Svaigs gaiss - labākā iesnu profilakse

Svaigs gaiss - labākā iesnu profilakse

15. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labākais veids, kā dāvāt bērnam skābekli, un pie viena arī norūdīt viņu, ir doties ikdienas pastaigās svaigā gaisā.

Konsultē pediatre Anna Birka.

Bērniem, kas regulāri atrodas svaigā gaisā, ir laba apetīte, viņi labi attīstas, labi guļ, un uzturot šādu dzīves veidu, bērni saņem nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu ik dienas, tāpēc doties ārā vajag arī ziemā. Protams, šīs pastaigas nebūs tik garas kā vasarā, un tomēr, tām noteikti ir jābūt.

Rekomendējamā gaisa temperatūra, kas ļauj doties pastaigās ar bērnu vecumā līdz 1 mēnesim, ir ne zemāka gaisa temperatūra -5 grādi pēc Celsija. Ar bērnu vecumā līdz 3 mēnešu vecumam var iet pastaigās, ja termometra stabiņš nerāda zemāk par -9 grādiem. Savukārt ar vecākiem bērniem ārā var doties, ja temperatūra nav zemāka par -15 grādiem.

Kā svaigais gaiss iedarbojas uz bērniņa deguntiņu?

Tā kā apkures sezonā sausais gaiss sausina arī deguna gļotādu, došanās ārā labvēlīgi ietekmē deguna gļotādas funkciju atjaunošanos. Tas ir svarīgi, jo sausā gaisa sakairinātā deguna gļotādas virsma nespēj pilnvērtīgi pasargāt mazuļa deguntiņu no kaitīgajām baktērijām un vīrusiem.

Ļoti svarīgi atcerēties, ka nekādā gadījumā nevajadzētu deguntiņu ievīstīt šallē, piesegt ar jakas krādziņu, jo mazulis var pārkarst, tas savukārt var izraisīt arī saaukstēšanos. Ļauj mazulim brīvi elpot.

Tas pats attiecas uz maziem bērniņiem, kas vēl guļ ratiņos. Nekādā gadījumā neapsedz, nepiesedz mazuļa deguntiņu ar sedziņu vai ratu guļammaisa maliņām.

Neaizmirsti arī par pārējiem profilakses pasākumiem saaukstēšanās sezonā:

  • Vēdini telpas, kurās atrodas bērns.
  • Neļauj izžūt bērna deguna gļotādai arī mājās, mitrinot gaisu mājoklī, kā arī skalojot bērna deguntiņu ar jūras ūdeni.
  • Gripas epidēmijas un vīrusu laikā, centieties izvairīties no sabiedriskām vietām.
  • Kad apkārt citi slimo, var pieķerties arī pie tautas profilaktiskajiem līdzekļiem, piemēram, saverot ķiploku krellītes.
  • Neaizmirsti par pareizu uzturu, bērna ēdienkartē jābūt iekļautām visām viņa organismam nepieciešamajām vielām.
  • Iesnu un citu saaukstēšanās slimību profilaksei mazulim var dot preparātus, kas stiprina imunitāti un palīdz cīnīties ar vīrusiem, baktērijām.

Esiet veseli!

Māmiņu klubs