Rotaļas mazo bērnu attīstībai: ko izvēlēties?

15. Jun 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem mūsu pasaule šķiet liela un plaša un katru dienu tajā tiek apgūts kas jauns, tiek piedzīvoti pārsteigumi un izzināšanas prieks. Bērni apgūst visu to, ko mēs jau sen zinām un mums tas nešķeit nekas īpašs, taču bērnam gan, tāpēc mums jābūt līdzās un jāstāsta, jārāda, jādod iespēja jaunām atklāsmēm. Mēs dodamies dabā un iepazīstam to, mēs esam mājās un pētām, kas tur notiek un tad mums ir iespēja pamanīt, ka visu to, ko bērns ir redzējis un piedzīvojis viņš izspēlē savā rotaļu laukumā, tāpēc mēs devāmies ciemos pie bērniem uz privāto pirmsskolu CreaKids, lai kopā izzinātu rotaļu prieku, spēlējoties ar lielajiem rotaļu klučiem.

Konsultē Jana Ābola, skolotāja, privātā pirmsskola "CreaKids"

Bieži vien mums – pieaugušajiem šķiet, ka bērni rotaļājas kaut kad pa vidu starp citām nodarbēm, taču ir būtiski apzināties, ka bērniem rotaļāšanās ir dzīves veids, viņi to dara visu laiku. Bērni rotaļājas līdzībās, viņi ir ļoti vērīgi un reizēm pamana tādas lietas, kurām mēs nepievēršam uzmanību.

Lai bērni šādas lietas spētu pamanīt, mums reizēm ir jārada iespēja viņiem būt vidē, kas atšķiras – lai viņi var izpētīt to, kāda izskatās māja, lai viņiem ir iespēja doties uz laukiem un dzīvē redzēt traktorus un mašīnas un to, kas dzīvo lauku sētā, lai pēc tam ar to visu varētu spēlēties savā rotaļu vidē un rotaļu kluči, ar kuriem var veidot visdažādākās konstrukcijas, tam ir ļoti piemēroti. 

Bērniem ir ļoti svarīgi, lai mēs – vecāki iesaistītos viņu rotaļās, jo mēs taču arī priecājamies, ja bērni mūsu ikdienā ir klātesoši un viņiem interesē tas, ko mēs piedāvājam. 

Tāpat ir svarīgi iekārtot bērna rotaļu vidi atbilstoši bērna vajadzībām – tai jābūt drošai, bērnam saprotamai un tādai, lai mums bērnam nebūtu nemitīgi jāsaka nē.

Dosim iespēju bērniem izbaudīt brīvo rotaļāšanos, piedzīvot radošu un notikumiem bagātu bērnību, jo rotaļājoties bērni attīsta prasmes, kuras viņiem būs ļoti noderīgas pieaugušo vecumā.

Māmiņu Klubs