Padomi vecākiem un bērniem, tīrot zobiņus!

31. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai iemācītos pareizi kopt piena zobiņus un arī mēs uzzinātu, devāmies aprunāties ar zobārsi uz zobārstniecības klīniku. Konsultē Dr. Diāna Fedarkova, stomatoloģe zobārstniecības klīnikā Sky Dream Clinic.

Parūpējies par regulārām zobārsta vizītēm. Kad bērns sasniedzis trīs gadu vecumu, vēlams pie zobrāsta doties reizi pusgadā, jā, arī tad, ja par zobiņiem nav nekādu sūdzību.

Izvēlies sava bērna zobārstu. Protams, lielu lomu spēlē arī zobārsts, vēlams, lai bērns nebaidītos, lai zobārsts iedrošinātu mazo.

Pievērs uzmanību zobu tīrīšanas tehnikai.  Kā atklāja zobārste, bērniem zobu tīrīšanas tehnika tiek dēvētā par KAI- kožamās virsmas, ārējās virsmas, iekšējās virsmas, kas norāda tīrīšanas secību. Tāpat jāatceras, ka zobi jātīra ar slaukošām, vibrējošām kustībām, pārlieku tos neberzējot.

Aizdzīt aplikumu.  Ja zobu kožamās virsmas bērniem padodas notīrīt salīdzinoši labi, tad ar zobu ārējām un iekšējām virsmām tik vienkārši nav, jo aplikums parasti sakrājas starp zobu un smaganu.  Tāpēc katrs zobiņš ir cītīgi jānotīra, to darām ar zobu birstes sariem virzienā no smaganas uz augšu. Vislabāk, ja varam ar bērniem sarunāt, ka katru zobiņu šādi notīrām 10 reizes.

NĒ mutes skalojamiem līdzekļiem līdz 6 gadiem.  Kad bērns zobiņus iztīrījis, vēlams muti izskalot ar tīru ūdeni, zobu skalojamos līdzekļus bērniem līdz 6 gadu vecumam neiesaka lietot.

Izvēlies fluoru saturošas zobu pastas. Zobārste iesaka izvēlēties zobu pastas, kuras satur fluoru, piemēram, 1000ppm nozīmē, ka šādā koncentrācijā zobu pastas sastāvā ir fluors. Šāds fluora daudzums ir piemērots bērniem līdz 5 gadu vecumam.

Izvēlies zobu pastas bez ķīmiskām vielām.  Zobu pastas ir tās, kas palīdz zobus pasargāt no kariesa un arī stiprina to emalju. Izvēloties zobu pastu bērniem, noteikti jāpievērš uzmanību tam, lai tās nesaturētu parabēnus un SLS. SLS patiesībā ir ļoti bīstama sastāvdaļa, kas it kā nevainīgi rada putojošu efektu zobu pastā, taču ilglaicīgi var iedaboties graujoši uz bērna organismu.

Arī bērniem jālieto zobu diegs, jo  izrādās arī bērniem tas ir jālieto, ja zobiņi viens pie otra ir īpaši tuvu un spraugās var sakrāties ēdiena paliekas, saldumi.

Aizved bērnu pie zobu higiēnista.  Tāpat noteikti nevajadzētu aizmirst, ka arī bērniem ir nepieciešams veikt zobu higiēnu, jo par piena zobiem ir jārūpejas tik pat rūpīgi kā par pastāvīgajiem zobiem.

Māmiņu Klubs

20170309182516-25790.jpg

20170309182559-54927.jpg