Tēva diena vēsturiski

Tēva diena vēsturiski

09. Sep 2016, 17:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīžiem rodas jautājums, kā Latvijā un vispār pasaulē sāka svinēt Tēva dienu. Tāpēc Māmiņu klubs apkopoja nelielu ieskatu vēstures faktos par šo tēmu.

Latvijā Tēva dienu sāka svinēt 2008. gadā un nākamajā gadā iekļāva kā svinamo dienu kalendārā. Tādējādi Tēva dienu Latvijā svin jau astoto gadu, pamazām veidojot tradīcijas, kas raksturīgas šai dienai. Iepriekšējā gadā bija aicinājums saviem tētiem rakstīt dzejoļus, tapa dzejoļu krājums “Tētis”, šogad ar maminuklubs.lv atbalstu bija iespējams nosūtīt pastkartītes, savukārt bērnudārzos mammamuntetiem.lv organizēja konkursu – Idejas Tēva dienas apsveikuma kartītēm.

Latvijā Tēva dienu vairāk svin ģimenes lokā, bet dažādas organizācijas rīko arī publiskus pasākumus – gājienus, koncertus, radošas un sportiskas aktivitātes.

Ceturto gadu pēc kārtas Latvijas vecāku organizācija mammamuntetiem.lv ar plašu programmu organizē ģimeniskus svētkus Rīgā. Šogad tie notiks Vērmanes dārzā, bet sākums būs pie Brīvības pieminekļa, no kurienes sāksies svētku gājiens.

Pasaulē Tēva dienai ir nedaudz vairāk kā 100 gadu vēsture. Aizsākumi meklējami ASV. Par pirmo Tēva dienu vēstures fakti mēdz atšķirties. Šobrīd Tēva dienu svin kopumā 135 valstīs. Daudzās valstīs, kur šāda diena sākta svinēt, tā svinēta ar pārtraukumiem, atkarībā no aktīvistu centieniem to popularizēt. Iemesli Tēva dienai dažādās valstīs bijuši atšķirīgi – par godu kādam konkrētam tēvam, kā tēva lomas un nozīmes izcelšana vai kā vēlme godināt traģiskos valsts notikumos bojāgājušos tēvus.

Latvijā Tēva dienu svin septembra otrajā svētdienā. Citviet pasaulē tas notiek citās dienās, tā, piemēram, Lietuvā jūnija pirmajā svētdienā, bet Igaunijā – novembra otrajā svētdienā.

Tēva dienu svin:

  • lai atzīmētu tēva lomas nozīmīgu bērna audzināšanā, ģimenē un sabiedrībā,
  • atgādinātu par katra tēva atbildību un pienākumiem,
  • stiprinātu bērnu un tētu attiecības,
  • veicinātu tēvu lepošanos ar šo lomu,
  • pateiktu tētiem paldies.

Tēva diena ar katru gadu kļūst arvien populārāka, tāpat kā Ģimenes diena, kas tiek svinēta 15. maijā un ir lielisks papildinājums skaistajiem Mātes dienas svētkiem.