Attīstām mājās. Katrai dienai pa vienai rotaļai.

Attīstām mājās. Katrai dienai pa vienai rotaļai.

03. May 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien mēs neaizdomājamies, cik ļoti vērtīgs ir laiks, ko pavadām kopā ar bērniem dažādās aktivitātēs un kādus ieguvumus tās var sniegt bērna attīstībai. Esam sagatavojuši Jums dažādas aktivitātes, kuras būs ne tikai interesantas, bet arī noderīgas, lai veicinātu dažādas prasmes un iemaņas. 

Spēlējam paslēpes!

20180501015126-94983.jpg

Ko bērns iegūst spēlējot paslēpes? – klausīties, risināt problēmas, apgūst sociālās prasmes un iemaņas.

Absolūta klasika, kura ir pazīstama visām paaudzēm. Paslēpju spēlēšana var būt gan kopā ar vecākiem, gan bērnam un viņa rotaļlietām. Ņemot vērā dažādās šīs spēkes variācijas, tās spēlēšanu var pielāgot dažādiem vecumiem.

  • Mazākiem bērniem – vecākiem pazīstamā paslēpju spēlēšana ar acu aizklāšanu un atklāšanu, tam paralēli izsaucoties: “ku-kuu”. Bērniem šī spēle tik ļoti patīk, ka bieži tiek pavadīta ar sulīgu smieklu šalti.
  • Lielākiem bērniem – vecāki var spēlēt klasiskās paslēpes, palīdzot slēpties bērnam un pēc tam paslēpjoties pašiem. Ja bērnam meklēšanas uzdevums vēl ir par grūtu, varam izmantot principu: “Siltāks – kad tuvojas slēpnim” vai “aukstāks – kad dodas pretējā virzienā”
  • Paslēpes ar bērna mīļākajām rotaļlietām. Kopā ar bērnu izdomājiet, kuru no rotaļlietām slēpsiet. Lai spēli padarītu vēl aizraujošāku, varat sarūpēt īpašu detektīvu atribūtiku, piemēram – kabatas lukturīti. Ja rotaļlietas meklējumos iesaistīsieties kopā ar bērnu, viņš būs ārkārtīgi iepriecināts un šāda rotaļa kalpos kā motivācijas veicināšana un Jūs būsiet tas, kurš atbalsta bērna interesi rotaļlietu atrast.

 Ceļojumu spēle

20180501014826-95821.jpg

Spēlējot ceļojuma spēli, kurā bērns kopā ar vecākiem dodas ceļojumā, tiek iegūtas tādas prasmes kā iztēlošanās, izlikšanās, fantāzijas veicināšana, kā arī stiprināta līdzsvara izjūta.

Atbrīvojiet istabā vietu – mazie pasaules iekarotāji ir gatavi doties ceļā. Viss, kas Jums būs nepieciešams – sega, liels dvielis, kartona kaste vai liels čemodāns.

  • Apsēdiniet bērnu uz dvieļa un segas un izstāstiet stāstu, ka esat gatavi doties ceļā. Lēnām un uzmanīgi velciet dvieli vai segu pa istabu, visu laiku stāstot, cik aizraujošs ir šis ceļojums. Gluži kā mums pieaugušajiem, dodoties ceļojumā, gribas spiegt no laimes, arī mazie, sajūtot drošības sajūtu, ko viņiem sniedz vecāku klātbūtne šādas rotaļas laikā, būs gatavi spiegt no prieka.
  • Esat braukuši ar autobusu? Vēl nē? Tad īstais laiks ķerties klāt. Veca kartona kaste noteikti atradīsies katrā mājā, guaša krāsas vai flomasteri arīdzan. Veiciet priekšdarbus, izdekorējiet savu iedomāto autobusu kopā ar bērnu, sasēdiniet kopā ar viņu kastē viņa mīļākās rotaļlietas un dodieties ceļā! Lai saturās istabas iekārtojums – mazie ir gatavi iekarot pasauli.
  • Šādam ceļojumam noderēs arī kāds liels čemodāns, kurā iesēdināt mazo. Lielāks vai mazāks bērns iesākumā var baidīties no sekojošā procesa, kas viņam nav pazīstams. Bet Jūs esat kopā, pastāstiet viņam par to, ka tūdaļ sekos jautrs ceļojums un – AIZIET – pasaulei nav robežu. Ceļojot no viena istabas gala līdz otram, piestājiet un izveidojiet pieturas punktus – iztēlojieties, ka esat piestājuši pie Zooloģiskā dārza un apskatiet dzīvniekus, kurus pirms tam tur esat kopā salikuši.

Šis, starp citu, ir lielisks veids kā sarunāt ar bērnu doties ēst pusdienas vai gulēt diendusu. Pēc kārtīga ceļojuma ir jādodas pagulēt un atpūsies vai paēst un uzkrāt spēkus! Tieciet vai nē – bet šie vienkāršie risinājumi patiešām strādā!

Mazais, lielais mākslinieks.

20180501014845-55737.jpg

Sevis izjūta, paškontrole, pacietība un ķermeņa daļu apzināšanās – ieguvums no pavisam vienkāršas rotaļnodarbības.

Mēs zinām, cik ļoti grūti reizēm ir apturēt mazuli, kurš tikko ir iemācījies staigāt vai divgadnieku, kurš ir gatavs apskriet teju pus pasauli, lai tikai neko nenokavētu! Lai spēlētu so spēli Jums būs nepieciešama liela papīra loksne un krītiņi vai zīmuļi.

