Uzzini, ar kuriem pārtikas produktiem visveiksmīgāk uzņemt kalciju

17. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Runājot par kalciju, noteikti esi dzirdējusi, ka tas ir svarīgs, lai mums būtu stipri un veseli kauli un zobi. Un patiesi, pediatre, bērnu endokrinoloģe Jurgita Gailīte norāda, ka kalcijas ir kā kaulu celtniecības viela.

Kalcijs ir minerālviela, kas 99% no visa organismā esošā apjoma atrodas kaulos, bet atlikušais 1% - asinsritē.

Jurgita Gailīte vērš uzmanību, ka kalcijam organismā ir vairākas funkcijas:

  • kalpo kā celtniecības viela kaulos;
  • nodrošina muskuļu un asinsvadu saraušanās biežumu;
  • regulē pulsu;
  • nodrošina pilnvērtīgu nervu sistēmas attīstības funkciju;
  • nodrošina asins recešānu.

Runājot par kalcija trūkumu, ārste norāda, ka viena no izpausmēm, kas var ziņot par tā trūkumu, ir ilgstoši zilumi, kas nepazūd pat vairāku nedēļu garumā. Par kopējo veselības stāvokli, tostarp, kalcija trūkumu, var liecināt arī matu un nagu stāvoklis, jo kalcijs atrodas to struktūrā.

Kalciju visvairāk uzņemam ar uzturu. Tā lielākais avots ir piens, biezpiens, cietais siers. Taču der atcerēties, ka pie kalcija avotiem nepieder saldie bieziena sieriņi, saldināti jogurti vai arī saldināts piens. To vietā kalcijs meklējams arī zaļajos dārzeņos, riekstos, pupiņās un sēklās. Bez iepriekš nosauktajiem produktiem vēl viens nozīmīgs kalcija avots ir minerālūdens, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību tā etiķetē norādītajai informācijai, kurā būs norādīts, cik lielu devu kalcija satur konkrētais minerālūdens.

Pediatre, bērnu endokrinoloģe Jurgita Gailīte norāda, ka kalcija līmenis organismā cieši saistīts arī ar D vitamīna līmeni. “Nodrošinot pietiekami D vitamīna līmeni, arī kalcija līmenis, domājams, būs pietiekamā līmenī,” uzsver ārste, atgādinot, ka vajadzīgā kalcija līmeņa nodrošināšanai jāievēro trīs svarīgi nosacījumi: veselīgs uzturs, izvairīšanās no stresa sitācijām, pietiekamā daudzumā uzņemti A un D vitamīni.