Raiena attīstošās rotaļlietas

Raiena attīstošās rotaļlietas

18. Dec 2017, 14:12 Maaminja Diaana Maaminja Diaana

     Manuprāt, visas rotaļlietas iespējams nosaukt par attīstošajām, jo katra rotaļlieta savā veidā attīsta mazuli - cita vairāk, cita mazāk (cita vairāk rosina fantāziju, cita atkal attīsta motoriku utt.). Pašlaik nemaz nevaru iedomāties tādu rotaļlietu, kura neattīstītu pilnīgi neko.. 

     Bet tagad par Raiena attīstošajām rotallietām, kuras pēc būtības paredzētas kā attīstošās lietas, lai attīstītu/stimulētu kādu bērna dotumu:

     Pirmās rotaļlietas Raienam bija manis paštaisītās bumbas.

20171218135906-86657.jpg

     Šādām bumbām ir daudz plusu, par kuriem laika gaitā arī pati pārliecinājos pati, proti, bumbas galvenās priekšrocības:

          1. Bumbu iespējams pakārt virs mazuļa guļamvietas (bet tā, lai viņš to var aizsniegt), tā ar savu rotēšanu piesaista uzmanību, darbojas kā mazuļa “izklaides priekšmets”;
          2. Bumba bija lielisks palīgs mazuļa rociņu centrēšanai, lai ātrāk atbrīvotos no “grābstīšanās pa gaisu” jeb salekšanās un sevis sabiedēšanas procesa (tas bija izteikti pašā sākumā pēc piedzimšanas);
          3. Bumba darbojās kā velšanās, vēlāk arī kā rāpošanas stimulators – tā neripoja pārāk tālu (bet tomēr ripoja), kad mazulis to mēģinaja aizskart, tā paripoja uz priekšu, bet viņš vienmēr centās to aizsniegt un tikt pie tās;
          4. Bumba ir ērti satverama, pateicoties tās daudzajiem trijstūrīšiem/rokturīšiem, ir ērti pārliekama no rokas rokā, ripināma, metama, viegli noķerama, tādā veidā palīdz vingrināt plaukstu locītavas (māsas dēliņam šī bumba bija lielisks palīglīdzeklis, lai iemācītos ķeršanas un mešanas procesus);
          5. Bumbu var uzlikt uz mazuļa vēdera – tuvāk vai tālāk no sejiņas - mazulis to viegli var satvert un pats veikt šos procesus, tādā veidā attīstot kustību koordinācijas spējas; kā arī attīstās acu koordinācija;
          6. Kalpoja arī kā pirmā speršanas bumba;
          7. Iespējams izmantot zobu nākšanas laikā vai “iepazīt pasauli ar mutīti” periodā, jo pati šuvu, ir zināmi izejmateriāli;
          8. Bumba veidota no dažādiem audumiem, ļaujot mazulim caur tausti iepazīt dažādas virsmas

     Pašlaik dēliņam vismīļākās attīstošās rotallietas ir stumjamā ķerriņa, koka kluči, automašīmu koka puzles, NupNap šūpulītis un Iglu matracis - ar (un arī ap) tām viņš var spēlēties ilgi un dikti.
     

     Ķerriņu izveidojām kopīgi ar meistaru (pēc manām norādēm, bet viņa ieteikumiem un izpildījuma), pie kura parasti pasūtam koka izstrādājumus - ķerriņa paredzēta gan iekštelpām, gan ārā.

20171218140113-91226.jpg

     Kerriņai ir noņemamas maliņas, kuras var arī uzlikt vienu uz otras. Tai vēl nāk līdzi striķītis (vilkšanai), bet šo funkciju dēliņš pašlaik neizmanto - pat vēlējās, lai noņemu nost šo striķīti (pēc laiciņa noteikti piedāvāšu atkal, varbūt būs parādījusies interese ne tikai stumt, bet arī vilkt).
     

     Vēl kopīgi izveidojām didaktiskās mašīnas ar atbilstošas formas kauliņiem, kuras arī ikdienā dēliņš ļoti cītīgi izmanto - gan ar kauliņiem, gan arī citām mantām piekrāmē pilnu kravas nodalījumu un brauc tālāk.

20171218140208-59659.jpg

     Katrai kravai ir arī durtiņas ar atšķirīgiem āķīšiem - arī ar šiem dēliņš ir iemācījies darboties: gan atver, gan aizver durtiņas.

20171218140242-71118.jpg
     

     Koka kluči - arī šos veidojām pēc pasūtījuma, tiem ir apstrādātas maliņas (lai nebūtu pārāk spici stūri) un ir gludi.

20171218140318-40596.jpg

     Lai vairāk piesaistītu dēliņa uzmanību, aplīmēju tos ar transportlīdzekļu attēliem - tad nu dēliņš no klučiem ceļ ne tikai tornīšus, bet arī braukā ar tiem pa dzīvokli.
     

     Ak, jā! - vēl kopīgi ar meistaru izveidojām slīdkalaniņu, kurš arī ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa - tiek izmantots jau no paša rīta, uzreiz pēc pamošanās.

