Šķiršanās pēc mazuļa nākšanas pasaulē

Šķiršanās pēc mazuļa nākšanas pasaulē

28. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur meklēt atbalstu brīdī, kad pasaulē nācis bērniņš, bet vienlaicīgi noris arī šķiršanās process? Kā atrast laiku, lai sakārtotu attiecības ar bērniņa tēti, un vienlaicīgi pilnvērtīgi parūpētos par mazulīti, jautājām psiholoģei Diānai Zandei, kura pasniedz seminārus arī Māmiņu Klubā. 

Tas, cik viegli māmiņa tiks galā ar jaundzimušā audzināšanu, vienlaikus šķiroties no partnera, atkarīgs no daudziem aspektiem. Gan tā, vai šķiršanās bijusi pēkšņa vai plānota, arī no katras sievietes jūtām pret otro pusi un no tā, cik sieviete ir izturīga un kāds ir viņas raksturs. Tāpat to ietekmē arī iemesls, kādēļ vīrietis ir aizgājis.

Tomēr jebkurā gadījumā, jaunajai māmiņai, kura paliek viena ar mazuli, ir nepieciešams gan emocionāls, gan fizisks, gan dažkārt arī finansiāls atbalsts!

Jānodrošina bērnam labvēlīga vide

Ja vecākiem patiesi rūp bērns, tad, iespējams, pat savas ļoti krasi sāpīgās attiecības, viņi spēs risināt korekti. 

„Ir jādomā par to, ka šķiroties daudz kas jāsakārto. Runājot tēlos, vecākiem jāsaprot, ka viņi apstādīja lauku ar rozēm, un tas iznīka. Un viņi nevar nopļaut nokaltušās rozes, atstājot stublājus, pa kuriem rāpo viņu mazulis! Vecākiem ir jāparūpējas par to, lai vide ap bērniņu būtu droša un sakārtota,” skaidro Diāna Zande. 

Ja vecāku attiecības nav izdevušās, vienalga, cik vecs ir bērns, viņu pienākums ir atrisināt ikdienas un sadzīves jautājumus, jo ne jau bērns izvēlējās precēties vai šķirties! Doma, ka bērniņš sev izvēlas vecākus, ir skaista, tomēr šajā situācijā nav par to nav runa.

Kad sievietei nepieciešama palīdzība?

Grūtniecības periodā sievietes ir trauslas, tādēļ bieži vien spēcīgi piesaistījušās saviem partneriem. Tad, kad mazulis piedzimst, mazo bērniņu mammām ir ļoti daudz rūpju, tādēļ arī šajā brīdī nepieciešams atbalsts, gādība un fiziska palīdzība bērniņa aprūpē. 

Tad, ja pēc mazuļa dzimšanas risinās arī šķiršanās process, jaunajai māmiņai ir ļoti grūti sadalīt laiku, kuru viņa veltīs bērnam, kuru – sev un, kurā pievērsīsies attiecību kārtošanai!

„Šķiršanās process ir gluži kā darbs, tādēļ jaunajām māmiņām noteikti nevajadzētu domāt, ka attiecības un sadzīve kaut kā nokārtosies pati no sevis. Diezgan bieži pēc dzemdībām sievietes tā mēdz uzskatīt.

Nekas neatrisināsies tā vienkārši, pats no sevis, un, ja arī sakārtosies, nav zināms, vai labvēlīgi pašai sievietei un bērnam,” uzskata psiholoģe.

Kur rast atbalstu?

Tātad katru dienu vai nedēļu ir jāiedala laiks, ko veltīt savu attiecību sakārtošanai!

Iespējams, jaunajai māmiņai nepieciešama juridiskā palīdzība. Ja tā, par to nevajadzētu nemitīgi domāt un pārspriest ar draudzenēm, bet rīkoties – izdomāt, pie kā doties, lai saņemtu juridisko konsultāciju, un kad to darīt!

Jāapsver, kurš varēs palīdzēt uzrakstīt šķiršanās pieteikumu vai iesniegumu par uzturlīdzekļu pieprasīšanu.

„Bērniņam jānodrošina veselīga vide, un mammai būtu jāspēj par mazuli pienācīgi rūpēties! Ja sievietes dzīvē ir iestājusies krīze, tad noteikti jābūt kādam, kurš viņai var sniegt atbalstu. Viņai pašai jāizvērtē, kam to lūgt, pie kā vērsties – kurš var palīdzēt izvest bērnu pastaigā, pagatavot ēst, uzkopt māju, risināt juridiskos un citus, ar šķiršanās procesu saistītus jautājumus, kurš var palīdzēt pārvākties uz citu dzīvesvietu.

Paliekot vienai ar mazuli, par šiem jautājumiem nemitīgi jādomā! Bieži vien tieši sievietēm ir plašāks atbalsta tīkls – plašāks draudzeņu loks, kurš var sniegt nepieciešamo palīdzību, nekā vīrietim,” tā Diāna Zande.

Tāpat, papildus ikdienas rūpēm, māmiņai būtu jācenšas pavadīt laiku kopā arī ar mazuli, ne tikai viņu fiziski aprūpējot, bet arī rotaļājoties! Jāraugās, lai bērniņam veltītais laiks būtu kvalitatīvs. Arī šajā gadījumā, ja sieviete to nevar nodrošināt pati, var piesaistīt kādu, kurš palīdz, piemēram, mazuļa vecmāmiņu.