Viss, kas tev jāzina par pirmajiem zobiņiem

30. Oct 2015, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tās asaras un prieki vienlaicīgi – ieraksts mazuļa dienasgrāmatā un prieka pilnas īsziņas omītēm – mazulim ir iznācis pirmais zobiņš! Nereti mammas to sajūt barjot bērniņu ar krūti, nereti katru vakaru cītīgi ar pirkstu pārbauda, vai kaut kur nespraucas ārā pirmais baltais zobiņš, nereti par to liecina lielie kreņķi, bezmiegs un bērna vēlme apēst visu, kas ir rokas stiepiena attālumā!

Šodien mēģināsim palīdzēt jaunajām mammām saprast, ko darīt, kā palīdzēt pārdzīvot zobu nākšanas laiku un pareizi kopt pirmos, knapi redzamos, bet svarīgos bērna zobiņus! Uz  vecāku jautājumiem atbild Inga Rendeniece - RSU Stomatoloģijas institūta bērnu nodaļas zobārste.

Kādā vecumā mazulim sāk šķilties zobi? Un kaāds ir pēdējais brīdis, kad vajadzēu parādīties pirmajiem zobiņiem un vai var būt tā, ka zobu nav vispār?

Jā, tā var būt, tā ir tāda saslimšana - adentija, bet, paldies Dievam, manā praksē tādu gadījumu nav bijis. Ir jādodas pie zobārsta uz pārbaudi. Jo reizēm zobārsts var sataustīt velvītes, zem kurām tomēr jau dzīvo zobiņi. Smaganiņas var būt biezākas, un zobiņi var nākt katram bērniņam atšķirīgā vecumā.

Viss ir kārtībā, ja zobiņi sāk nākt no 6 mēnešiem līdz 12 mēnešiem, bet tik un tā - katrs gadījums ir individuāls. Kad zobiņiem ir paredzēts, tad viņi arī nāk. Tāpat arī nevajadzētu ieciklēties uz to, ka vecākajam bērniņam nāca pirmie zobiņi 7 mēnešos, un otrajam uz gadiņu vēl nav. Tāpat vēl viena lieta - uz gadiņu var arī veikt rentgenu, kas arī apliecinās, ka viss ir kārtībā.

Kā atvieglot mazuļa diskomfortu zobu šķilšanās laikā? Kādus palīglīdzekļus var izmantot?

Vecāku galvenais uzdevums - saglabāt zobiņus veselus, izvēloties arī bērna mutītei un vecumam piemērotus tīrīšanas, zobiņu kopšanas līdzekļus.

Vai mazuļa pirmie zobiņi būtu jākopj un kāpēc? Ko darīt, ja bērns to neļauj?

Bērniņam ir jāpierod, jāmāca zobiņi tīrīt jau no pirmajiem zobiņiem. Tam nav jābūt ar bērna asarām. Bērniņam nebūs patikas nekādas. Birstītes mūsdienās ir tik krāšņas, izvēle ir milzīga. Ir arī silikona uzgalīši, ko bērns droši var košļāt. Bērniņš tādus var gan satvert pats, gan arī viņam palīdzēt var mamma vai tētis.  Galvenais - nesmērējam neko saldu uz zobu birstītēm!

Zobu tīrīšanu atlikt nevajadzētu, bērni tomēr ēd katru dienu. Tam jābūt jautram, izklaidējošam pasākumam. Ir zobu pastas ar dažādām garšām. Tie ir tādi ārēji, pat pieļaujami stimulējošie pasākumi. Bērni aug un attīstas, viņi var gribēt gan bērnu zobu pastu, gan arī izmēģināt pieaugušo zobu pastu, tāpat arī ar birstītēm - parastās, gumijas, elektriskās..

Kādus produktus izmantot pirmo zobiņu kopšanai? Un kā pareizi jātīra? Zobupastas u.c kopšanas līdzekļi? Cik bieži? 

Līdz 10 gadiem vecākiem vajadzētu zobus bērnam pārtīrīt, lai bērna zobu tīrība būtu pietiekoša. Bērnam var būt pat vairākas zobu birstītes. No rīta un vakarā - tie būtu laiki, kad zobiņi jātīra obligāti.

Pirmajām birstītēm būtu jābūt silikona sariņiem, tie var būt uz pirksta uzmaucami uzpirkstenīši. Ir zobu birstītes, kam arī ir silikona sariņi. Pēc tam jau var būt dažādas birstītes, atkarībā no bērnu gaumes.

Izvēloties zobu pastu, vajadzētu konsultēties ar zobārstu, klāsts ir liels, un tomēr jāatceras - zobu pasta jālieto pat pirmajiem zobiņiem, bet daudzumam jābūt pavisam nelielam. Galvenā ir tieši zobu tīrīšana, kura paredzēta, lai notīrītu ikdienas pārtikas pārpalikumus.

Mehāniski pareizi ir daudz tīrīšanas tehnikas, ko var pielietot pieaugušie, mazu bērnu gadījumā viss atkarīgs no tā, cik daudz un kā ļauj tīrīt bērns. Galvenais - apļveida kustībā, lai var notīrīt aplikumu. Zobu birstītes ir garas, lai bērns var noturēt pats, un tad mamma var pieturēt no ārpuses - kurus zobiņus, no kuras puses. Slaukošas kustības, apļveida kustības. Zīdaiņa gadījumā - galvenais, lai tīrīšana būtu.

Arī tīrīšanas ilgums atkarīgs no zobu skaita. Ja ir visi zobiņi jau mutē, jātīra vismaz 2 minūtes - no vairākām pusēm, vairākas reizes. Ja ir tikai kādi 4 zobiņi, var pietikt ar 30 sekundēm pat.

Ja bērnam ir melni zobi

Noteikti jāaizved bērns pie zobārsta, lai zinātu, ko un kā un kāpēc būtu jādara. Sākam vest ap gada vecumu, vēlāk jau jāskatās individuāli - tas var būt kariess, aplikums, piena sēne. Katrs gadījums var būt atšķirīgs, viss atkarīgs var būt pat no uztura, un tad konkrētajam bērnam var piemērot arī risinājumu.

Māmiņu Klubs

20151019100243-85339.jpg