Rudens apavu izvēle bērniem

Rudens apavu izvēle bērniem

19. Sep 2019, 01:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strauji izmainoties laikapstākļiem, mainās arī mūsu ģērbšanās paradumi. Visgrūtāk šādā pārejas periodā parasti ir saprast cik daudz un ko vilksim mugurā bērniem. Jā, tīri teorētiski varam balstīties uz to, ka bērnam ir nepieciešams uzvilkt par vienu apģērba kārtu vairāk nekā vecākiem, lai nebūtu ne par karstu, ne par aukstu.

 Bet kā ir ar apaviem? Kā izvēlēties tos?

Veselības centra 4 tehniskā ortopēde Darja Ņesteroviča stāsta, ka bērniem, kuri ir piedzimuši pilnīgi veseli, apavus velk ar nolūku pasargāt pēdu. No aukstuma, no mitruma, no nepazīstamas virsmas. Citādi apavus var nevilkt. Var vilkt zeķītes ar pumpiņām, jo ir svarīgi, lai mazuļa pēdiņa sajūt, ka ir plakana – tādā veidā sāk veidoties pēdai tik ļoti nepieciešamā velvīte. Tā nodrošina visas pēdas funkcijas

“Pirmie apavi ar supinatoru – nav nepieciešami, ja bērns ir piedzimis vesels.”

Apavi ar nelielu rezervi – jā vai nē?

Augot bērna kājai, viņš uzreiz nesūdzas par to, ka apavi viņam, iespējams, palikuši par mazu. Vecākiem ir jāseko līdzi, jo ierobežotā vieta pēdai, ierobežotās kustības, neatbilstoša izmēra apavos, var veidot dažādas pataloģijas, uzsver speciāliste.

Tehniskā ortopēde Darja atklāj, ka vismaz 0.5cm rezervei bērna apavos ir jābūt.

  • Sandalēm – 1cm rezerve jau būs pa daudz.
  • Slēgtiem apaviem – 1cm rezerve pieļaujama, ja apavus var kārtīgi nofiksēt.

Ja bērnam ir plakana pēda – nepieciešami speciāli apavi. Plakanās pēdas ir dažādas pakāpēs un atkarīgs no tā, kādā vecumā bērns pie speciālista ar problēmu tiek atvests.

Veikala Liberi īpašniece Natālija dalās ieteikumos kā pareizāk noteikt bērna pēdas izmēru, dodoties uz veikalu un meklējot jaunus apavus bērnam. 

Kā pareizi izmērīt bērna pēdu un noteikt atbilstošu kājas izmēru?

1. Bērna pēdu novietojiet stāvus uz baltas lapas - obligāti jāstāv uz grīdas. (Tā pati kājiņa sēžot būs gandrīz vai par 1 cm mazāk, bet apavos tomēr ir jāstaigā nevis jāsēž!)

2. Atzīmējiet tālāko attālumu no papēža līdz purngalam ar zīmuli

3. Atkārtojiet to pašu procedūru ar otru pēdu, jo nav neparasti, ka pēdu garumi atšķirās. Izmantojiet lielāko attālumu no papēža lidz pirkstgaliem gadījumā, ja pēdu garumi atšķiras.

Kā noteikt pareizo apavu izmēru bērnam

1. Brīvai vietai bērnu apavos jābūt no 5 mm (minimums) un līdz 1 cm (maksimums). Izņēmums ir ziemas apaviem, ziemas apaviem ir pieļaujami 1.5 cm 

2. Kopējam iekšzoles garumam konkrētam apavu pārim jābūt sekojošam - jūsu bērna pēdas garums + 5 - 10 mm (brīvs atlikums) 

Lai precīzi noteiktu konkrētam apavu pārim iekšzoles garumus jāskatās konkrēta modeļa izmēru tabulu.

Veikalā Liberi, tā darbinieki nomēra visiem apaviem iekšzoles garumu un norāda to pie katra apavu pāra individuāli (pat viena zīmola ietvaros iekšzoles garums dažādiem modeļiem var atšķirties).

Ne visi pamana šo informāciju, tāpēc - ieskaties >>>>>ŠEIT.Te atradīsi norādi uz bērnu apavu iekšpēdiņas izmēru, kā arī varēsi izpētīt apavu izmēru tabulas, gan Eiropas standarta izmēri, gan UK. Šāds salīdzinājums dod daudz lielāku pārliecību, ka apavu iegāde bez bērna klātbūtnes būs veiksmīga. 

  • Pievēršam uzmanību tam, ka bērna kāja gada laikā var izaugt pat līdz 3 izmēriem, tādēļ iesakām iegādājoties apavus, ņemt vērā, ka papildus izmēram jābūt 1 cm rezervei.

Par drošiem soļiem un siltām kājām šajā rudenī, mums palīdz rūpēties interneta veikals – Liberi.lv -

Visplašākais apavu klāsts bērniem, pusaudžiem un vecākiem Rīgā

Māmiņu klubs

23. septembris Apavu izvēle - Liberi from Māmiņu Klubs on Vimeo.