Plānojot bērna ēdienkarti, atceries, ka uzturam jābūt daudzveidīgam!

18. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim augot lielākam un kļūstot aktīvākam, pienāk brīdis, kad tikai ar māmiņas pienu vien ir par maz. Laiks piebarojumam!

Bērna ēdienkartei, tāpat kā pieaugušā cilvēka uzturam, jābūt sabalansētai un daudzveidīgai. “No astoņu mēnešu vecuma kā minimums bērnam jānodrošina trīs ēdienreizes dienā. Kad viņš aug lielāks un kļūst aktīvāks, papildu tām varam dienas gaitā piedāvāt arī divas veselīgas uzkodas,” skaidro uztura speciāliste Anna Piskurjova.

Daudzveidīga ēdienkarte nozīmē, ka bērna uzturā jābūt iekļautiem arī olbaltumvielas saturošiem produktiem, piemēram, gaļai un zivīm.

Gaļu biezeņveida konsistencē bērnam var piedāvāt jau no 6 mēnešu vecuma, taču, kad ikdienas uzturā sasniegts lielāks dārzeņu un putru apjoms, gaļas apjoms jau var veidot 20 – 30g. Kad bērns paaudzies un prot sakošļāt ēdienu, gaļu var dot gabaliņos. “Jāsāk ar lieso gaļu, piemēram, teļa, liellopa gaļu, jo tajā ir augsts dzelzs saturs, gaļa ir labs cinka avots,” skaidro uztura speciāliste. No 8 mēnešu vecuma gaļai jābūt bērna uzturā iekļautai obligāti, un no šī vecuma posma bērnam var sākt piedāvāt arī zivis.

Dati liecina, ka Latvijā zivis uzturā lieto maz, taču vecāku uzdevums ir iemācīt bērnam vismaz divas reizes nedēļā ēst zivis un zivju produktus. Zivju produktus izvēloties jāpārliecinās, ka tie ir bioloģiski sertificēti vai sertificēti atbilstoši MSC standartiem, kas ir apliecinājums kvalitātei un ilgtspējīgai zivsaimniecībai.

Izvēloties piebarojumu bērnam, vienmēr priekšroku dod vietējiem produktiem un pārliecinies, ka to sastāvs ir pēc iespējas vienkāršāks. “Jo vienkāršāks sastāvs, jo bērnam labāk,” uzsver uztura speciāliste.