Rotaļlietu marķējums. Vai Tu tam pievērs uzmanību?

Rotaļlietu marķējums. Vai Tu tam pievērs uzmanību?

14. Aug 2017, 00:05 Klintasmamma Klintasmamma

Pirms gadiem 15 man skolā mācīja par dažādiem E, toreiz vidējais latvieša iepirkšanās laiks bija pieaudzis vismaz pusotru reizi, jo sastāvus pētīja teju visi, kas prata lasīt. Īpaši čakliem sastāva pētniekiem līdzi bija pat speciālas grāmatiņas ar visiem E, lai var iepazīties ar visu, ko agrāk ar gardu muti ēduši. 

Nepārprotiet, es neķircinu un necenšos aizvainot, drīzāk apbrīnoju un kavējos atmiņās.

Tagad E??? beidzot ir "atšifrēti", kā arī patērētāji ir sapratuši, ka ne viss, ko apzīmē ar E??? ir kaitīgs. Mēs pētām sastāvus, jo mums ir svarīgi, ko mēs ēdam. Mēs meklējam etiķetes, domājot par to, ko mēs velkam/kā to mazgāt/gludināt. Mēs pērkam sadzīves ķīmiju un pat kosmētiku, meklējot daudzos free, taču kā ir ar rotaļlietām, ko pērkam un dodam svarīgākajiem cilvēkiem mūsu dzīvēs? Vai Tu pēti marķējumu vai arī paļaujies uz to, ka veikalu plauktos nekas kaitīgs nevar būt?Un vai Tu zini, ko visas uz rotaļlietām esošās piktogrammas nozīmē?

Es ticu, ka veikalu plauktos esošās rotaļlietas manam bērnam ir nekaitīgas, taču par to, cik tās ir pārstrādājamas, nekainīgas apkārtējai videi neaizdomājos. Man nav ieraduma pētīt marķējumu, kā arī trūkst zināšanu par to, ko īsti meklēt uz rotaļlietu kastes, tāpēc sen jau vēlējos izpētīt, kas tad uz tām kastēm "mīt" un varbūt ko noderīgu dzirdēt no citām māmiņām.

Sāku ar to, ka atradu visus mājās esošos rotaļlietu iepakojumus un nofotografēju, lai saprastu, ko tas īsti google meklēt. Secināju, ka nekas diži atšķirīgs uz tām kastēm nav, taču bija šis tas, ko iepriekš nebiju pamanījusi vai meklējusi, pērkot rotaļlietas.

20170812174318-68460.jpg

Skatoties no kreisās uz labo, izvairoties no gariem un plašiem tekstiem, vēsturi, nosaukumiem vai statistiku:

* Produkts var tikt pārstrādāts. Šo apzīmējumu lieto arī gadījumos, ja iepakojums ir daļēji vai pilnīgi ražots no 2x pārstrādātām izejvielām. Nekas jauns vai nezināms, taču tad, ja starp divām līdzīgām rotaļlietām jāizvēlas viena īpašā, kāpēc gan neaizdomāties par vidi un neizvēlēties šo?

* Cilvēks pie atkritumu urnas/groza norāda uz lietām, ko bez bažām=droši varam mest ārā pie sadzīves atkritumiem, nekaitējot apkārtējai videi=sev pašiem.

* CE zīme apzīmē atbilstību Eiropas prasībām, tāpēc šai zīmei būtu obligāti jābūt uz mūsu veikalos esošajām rotaļlietām. 

* Kaut kas ļoti līdzīgs pirmajai zīmei, taču šeit burti un cipari norāda izmantotā iepakojuma veidu.Saskaņā ar praktiski.la.lv: Plastmasas apzīmē ar skaitļiem no 1 līdz 19, papīru un kartonu – ar skaitļiem no 20 līdz 39 utt. Piemērā resošaos PAP 21 apzīmē kartonu. Zem zīmes var būt rakstīts, piemēram, Recycled 30%, kas nozīmē, ka 30% no izejvielām veido otrreiz pārstrādātās. 

Vai man tas ir svarīgi, izvēloties rotaļlietu? Atzīšos, ka neesmu iepriekš tam virsū skatījusies, taču būtu interesanti izpētīt, vai veikalos atradīšu rotaļlietu iepakumu, kas ražots no otrreiz pārstrādātām izejvielām. Varbūt jūsmājās tādi ir? 