20171218140417-44623.jpg

     Pateicoties slīdkalniņam, dēliņš ir iemācījies diezgan raiti kāpt augšā pa trepītēm. Slīdkalniņā ir iestrādātas vairākas funkcijas bērna attīstībai, piemērm, "ceļamkrāns" ar āķi priekšmetu pacelšanai - motorikas trenēšanai (Raiens gan vēl neceļ priekšmetus, bet pašu "ceļamkrāna" āķi prot bīdīt gan uz augšu gan leju; skrūvējamās rokas un pēdas - arī šai funkcijai Raiens vēl ir par jaunu, bet gan jau ar laiku arī šo atlkās; kāpšanas siena - šo funkciju dēliņš ir atklājis, bet vēl kāpj tikai pa apakšējiem caurumiņiem, pamazām apgūst šo funkciju; atvilktnes mantu glabāšanai - tā ir viena no Raiena populārākajām nodarbēm: nest visas mantas un pa vienai krāmēt atvilktnēs; u.c. funkcijas, kuras Raienam būs iespēja atklāt ar laiku (slēpšanās vieta, auto trase, vieta "brīvajiem zīmējumiem"...).
     Automašīnu koka puzles - arī šīs puzles ir vienas no pirmajām rotaļlietām.

20171218140514-78083.jpg

     Dēliņš pamazām jau sāk iemācīties ielikt atbilstošajās vietās katru transportlīdzekli - visus vēl neprot ielikt, sauc mammu palīgā, bet katru dienu ir interese ar tām darboties.

     NupNap šūpulis - to mēs laimējām, piedaloties Māmiņu Kluba blogu konkursā.

20171218140646-41533.jpg

    Jāsaka, ka NupNap šupulis ir tiešām vērtīga un noderīga lieta mūsu mājās - iespējams izmantot visas šūpuļa puses: gan šūpoties, gan šūpot savas mašīnas tajā, gan kāpelēt, gan spēlēties ar savām mašīnītēm uz tā utt. Jāļaujas tikai fantāzijai.

     Iglu matracis - šis matracis bija lielisks palīgs rāpošanas prasmju attīstībā, bet tagad ir lielisks palīgs gan staigāšanas prasmju attīstības posmā, gan skriešanas prasmju attīstībā (dēliņš vai nu skrien ap paklāju,vai arī tam pāri), gan arī kalpo kā laba slēptuve.

20171218140759-70593.jpg

     Patīk tas, ka matracis sastāv no trīs daļām, to var dažādi salocīt.

     Šīs lietas noteikti ieteiktu arī citām ģimenēm - neviena no tām "nestāv malā", visas ir bērnam attīstošas - attīsta gan lielo, gan sīko motoriku, un pats galvenais - bērnam liels prieks ar tām darboties. Un vēl - "bērniem draudzīgs "materiāls!


20171218140848-84689.jpg

     Mūsu ģimenē nav tāds noteikts laiks, cik bieži drīkstam iegādāties jaunas attīstošās rotaļlietas, īpaši tās, kuras veicam pēc pasūtījuma - ja prātā ir ienākusi kāda ideja, tad sazināmies ar meistaru un sākam realizēt ideju. Idejas parasti ienāk prātā, redzot kādu fotogrāfiju ārzemju lapā, piemēram, meklējot internetā kaut ko kādam bērnam dāvanai. Tāpat lielu iedvesmu sniedz arī skolā sniegtā informācija par bērnu attīstību. 

     

     Esam "noskatījuši" trīs attīstošās lietas:

          1. Riteni - tas gan būtu vairāk uz pavasari.

20171218140944-50541.jpg

     Vēl tikai nevaram izlemt, vai tas būtu balansa ritenis, vai arī minamais - šo izvēli atstāsim dēliņa ziņā, kad tas būs aktuāli;

          2. Līdzsvara dēli - esmu dzirdējusi ļoti labas atsauksmes par šiem dēļiem, tāpec gribetu tādu arī sev mājās - tas ne tikai palīdzot trenēt līdzsvaru, bet arī noder svara koriģēšanai.

20171218141053-70831.jpg

     Interesanti ir arī tas, ka šie dēļi ir arī ar iestrādātām spēlēm, kas noteikti šo darbošanos padara vēl interesantāku;

          3. Pakāpienu ar margām (papildus drošībai) - tā kā dēliņam sāk paradīties interese par manu trauku mazgāšanas procesu, sākam jau aizdomāties par pakāpiena iegādi. 

20171218141201-57949.jpg

     Manuprāt, attīstošo rotaļlietu nekad nevar būt par daudz: ja mums šādas tiek uzdāvinātas, tikai priecājamies par tām.

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 18. Dec 2017, 21:15 Ievas_mamma

Aha, Ievai arī noteikti patiktu, ņemot vērā viņas kāpelēšanas procesu 😃 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 18. Dec 2017, 16:49

Cik foršs tas jūsu slidkalniņš! 😀