka nemiers par bērna pēda attīstību, gada vecumā varu viņu aizvest pie ķirurga uz apskati. Bet vai vajag...?

Kā ir patiesībā? Vai savam mazulim, kurš spēra pirmos solīšus likāt staigāt kurpēs?

20130523083537-17450.jpg

Huggies® Step In ir super staipīgas autiņbiksītes- biksītes, kas speciāli veidotas kā biksītes bērniem, kas jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt.