Trojs ceļo (Galamērķis – Spānija, Tenerife)

Trojs ceļo (Galamērķis – Spānija, Tenerife)

27. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceļot ar bērnu(iem) nav viegli, taču tas nav grūtāk par ceļošanu ar, piemēram, čīkstošu ceļojuma biedru, kam nav izplānots atbilstošs maršruts/ aktivitātes. Ja esam gatavi un elastīgi savos ceļojuma plānos, tad tas kļūst (jā,) izaicinoši, taču baudāmi un patīkami!

Subjektīvi spriežot, Tenerife patiešām ir piemērota dažādiem ceļojuma pašmērķa modeļiem: gan ģimenes atpūtai, gan “single dzīves” uzrāvienam, gan draugu/draudzeņu izklaidei, gan ballīšu zvēriem, gan dabas mīļiem, gan iepirkšanās faniem. Šīs salas piedāvājums ir plašs un krāšņs, un sniedz pilnu klēpi ar mirkļiem, ko ķert kabatā. Tā, saules staru un siltuma lutināta, ietin sevi spāņu viesmīlības (bet ne-uzbāzības, kas ir svarīgi) šarmā.

CEĻOJUMA FAKTI

  • Bērna vecums: Trojs (1 gads, 5 mēneši)
  • Laiks: 2023.gada marta beigas, aprīļa sākums; kopā 14 dienas
  • Lidojums: AirBaltic tiešais reiss, 6+bišķiņ stundas
  • Laikapstākļi: vidēji 25+ grādi
  • Mašīnas īre: visizdevīgākie nosacījumi dažādos laikposmos bija firmai Cicar (7 dienas izmaksāja 185 eiro + degviela)

Apskatītās vietas: Adejes skati (skais-ti!) – Golf del Sur rajons (ied-ves-mo-jo-ši!)  -  LORO parks (liels un ļoti iespaidīgs ar dažādiem Latvijā neiespējami redzamiem dzīvniekiem un izklaidējošiem šoviem; viegli/ērti izstaigājams un saprotams, interesants un aizraujošs; nepārāk saprotamas norādes par šovu laikiem – vēlams precizēt, lai neko nenokavētu)  – DRAGO parks (mini botāniskais dārzs ar kokiem/krūmiem/augiem, jauka pastaigas vieta; apkārt viss klāts ar akmentiņiem (jāuzmanās, ja bērns ir “visu bāžu mutē posmā”, čum un mudž no ķirzakām) – MONKEY parks (ļoti jauks, nekomerciāls “mini zoodārziņš” ar patiešām tuvu redzamām mērkaķu sugām, kā arī iespēju pabarot lemurus, jūrascūciņas, iguānas un milzu bruņurupuci) – CAMEL parks (ļoti jauks, nekomerciāls “parks”, kas vairāk atgādina fermu, kur ir arī kamieļi un ēzeļi; var pabarot dzīvniekus ar iedotajiem augļiem, kā arī doties izjādē ar kamieli (ar bērnu klēpī nelikās pārāk droši, taču varēja noķert “piedzīvojuma garšu” J)  – TEIDES nacionālais parks (pašā vulkāna virsotnē var tikt tikai ar īpašām atļaujām, kas jānoformē pirms tam, kā arī ar gaisa tramvajiņu var braukt tikai ar bērniem no 3 gadu vecuma; mēs vienkārši apbraukājām ar auto, piestājot ierādītajās vietās, izbaudot skaistus skatus; ir arī pieejamas piknika vietas) – Masca (var sasmelties dabas varenumu! Protams, ja ir iespēja, ieteicams paņemt ergosomu, lai varētu pastaigāt pa takām; noteikti jāvelk ērti apavi) – JUNGLE parks (likās viskomerciālākais no visiem; vecākiem bērniem piemērotāki foršāks, jo var izbraukt pa rodeļu trasi pāri visam parkam, kā arī rāpelēties pa koka tiltiņiem, sienām utmldz.; ja ir interese par putniem, tad ļoti iespaidīgs šovs ar “lielajiem, plēsīgajiem” putniem)  – delfīnu/vaļu vērošana okeānā (mums patika izvēlētais brauciens, jo gids/kapteinis bija ieinteresēts padarīt šo braucienu vērtīgu ikvienam; redzējām delfīnu ģimenes ar delfīnu mazuļiem, kā arī lielos jūras bruņurupučus, kā arī tunčus).