  • Palūdziet bērnu nogulties uz lielās papīra loksnes un lēnām velciet apkārt viņa ķermenim kontūru. Bērns sekojot Jūsu darbībām, mācīsies un trenēs paškontroli.
  • Ja bērns galīgi nav ieinteresēts un nelabprāt guļas uz papīra lapas – parādiet viņam, ka tas nav nekas biedējošs un iedrošiniet ar savu piemēru. Ja tomēr neizdodas sarunāt, nespiediet ar varu. Piedāvājiet apvilkt kontūru tikai rokai vai kājai.
  • Kad uz papīra tapis bērna siluets – dodiet zīmuļus viņa rokās un stāstiet, ka tagad viņš var uzzīmēt acis, parādiet kā tas darāms. Variet no aplikācijas papīra izveidot apģērbu vai rotāšanai izmantot dažādas krāsainas uzlīmes. Bērns būs priecīgs un sajūsmināts, ja ļausiet viņam tapušo zīmējumu vienkārši sašvīkāt – un ticiet man, tas nenozīmē, ka Jūsu bērnam nav talanta vai viņš neko nesaprot – tas nozīmē to, ka Jūsu bērns ir gatavs radoši izpausties!

Satiksmes kontrolieris.

20180501014953-88270.jpg

Tāpat kā skolā, skolnieki mācās Ceļu satiksmes noteikumus, šo krāsu nozīmi ikdienā mēs varam iemācīt bērnam jau pavisam agrā bērnībā. Ļoti piemērota rotaļa paškontroles iemaņu attīstībai.

Spēles būtība ir pavisam vienkārša. Izmantojot žestus, izmantojot krāsainus uzskates materiālus, mācam bērniem to, ko nozīmē STOP un ko nozīmē AIZIET.

  • Šī spēle pieļauj dažādas variācijas, tikai vienmēr atcerieties, nevajag rotaļu nolūkā mainīt krāsu nozīmi. Bērnam tas lieki sajauks galvu un radīs apjukumu.
  • Spēli var spēlēt gan vecāki un bērni savā starpā, gan mācīt šo rotaļu bērnam ar viņa rotaļlietām.
  • Lielāks bērns, kurš jau ir apguvis krāsas, var sākt mācīties atpazīt Jūsu izveidotos šķēršļus. Izvietojiet istabā sarkanas un zaļas krāsas elementus un pastāstiet, ka bērnam tagad ir uzdevums apstāties vai doties uz priekšu nonākot līdz konkrētam elementam.
  • Augšā pacelta roka nozīme – AIZIET, uz sāniem izstiepta – STOP. Bērns mēģinās izlīst zem Jūsu rokas, bet Jūs pastāstiet, ka jāsagaida, kad roka pacelsies, kas nozīmēs – Zaļā gaisma un tad viņš drīkstēs doties
  • Ļaujiet arī bērnam iejusties satiksmes kontroliera lomā. Bērniem patīk, ja vecāki tiem laiku pa laikam ļauj sevi kontrolēt.


Laiks apgūt ģērbšanās prasmes

20180501014911-81008.jpg

Jūs domājāt, ka pārģērbšanās ir domāta tikai meitenēm vai bērnam māca tikai praktiskas iemaņas kā pareizi uzvilkt apģērbu? Nebūt, ne! Kreativitāte, iztēle, runas prasmes un sociālās prasmes bērns var apgūt un attīstīt, rotaļās izmantojot pārģērbšanās elementus.

Lai gan pašus pamatus mēs ieliekam jau pavisam mazā bērnībā veicot aprūpi, bērns arī paaugoties var kļūt par patstāvīgu jaunu cilvēku, kuram uzsākot bērnudārza gaitas, problēmas nesagādās bikšu uzvilkšana vai zābaku novilkšana.

  • Izmantojot dažādus apģērba gabalus, jautri pavadīt laiku var kopā visa ģimene. Ļaujiet bērnam izvēlēties apģērbu, ko jāvelk Jums un esiet iniciators viņa apģērba izvēlē.
  • Rotaļāšanās laikā, noteikti stāstiet, kas tie ir par apģērba gabaliem, norādiet uz detaļām – pogām, rāvējslēdzēju, kapuci vai piedurknēm.
  • Bērni vienmēr sajūsminās, ja rotaļās izmantojot apģērbu, mēs to uzvelkam ne tam paredzētajā vietā. Piemēram, džemperis uz galvas un tētis ir kļuvis par zaķi, zābaciņu vai kurpīšu uzvilkšana uz rokām.
  • Pat ja mājās audziniet puiku, nemaz neiedomājaties, ka rotaļās nedrīkst izmantot lelles. To apģērbšana, noģērbšana palīdzēs bērnam izprast pašaprūpes principus tiem mirkļiem, kad gribēsiet, lai viņš beidzot pats iemācas uzlikt sev cepuri vai aiztaisīt jaku. Autiņbiksīšu maiņa lellei, mutes vai roku noslaucīšana ar mitro salveti. Nemaz nemanīsiet, ka vannas istabā kopā ar bērnu, zobus sāks tīrīt arī visas viņa mīļākās rotaļlietas, supervaroņus ieskaitot.
  • Nebaidieties būt smieklīgs un atjautīgs. Bērns, kura fantāzija netiek apslāpēta, būs liels ieguvējs nākotnē. Viņš iemācīsies radoši iziet no situācijām, kas pieaugot viņam ļaus meklēt dažādas alternatīvas.

Laiks izveidot rotaļāšanās sarakstu un izbrīvēt istabā gana daudz vietas! 

20180501015409-27046.jpg

Esam gatavi mesties rotaļu piedzīvojumos kopā ar autiņbiksītēm-biksītēm  aktīviem mazuļiem - Huggies® Pants - zēniem un meitenēm, lai pasaules iekarošanai nebūtu nekādu šķēršļu! 

20180501013934-10070.jpg

Māmiņu klubs, 2018