PAPILDINĀTS: Mantoux reakcija - cik nepieciešama?

PAPILDINĀTS: Mantoux reakcija - cik nepieciešama?

20. Feb 2013, 16:11 princesemince princesemince

Domāju, ka ne vienā vien bērnudārzā un skolā vecākiem ir prasīta atļauja, vai tie bērnam veikt šo Mantoux reakciju. Tāpat arī šobrīd mūsu bērna bērnudārzā ir izvietots bērnu saraksts, prasot vecāku atļauju. Lasu, manuprāt, skopo informāciju internetā, plānoju arī vizīti pie ģimenes ārsta par šo jautājumu, bet vēlos apjautāties arī jums, mammām, kas varbūt jau ir interesējušās par šīs diagnostikas metodes nepieciešamību, sekām un rezultātu interpretāciju, kā arī ieguvušas savus secinājumus.

Puikam, kā jau lielākai daļai mazuļu, pie izrakstīšanās no Dzemdību iestādes tika veikta vakcinācija pret tuberkulozi. Paši, ģimenes locekļi un tuvākie radi, neesam tuberkulozes riska grupā. Vēl atceros, kā pašai skolas laikā tika taisīti "zaķīši", kuri vienmēr bija pārāk lieli, tiku sūtīta vēl uz kādiem izmeklējumiem, bet vienīgais, ko no šīs pieredzes varu secināt, ka palielinātais ādas apsārtums nebūt nenozīmē saslimšanu ar tuberkulozi.

Un ļoti būtisks ir jautājums - vai Jūsuprāt šī pote būtu jāveic bērnudārzā, masveidā, vai arī labāk individuālā kārtā pie ģimenes ārsta? Man šķiet, ka tāda potēšana rindas kārtībā bērniem rada lieku stresu, ņemot vērā, ka jau pati pote nav nekas ikdienišķs. Bet varbūt ir tieši otrādi - bērni jūt kopības garu un pote tad šķiet sīkums?

Būšu pateicīga par jebkuriem komentāriem vai pārdomām saistībā ar šo tēmu.

Attēls no Zemgales ziņu arhīva.

Konsultē dr. Ivara Strazda Sertificēta bērnu ārsta privātprakse Liepājā:

Mantū prove ir veids kādā bērns vai pieaugušais tiek pārbaudīts uz  imunitāti pret tuberkulozi.Ja bērns ir vakcinēts pret tuberkulozi (tbc), tad Mantū reakciju veic obligāti tā saucamajām riska grupām:

1) ja tēvs vai māte slimo ar tbc,

2) ja kaimiņš vai kāds mājas iedzīvotājs slimo ar tbc,

3) ja pirmsskolas vecuma iestādē ir konstatēta tbc,

4) ja citiem bērna radiniekiemvai auklītei u.c. ir konstatēta tbc,

5) ja bērnam 1 gada vecumā vakcinācijas vietā (kreisā plecā0 rēta ir mazāka par 5mm diametrā, jo tas norāda uz varbūtēju tbc imunitātes nepietiekamību.

Mantū provi veic 1 reizi gadā un to izvērtējot secina prettuberkulozes imunitāti vai iespējamo inficētību ar tbc.

princesemince princesemince 20. Feb 2013, 17:44

Liels paldies par pievienoto speciālista komentāru!

Pieņemu, ja neietilpstam riska grupā, lai gan, protams, par kāpņu telpas kaimiņiem garantija nekad nevar būt, kā arī rētu neviens uz 1 gada vecumu nemērīja (vai šī būtu ģimenes ārsta nolaidība?), varu atteikties no šīs pārbaudes. Vismaz šādas pārdomas man rodas, izlasot, kad obligāti veic pārbaudi.

Protams, esmu lasījusi daudzus cilvēku dzīvesstāstus, kad saslimst ar tuberkulozi un ilgstoši, smagi ārstējas, taču nedomāju, ka bērnam šādas slimības sākšanos iespējams jebkā palaist garām. Un vēl man nepārliecinoši šķiet, ka "Mantū reakcija" var būt viltus pozitīva vai viltus negatīva. Rezultātā tiek iesēta trauksme, tiek veikti papildus bērnu traumējoši izmeklējumi, kas noved pie secinājuma "pilnīgi vesels".

Īsāk sakot, jautājums - vajag vai nevajag - turpinās. Vēl jāskatās, ko ģimenes ārsts par šo visu teiks.

Jā, veic, jo reāli tuberkuloze Latvijā ir ļoti izplatīta

princesemince princesemince 20. Feb 2013, 16:51 alexy

jā, protams, atļauja tika prasīta - bija jāparakstās, mēnesi iepriekš tikām brīdināti/informēti, tāpat kā šajā situācijā.

princesemince princesemince 20. Feb 2013, 16:35 alexy

Laika izbrīvēšana, it sevišķi bērna veselības dēļ, mūsu ģimenē nav problēma, bet piekrītu, ka daļai vecāku tas ir ērtāk. Novirzoties no tēmas - bērnudārzā tika veikta grupveida zobu higiēna. Aktuāls (ne tikai man, bet arī citiem vecākiem, kas nepiekrita sava bērna zobu pucēšanai šādi) bija jautājums - kā tiek nodrošināta sterilitāte, ja vienā dienā tiek pāriets pāri 100 bērnu zobiem.