Vai bērnam jādod zāles, ja vakaros viņš ir nemierīgāks? Nē!

Vai bērnam jādod zāles, ja vakaros viņš ir nemierīgāks? Nē!

06. Jan 2018, 00:10 UlrikaP UlrikaP

Pirms pāris dienām notikusi saruna ar kādu paziņu manī raisīja daudz pārdomu. Arī paziņai ir mana dēla vecumā bērniņš, kurš pēdējā laikā palicis nemierīgāks. Vakaros vairāk raudot, pa nakti esot grūtāk aizmigt. Tas viss piederas pie lietas (manuprāt), jo bērns augot katru dienu gūst aizvien jaunus iespaidus, līdz ar to miedziņa laikā tas viss galvā atkārtoti tiek pārstrādāts, radot trauksmi (piemēram, ja mamma ar mazo ir staigājusi pa lielajiem iepirkšanās centriem, kur mudž no cilvēku bariem, ir lieli trokšņi, bezgaiss). Bet ko dara mana paziņa? Viņa nevis meklē iemeslus bērna nemieram, cenšoties tos novērst, vai arī bērniņu samīļot (mammas maigums un rūpes taču ir simtkārt iedarbīgākas par jebkurām zālēm), bet gan dod dzert medikamentus. Piemēram, Paracetamol vai Nurofen.

Šo visu rakstu, jo vēlējos uzzināts, kāds ir jūsu viedoklis par bērnu zāļošanu vietā un nevietā? Man kā mammai ar stāžu ir pilnīgi skaidrs, ka katrs medikaments, neatkarīgi no tā, vai recepšu, vai bezrecepšu, atstāj iespaidu uz bērna aknām. Un kāpēc gan bērnu indēt nevietā, zāļojot to ar zālēm tikai tāpēc, lai viņš būtu mierīgāks, vakarā pirms iemigšanas neraudātu? Tikai mammas komforta un labsajūtas dēļ? Atzīšos, ka to dzirdot man gribējās skaļi kliegt.

Protams, ne mans bērns, ne manas tiesības kādam aizrādīt, kā audzināt bērnus. Tomēr vispirms, pirms tiek doti jebkādi medikamenti, ir tomēr jāparunā ar savu saprāta balsi (ja tāda ir, protams). Ja bērnam nav temperatūras (es gan, piemēram, 37,2 neuzskatu par temperatūru, pret kuru būtu jādod medikamenti), kādas citas slimības pazīmes, kuru gadījumā ārsts rekomendējis lietot konkrētās zāles, tad nevajag bērnu dzirdīt ar zālēm!

Manā mājas aptieciņā, patiesībā, zāles pret temperatūru nemaz nav atrodamas. Tā vietā izlīdzamies ar pašu minimumu. Mums ir priežu čiekuru sīrups, pastilas pret kakla iekaisumu no Silvanols, Humer deguna aerosols un vieglākais Ibumetin. Un viss. Protams, regulāri pārskatām, vai kādam no medikamentiem nav beidzies derīguma termiņš. Un, ja ir, nogādājam to aptiekā.

cecii cecii 06. Jan 2018, 18:21

Diezgan traki. Tā jau manuprāt ir vardarbība pret bērnu. Nurofēns ir pietiekami spēcīgs medikaments, lai ilgtermiņā nevietā lietots kaitētu.

mamma88 mamma88 05. Jan 2018, 17:05

Varbut zobi nak...ja ne, tad kapec tiek doti pretsapju medikamenti pret nemieru. Tad jau drizak var nopirkt viburcol sveciti, piedomat vai majas kadi stresi ir, ka berns nemierigs, kolikas vai zobi...