Rotaļlietu droša izpakošana Eiropā

Rotaļlietu droša izpakošana Eiropā

17. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piemērota dāvana tuvajiem un mīļajiem ir svētku neatņemama sastāvdaļa, jo īpaši vismazākajiem, kuriem tās rada jaukas un paliekošas atmiņas. Izvēloties rotaļlietas, mums katram ir savi standarti: zīmols, krāsa, izmērs, vecuma ierobežojumi, izglītojošā vērtība un citi.  

Lai arī cik izvēlīgi mēs būtu, katru gadu aptuveni 30 % no visiem brīdinājumiem par preču drošību ES attiecas uz rotaļlietām. 2019. gadā ES vien tika atsaukti vairāk nekā 2000 preču. Mīksto mantiņu acu podziņas rada aizrīšanās risku, gumijas mantiņā atklātas bīstamas vielas — šie ir daži rotaļlietu veidi, par kuriem ir saņemti drošības riska brīdinājumi no muitas un citām valsts iestādēm.

Svētku laiks ir garām, bet tas nenozīmē, ka nākamajā braucienā uz veikalu jums jāstājas savas ģimenes sardzē. Pateicoties dažādu nozaru profesionāļiem un ekspertiem visā Eiropā, kuri uzrauga tirgu, ziņo par riskiem un ātri rīkojas, mēs varam pirkt saviem bērniem tās mantiņas, pēc kurām viņi ilgojas, neraizējoties par to drošumu.

TRAUKSMES SIGNĀLA SADZIRDĒŠANA

Linda Rinkule ir viena no vietējiem profesionāļiem, kuras misija ir aizsargāt patērētājus no bīstamām precēm. Linda ir  Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta vadītāja Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. 2018. gadā Linda kopā ar citiem PTAC darbiniekiem pārbaudīja aptuveni 1428 aizdomīgas preces. Viņi atklāja drošības riskus saistībā ar 773 no šīm precēm, tostarp 200 rotaļlietām, kuras pēc tam tika izņemtas no tirgus.

Lindai svarīgs informācijas avots ir ES ātrās brīdināšanas sistēma nepārtikas preču jomā. Ja kādā no Eiropas valstīm kāda nedroša prece tiek atsaukta, izņemta no tirgus vai aizliegta, tā tiek reģistrēta ES līmeņa datu bāzē. Katru nedēļu internetā tiek publicēti aptuveni 50 paziņojumi par precēm, iekļaujot būtisku drošības informāciju par preces izcelsmi, riskiem, izplatīšanu veikalos un citiem aspektiem.

Tas nozīmē, ka katru nedēļu Eiropas Savienības dalībvalstu amatpersonas kā Linda, saņem ziņojumus par jebkurā Eiropas valstī atsauktajām, no tirgus izņemtajām vai aizliegtajām precēm. “Mēs regulāri pārbaudām ziņojumus par precēm, kas tiek publicēti “Safety Gate”, un gādājam, lai šīs preces nebūtu pieejamas Latvijas tirgū,” saka Linda. “Pagājušajā gadā mēs Latvijas tirgū atklājām aptuveni 30 nedrošas preces.”

PLAŠĀKS DROŠĪBAS TĪKLS

ES dzīvo aptuveni 80 miljoni bērnu vecumā līdz 14 gadiem, bet rotaļlietu un spēļu nozarē darbojas aptuveni 2000 uzņēmumu, kuros strādā vairāk nekā 100 000 cilvēku. “Safety Gate” ir svarīga, bet ne vienīgā ES līmeņa sistēma, kas palīdz nepieļaut bīstamu preču nonākšanu veikalu plauktos un mūsu bērnu vai mūsu pašu rokās.

Vairāk nekā 10 gadus ES nosaka prasības un standartus, lai padarītu preces drošākas bērniem (izklāstīti ES). Ko tas nozīmē lokālā līmenī? Linda uzskata, ka: “Latvijas patērētāji ir lieli ieguvēji no tā, ka ES drošības noteikumos tirgum ir noteikti augsti drošības standarti.”

VECĀKU VEIKTĀ UZRAUDZĪBA

Jūsu bērni, visticamāk, nesen ir saņēmuši daudz jaunu rotaļlietu. Jūs, iespējams, prātojat, kā varat pārliecināties, ka rotaļlietas, ar kurām mūsu bērni spēlējas, ir drošas... ne tikai svētku laikā, bet visu gadu?

Pārliecinies! Gan veikalā, gan internetā uz rotaļlietām un citām bērnu precēm norādītajā informācijā var pārbaudīt šādus drošības aspektus:

·       CE atbilstības zīme garantē to, ka prece atbilst piemērojamajām ES drošības prasībām.

·       Aizrīšanās riska marķējumu parasti papildina ar “0–3 simbolu”, kas norāda, ka rotaļlieta nav piemērota bērniem, kuri jaunāki par trim gadiem.

·       Ja rotaļlietai ir daudz detaļu, rūpīgi ievērojiet rotaļlietas salikšanas instrukcijas (un saglabājiet šīs instrukcijas, lai vēlāk tās varētu izmantot vēlreiz).

·       Plastmasas iepakojums pēc preces iegādes ir jānoņem un jānoliek bērniem nepieejamā vietā.

PAPILDU INFORMĀCIJA PAR PREČU drošumu 

Uzziniet jaunāko informāciju par potenciāli bīstamām precēm portālā “Safety Gate” (pieejams visās ES valodās):

Vai arī lasiet drošības ieteikumus patērētājiem