Superbēbis 2020: Mazuļa pirmie solīši

30. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbīte Odeta ar katru dienu apgūst jaunas prasmes un kļūst aizvien aktīvāka, tāpēc aiz kalniem vairs nav laiks, kad mazulīte spers savus pirmos solīšus. Šoreiz Odeta kopā ar saviem vecākiem ciemojās VCA poliklīnikā “Elite” pie sertificētas fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstes Alisas Rjabikovas, lai uzzinātu, kam pievērst uzmanību laikā, kad Superbēbīte sāks staigāt.

Aptuveni 11 – 12 mēnešu vecumā bērniņi lielākoties spēj nostāvēt paši bez atbalsta un pat paspert dažus solīšus, turoties pie mēbelēm. Tiesa, jāatceras, ka katrs mazulis ir individuāls, tāpēc arī atšķiras laiks, kādā katrs bērniņš sāk staigāt, un šī iemesla dēļ nav ieteicams bērnu stimulēt ar dažādiem palīgrīkiem, lai tikai veicinātu bērna agrāku staigāšanu.

Kad mazulis sācis stāvēt un spert pirmos solīšus, ārste iesaka pievērst uzmanību tam, vai mazuļa kājiņas un pēdiņas ir simetriskas. “Protams, pirmie solīši būs ar taisnām kājiņām, taču no tā nav jābaidās, jo mazulis vēl tikai sāk mācīties staigāt, tāpēc var šūpoties kā lācītis un daudz krist,” skaidro Alisa Rjabikova. Tāpat arī sākotnēji var novērot, ka mazuļa pēdiņa ir pilnīgi plakana, par ko arī nebūtu jāsatraucas, jo muskuļi vēl tikai attīstīsies, tāpat kā attīstīsies arī pēdas velve, tāpēc līdz 2 – 3 gadu vecumam mazulim būs pilnīgākas pēdiņas. Lai stiprinātu pēdu muskuļus, kā arī veicinātu taustes attīstību, ārste rekomendē pēc iespējas ļaut mazulim staigāt ar basām kājām. Protams, jāraugās, lai mazulim staigājot pēdiņas neslīdētu.

Kad bērniņš sācis staigāt, nav vajadzības uzreiz iegādāties apavus, ja vien mājās nav aukstu grīdu, kā dēļ bērniņš nedrīkstētu staigāt ar basām kājām.

Izvēloties apavus, iegādājies konkrētajam vecumam un pēdiņai piemērotus apavus. “Tāpēc nevajadzētu pirkt apavus, kas ir vairākus izmērus par lielu, jo tas radīs diskomfortu, kā arī nepareizi attīstīties bērna pēdiņa un viņš vairāk kritīs,” skaidro ārste. Viņa arī norāda, ka apavus izvēloties jāpievērš uzmanība to materiālam, lai bērna pēdiņas nesvīstu un āda elpotu, tāpat arī kurpju zolei jābūt fleksiblai, taču vienlaikus arī pietiekami cietai. 

Sertificēta fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Alisa Rjabikova atgādina, ka nevajadzētu izvēlēties arī apavus ar lielu, cietu supinatoru, tāpat arī jāpievērš uzmanība, lai apavi aptvertu bērna potīti: “Tikko bērniņš sācis staigāt, viņa balsts saišu aparāts ir mīksts, tāpēc kurpītei jāpalīdz saturēt pēdiņu, lai gaita būtu stabilāka.”