20170812182912-24449.jpg

*Zaļais punkts varētu būt vislabāk zināmais apzīmējums, kas norāda uz to, ka  iepakojuma ražotājs savā valstī ir samaksājis nodokli par šī iepakojuma savākšanu un pārstrādi. Biju pārsteigta, ka to atradu tikai uz viena rotaļlietu iepakojuma. 

*Šī zīme norāda, ka mums kā mammām nevajadzētu rotaļlietu dot/ļaut ar to spēlēties bērniņiem, kas jaunāki par 3 gadiem. Pārsvarā gan tas ir sīko detaļu dēļ, ar kurām bērniņš var aizrīties vai iebāzt tās sev deguna nāsī. Šis man praksē nestrādā, jo, neskatoties uz to, ka Klintai nav pat 2 gadu vēl, mūsmājās šis apzīmējums atrodams uz ļoti daudzu rotaļlietu iepakojuma, taču es noteikti esmu daudz vērīgāka un daudz cītīgāk pieskatu Klintu, ja zinu, ka šī rotaļlieta ir paredzēta vecākiem bērniem. Kā ir jūsu mājās? Visas rotaļlietas ir pirktas atbilstoši atļautajam vecumam vai arī mēdzat "grēkot"?

20170812185649-82711.jpg

* Atzīšos, ka šo uz kāda Rimi pirkta rotaļu gliemeža - grabuļa esošu apzīmējumu manīju pirmo reizi. Nedaudz uztraucos, vai neesmu nopirkusi, ko kaitīgu, taču viss izrādījās kārtībā, arī šis apzīmējums līdzīgi CE zīmei norāda uz atbilstību nprasībām, ko izvirzījusi GCC standartizācijas organizācija. Īpaši neiedziļinājos pašās prasībās, man pietika ar to, ka tas nav nekas slikts vai katīgs.

Ziņkārības plosīta izpētīju pēc tam vēl ~ 30 dažādus iepakojumus, taču secināju, ka nekas cits uz tiem nav, visur tās pašas bultiņas un cilvēks pie atkritumu groza. Saskumu, jo tik ļoti gribējās uzrakstīt garu un plašu blogu par atradumiem, vilšanos un ieteikumiem, no kā tomēr vajadzētu turēties pa gabalu, taču itin drīz nomierinājos, jo visas rotaļlietas un iepakojumi ir ar CE zīmi, tos var pārstrādāt, nenodarot kaitējumu dabai, kā arī man nav jāmeklē speciālie konteineri bīstamajiem atkritumiem, lai tos izmestu. Esmu pirkusi, nepētot apzīmējumus, un neesmu kļūdījusies! 

Vai turpmāk kas mainīsies? 

Jā! Es noteikti pameklēšu vēl kādu nebijušu apzīmējumu rotaļlietu veikalu plauktos, tad nomierināšos un droši pirkšu to, ko Klintas sirds kāro (un mammas prāts pieņem), netērējot vairs laiku apzīmējumu pētīšanai, jo nav itin nekā, no kā būtu jābaidās! 

Vai Tu pievērs uzmanību marķējumiem? Vai ir gaījies atrast kaut ko tādu, kas licis atteikties no rotaļlietas iegādes?

Klintasmamma Klintasmamma 14. Aug 2017, 09:12 lauvinja

Paldies, lauvinj, vienmēr ar interesi lasu Jūsu komentārus, uzzinot daudz ko jaunu un mācoties, paldies Jums!

lauvinja lauvinja 14. Aug 2017, 09:07

Kopumā esmu paļāvusies uz to, ka tas, kas ir nopērkams, atbilst ES prasībām, tomēr vienmēr paturot prātā, ka var izrādīties arī citādāk, ne velti pa laikam atsauc kaut kādas rotaļlietas no tirgus.
http://www.ptac.gov.lv/lv/content/rotallietas
http://www.ptac.gov.lv/lv/table/latvij-atkl-t-s-b-stam-s-preces

Ir rotaļlietu bodēs sastopamas arī videi un vienlaikus bērniem gana draudzīgas rotaļlietas piem. veikalā http://veikalins.muki.lv/.

Lielāka iespēja tikt pie kvalitatīvas rotaļlietas ir iegādāties zināmu zīmolu rotaļlietas. Šīm ir lielāka ticamība, ka ar atbilstību viss būs kārtībā. Mūsmājās savā laikā lielā cieņā bija Lego un itāļu Quarcetti rotaļlietas https://www.quercettistore.com/. Pēdējās LV var iegādāties http://forkidi.lv/eshop/