Mazuļa dzimumzīmes

Mazuļa dzimumzīmes

01. Dec 2017, 15:27 Mar&Co Mar&Co

Nesen Marko pamanīju uz kājas pirmo dzimumzīmīti. Nē, nesatraucos, bet ieinteresēja šis jautājums. Kad tad īsti bērnam sāk veidoties dzimumzīmes, kas to veidošanos ietekmē? Man pašai dzimumzīmes ir daudz gan uz ķermeņa, gan sejas. Vai tas nozīmē, ka arī bērnam tās būs daudz!?

Izrādās, ka dzimumzīmes var būt gan iedzimtas, gan tādas, kas parādās dzīves gaitā. Iedzimtās uz mazuļa ķermeņa var pamanīt jau uzreiz pēc dzimšanas. Tās var būt gan brūnas, gan sarkanas. Sarkanās mēdz saukt arī par uguns zīmēm. Lai gan zinātniski tas nav pierādīts, ir uzskats, ka 90% dzimumzīmju daudzumu, kas mazulim ir piedzimstot, nosaka iedzimtība. Dzīves laikā iegūtās dzimumzīmes parādās ar laiku. Dzimumzīmes ar lielāku aktivitāti veidojas līdz 20-25 gadu vecumam. To veidošanās un daudzums atkarīgs gan no iedzimtības un ultravioletā starojuma ietekmes, gan no tā, ko elpojam un ēdam.

Dzimumzīmju rašanos cilvēks īsti ietekmēt nevar, bet vajadzētu ieverot piesardzību atrodoties ultravioletajā starojumā tā pieaugušajiem, tā zīdaiņiem. Dzimumzīmes ir labdabīgi ādas veidojumi, to vietā dzīves laikā var attīstīties ļaundabīgi audzēji. Lielākoties bērnam augot, proporcionāli dzimumzīmīte augs līdzi, tomēr svarīgi uzmanīt dzimumzīmīti, vai tā nemainās izmēros salīdzinoši strauji, un, kāda ir tās forma, kā arī krāsa. Ar laiku bērns varēs atklāt arī savas sajūtas – vai parādās nieze, kņudēšana vai sāpes, jo arī šīm sajūtām noteikti ir jāpievērš uzmanība.

Tātad, satraukumam tiešām nav nekāda pamata, tikai esmu ieguvusi jaunu informāciju. Lai gan attiecībā uz mazuļiem īpaši satraukties nevajadzētu, mēs pieaugušie gan esam kūtri uz ārstu apmeklēšanu. Ja tevi māc šaubas par kādu dzimumzīmīti, tad noteikti dodies pie ārsta. Starp citu, vari pakonsultēties arī izmantojot mobilo aplikāciju- We care, Be aware!

20171201152723-35811.jpg