Slimnīcā ar smaidu: Dr.Klauns ir arī Latvijā!

28. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru dienu Bērnu slimnīcā Rīgā ir iespēja sastapt dakteri Klaunu, pat vairākus, jo ik dienu jautrie un jaukie klauni ar sarkanajiem deguniem dodas uz dažādām slimnīcas nodaļām, lai rotaļātos ar bērniem un palīdzētu mazajiem un viņu māmiņām kaut uz brīdi aizmirst par to, ka viņi atrodas slimnīcā.

Konsultē:

Linda Rautiainena, Bērnu slimnīcas neatliekamās palīdzības un observācijas procesa virsārsts

Signija Roze - Aditi, Dr.Klauns

Marianna Milovska, biedrības "Dr.Klauns" projekta vadītāja

Vairāku gadu pieredze

Ideja par dakteri Klaunu pasaulē jau pastāv 30 gadus un ir liels prieks, ka beidzot tā ir atceļojusi arī uz Latviju. Šobrīd Bērnu slimnīcā darbojas 15 klauni, no kuriem viens dodas arī uz Ventspili.

Kādam ar konservatīviem uzskatiem varētu šķist, ka tās visas ir muļķības un darbs jāpadara mediķiem un viss, tomēr tie vecāki, kuriem biežāk kā citiem nākas atrasties ārstu uzraudzībā vai veikt medicīniskas manipulācijas, saprot- bērnam šīs izmeklēšanas ir garlaicīgas un reizē arī sāpīgas.

Dakteri Klauni strādā divās epizodēs:

-       izklaidē bērnus,kuri gaida rindā uz ārstu apskati vai manipulāciju;

-       palīdz, kad bērnam jāveic manipulācijas, novēršot domas un mierinot reizēs, kad jāveic bērniem tik biedējošās manipulācijas. 

Ikviens var kļūt par dakteru Klaunu!

Lai kļūtu par dakteri Klaunu, cilvēkiem, kuri tika izvēlēti šim darbiņam, bija nopietni jāmācās, tomēr arī tas viss ir apgūstams! 

Kā stāsta biedrības Dr.Klauns projekta vadītāja Marianna Milovska, pašreiz Dr.Klauni ir izgājuši 3 mēnešu apmācību un viena mēneša praksi, lai varētu strādāt slimnīcā: “3 mēnešus Dr.Klauni mācījās aktiermākslu, kas ir svarīgi, jo viņiem ir jārada bērnam cita realitāte, pašam jānotic, pašam realitātē jāiedzīvojas! Topošajiem dr.Klauniem bija psihologa apmācības – sevis izzināšana, jo darbs psiholoģiski ir diezgan smags, tomēr ne katrs ir gatavs skatīties uz bērna ciešanām un nevis raudāt blakus, bet kaut ko darīt lietas labā.”

Tam piekrīt arī Aditi, Dr.Klauns, kura ārpus darba ir Signija: “Tāpēc jau ir šis fantastiskais, mistiskais deguntiņš, kuru tu uzliec un tu vairs neesi Signija, bet tu esi Aditi, Signija neietu skatīties procedūras, jo Signija droši vien viņiem raudātu līdzi, bet Aditi viss vienalga, viņa var nepārdzīvot, nevienam nepieķeas un viss ir baigi feini.”

Paši dakteri klauni saka, ka darīt to, ko viņi dara ir būt nepārtrauktās pārmaiņās, jo nemitīgi ir jāmeklē jaunas pieejas bērniem.

Dakteriem Klauniem ir ne tikai jāprot bērnu raizes pārvērst priekā, viņiem arī ir jāspēj pamanīt, kas mazajiem tieši šajā brīdī ir visvairāk nepieciešams, tāpēc klauniem līdzi vienmēr ir interesantas un neparastas rotaļlietas. Turklāt slimnīcā nonāk ne tikai mazi bērni, tur ir arī pusaudži un jaunieši un arī ar viņiem ir jāspēj rast kopīga valoda.

Smiekli un prieki slimnīcā: paldies Dr.Klauniem!

Līdz šim Bērnu slimnīcā vēl nav dzirdēts tik daudz smieklu, jo mēs bijām pieraduši, ka slimnīca ir nopietna iestāde, kurā notiek nopietnas lietas.

“Kopš slimnīcā ir ieradušies Dr.Klauni,ir  nedaudz viegluma sajūta, pašiem bērniem smaids un iespējas atrasties viņiem pierastākā vidē, jo viņi ir pieraduši, ka var būt spēļistabā. Klauns ir tas, kas palīdz atgriezties mājas realitātē, jo rada citu realitāti,”  par priekšrocībām Dr.Klauniem stāsta  Marianna Milovska – biedrības "Dr.Klauns" projekta vadītāja.

Dakteriem Klauniem ārpus darbošanās uz slimnīcu pie bērniem, protams, ir arī sava dzīve. Laikā, kad Signija nav Aditi, viņa studē un spēlē teātri, taču tas, ko viņas dara slimnīcā, arī ir ļoti svarīga viņu dzīves sastāvdaļa.

“Es esmu Dr.Klauns, jo tā ir misija: es vēlos pasauli padarīt labāku un gaišāku, un smaidīgāku. Ja nevari izmainīt situāciju, tad izmaini attieksmi un mēs visu to darām šeit,” aicina Signija jeb Aditi!

Ja arī mums kādreiz nāksies sastapties ar dakteri klaunu, pasmaidīsim, jo viņš nāk ar abām sajūtām, viņš nāk mūs iepriecināt.

Māmiņu Klubs