Vietas, kas bija potenciāli plānā, bet atlikām uz nākamo reizi dažādu apsvērumu dēļ #negibējāmNoskrieties: Siam parks (likās piemērotāk ar vecākiem bērniem, lai pilnvērtīgāk var izmantot visas atrakcijas tur divatā/trijatā),  un Aqualand (vienīgā vieta, kas piedāvā arī peldi ar delfīniem, taču mazajam paredzētajā dienā bija temperatūra), Drago butterfly parks (ārā bija ļoti karsts, un tur iekšā likās sutīgs un daudz karstāks, tāpēc nemocījām Troju), botāniskais dārzs (nepaguvām), Aloe Vera parks (bija aizslēgts, kad tur nokļuvām), Banānu ferma (nepaguvām), Kosmosa muzejs (nepaguvām), Forestal parks (līdzīgs kā latviešu “Tarzāns”, likās piemērotāk ar vecākiem bērniem, lai pilnvērtīgāk var izmantot visas atrakcijas tur divatā/trijatā), kartingi (nepaguvām), Taoro parks (nepaguvām), plaza Charco (spēļu laukums, nepaguvām).

Pludmales: Las Vistas Beach (baltas, smalkas smiltis; diezgan tuvu ir lieli vilnīši, ir izīrējamie krēsli, promenādē gar pludmali ir daudz dažādi restorāni, kafejnīcas, bāri, ir volejbola tīkls, ir pludmales sargi ierobežotā laikā, ir labierīcības (ierobežotā laikā)); Playa El Camison (baltas, raupjākas smiltis; diezgan tuvu nāk lieli vilnīši, blakus ir bārs; kafejnīca, ir pieejami izīrējamie krēsli, netālu ir dažādi veikaliņi, par pludmales sargiem un labierīcībām – nepamanīju); Playa del Bobo (melnas, raupjas smiltis + akmeņi; nemanīju ne pludmales sargus, ne izīrējamo krēslu opcijas, ne labierīcības; lielie viļņi “nenāk tik tuvu”, apkārt ir dažādas kafejnīcas, veikaliņi, restorāni, kazino); Lai nav pārsteigumu – pludmalēs sievietēm ir atļauts būt bez peldkostīma augšiņas. J

NODERĪGI LIKT AIZ AUSS

- Tiešām visu laiku un visur jāsmērē saules SPF aizsargkrēms, un jābūt galvā cepurei, ja vien negribas iederēties pie vairākuma tūristu ar “sarkano ādas toni”.

- Lielākoties bērniem līdz 3 gadu vecumam izklaides vietas ir par velti.

- Restorānos/kafejnīcās pārsvarā visur pieejami bērnu augstie krēsli; attieksme pret bērniem ir ļoti draudzīga un pretimnākoša.

- Bieži pieejamas pārtikas veikalu ķēdes, kurās ir izdevīgi pirkt gan ēdienu, gan “bērnu lietas” (autiņbikses, biezenīšus utt.): Mercadona, Dino (HiperDino, SuperDino, ExpressDino), Lidl, Aldi. “Sāļie” biezeņi maksā vidēji 2 eiro burciņa, savukārt, saldie – aptuveni 1 eiro. Piena maisījumus, kas Latvijā pieejami nemanīju. Autiņbiksītes ir dārgākas kā Latvijā, taču pārtika un dzērieni kopumā šķiet lētāki. Veikalos nebija pārāk liela izvēle kukurūzas kraukšķu sortimentā, atšķirīgi no Latvijas veikalu klāsta.

- Taxi servisos pārsvarā nav piedāvājuma ar bērnu autokrēsliņiem (tikai tajos, kas ved no lidostas).

- Ja piedalāties delfīnu/vaļu vērošanas aktivitātēs, visvērtīgāk to esot darīt agrākās rīta stundās.

- Ar ratiem pārvietoties ir relatīvi viegli, taču šur tur saskārāmies ar liftu trūkumu vai “grūtāku stumšanu” stāvāku ceļu dēļ.

- Ja ir plānā īrēt auto, ļoti iesakāms paņemt līdzi folija paliktni mašīnas priekšai, jo saule tiešām sakarsē stūri.

- Jāņem vērā, ka braucot pa salas vidieni, tā ir klāta ar serpentīniem – ja nav pārāk “stiprs” vestibulārais aparāts, jānodrošinās ar pauzītēm, ūdeni un pret-sliktas dūšas ingvera tēju vai tabletēm

-Tenerifes lidostā pie mantu pārbaudes ir bērnu manēžiņa, kur viņu var ielikt, lai netraucēti sapakotu atpakaļ visas izņemtās mantas.

- Visa veida zīmes Tenerifē ir diezgan grūti saprast ar mūsu (iespējams, Eiropeisko domāšanu?) – katrā ziņā, katrā parkā, lidostā un ceļā – pieļaujiet vairākas opcijas, ko tā bulta norāda.

Ja ceļošana ir Tava mānija, tad īstais galamērķis ir Tenerife, Spānijā!

Kā veiksmīgi ceļot ar bērnu, iedvesmu var smelties Māmiņu Kluba raidījumā.

 

P.S. Visa informācija ir subjektīva, vēlams tikai likt aiz auss zināšanai un savu secinājumu izdarīšanai.