Rotaļas mazuļa pirkstiņu veiklības attīstīšanai

Rotaļas mazuļa pirkstiņu veiklības attīstīšanai

24. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka sīkā motorika ir tiešā veidā saistīta ar bērna runas attīstību? Tāpēc apkopojam rotaļas, kas palīdzēs izkustināt mazos pirkstiņus!

Rotaļas ar pirkstiņiem ir ne tikai interesanta izklaide, bet arī noderīga aktivitāte, kas lieliski attīsta uzmanību un atmiņu, uzlabo kustību koordināciju un smalko motoriku, stimulējot arī runas attīstību un veicinot komunikāciju mazulim ar vecākiem. 

Sāciet ar vienkāršākajām rotaļām, kuras aptver vieglas kustības, kuras mazulis var viegli atkārtot. Atceries, ka rotaļu laikā nevajag bērnu steidzināt, kas nozīmē, ka jāļauj uzdevums veikt savā tempā, darot visu pakāpeniski. Iesākumā ikdienā ieviesiet dažas rotaļas un, kad tās apgūtas, to skaitu paplašiniet.

Vispirms nodemonstrē mazulim priekšā, kā veicams uzdevums, lai bērns varētu izsekot tavām kustībām un tās piefiksēt. Pēc tam vari paņemt mazuļa rociņas un veikt darbiņu kopīgi.

Saspiest – atlaist

Šī rotaļa būs piemērota vismazākajiem. Ieliec bērniņa plaukstiņā priekšmetu, ļaujot to mazulim satvert un pēc tam atkal dūrīti atdarīt. Šim nolūkam vari izmantot dažādas cietības un faktūras priekšmetus, piemēram, valriekstu, masāžas bumbiņas, mazgāšanās švammīti, lupatiņas.

Pirkstiņlellītes

Ja mazais jau ir nedaudz paaudzies, vari izgatavot pirkstiņlellītes ar bērna iecienītākās pasakas varoņiem. Stāstot pasaku, uzliec lellītes uz mazuļa pirkstiņiem, lai viņš spēlē līdzi stāstītajai pasakai. Vari izgatavot divus lellīšu komplektus, lai vienlaikus abi divi varat spēlēt teātri.

Skaitāmpantiņi

Ir daudzi skaitāmpantiņi, kuru skaitīšanā var izmantot mazos pirkstiņus. Piemēram:

Mazais pirkstiņš gulēt iet, (izstiepj abu roku pirkstiņus, dūrītē ieliecot mazos pirkstiņus)

Zeltnesim jau acis ciet, (dūrītē saliec arī zeltnešus)

Garais pirkstiņš gultā – hop! (saliec garos pirkstiņus)

Rādītājs vēl saka “stop”! (kustina rādītājpirkstus, uz “stop” tos saliecot)

Arī īkšķim nenāk miegs, (kustina īkšķīšus)

Netaisa tas acis ciet! (saliec dūrītē arī īkšķīšus, pēc tam tos tomēr iztaisnojot)

***

Šis pirkstiņš – vectētiņš (saliec dūrītē īkšķīti)
Šis – vecmāmiņa (saliec rādītājpirkstu)
Šis lielais – tētis (saliec vidējo pirkstiņu)
Šis – māmiņa (saliec zeltnesi)
Bet šis maziņais? (saliec mazo pirkstiņu)
Tas jau tas labiņais! (mamma samīļo bērniņu)

Zīmēšana

Uz paplātes izber mannu, prosu vai citus smalkus graudaugu. Lai mazulis graudaugu kaudzīti ar plaukstiņu izlīdzina un zīmē uz tās dzīvnieku figūras, puķes un visu, ko vien sirds kārojas. Ļauj graudiņus arī savākt dūrītē, lai no tiem izveidotu sniega kupenas.

Šķirošana

Saber vienā bļodiņā baltās un tumšās pupiņas, piedāvājot tās mazulim sašķirot – tumšās likt tumšajā bļodiņā, bet gaišās – gaišajā.

Ēnu spēles

Pirms gulētiešanas, kad istabā jau satumsis, ieslēdziet nelielo naktslampiņu un uz sienas spēlējiet ēnu spēles, no rociņām veidojot te dzīvniekus, te dažādas figūras.

Pirkstu taciņa

Tāpat kā ir dažādas baskāju takas, jūs varat izveidot arī savu pirkstiņu taciņu. No kartona izveidojiet pārdesmit centimetru garu taciņu, kas kalpos par celiņu, uz kura salīmējiet pupiņas, podziņas, vati, smilšpapīra gabaliņu un citu faktūru priekšmetus.

Kad taciņa gatava, mazie pirkstiņi var pa to pastaigāties, sajūtot faktūru dažādību.