Mans bērns neklausa! Kā likt bērnam ieklausīties ar pirmo aizrādījumu

Mans bērns neklausa! Kā likt bērnam ieklausīties ar pirmo aizrādījumu

30. Aug 2022, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurš gan nepazīst situāciju,kad atkal un atkal jāatgādina: "Nekāp!", "Nelec!" "Paliec mierā!", "To nedari!" "Nelēkā pa gultu!" Teju ikviens no vecākiem. Mums ir ieteikumi,kas ļaus situāciju izmantot savā labā un bērns ieklausīsies, tādējādi veidojot sekmīgu sadarbību.

Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

Vērsies tieši pie bērniņa

Mēs,pieaugušie, esam iemācījušies sekmīgi darīt vairākus darbus vienlaicīgi.Bet bērni diemžēl to nespēj. Tā vietā lai no otras istabas sauktu bērna vārdu, notupies līdz bērna acu līmenim,lūdz,lai bērniņš pārtrauc rotaļas un pasaki,ko vēlies viņam lūgt. Pēc tam pajautā, vai viņš ir sapratis un lūdz atkārtot.

Esi skaidra savos lūgumos

Reizēm vecāki aizmirst, ka bērniem lūgums "Taisies uz bērnudārzu!" ir pārāk vispārīgs un neko neizsaka. Tā vietā esi tieša un konkrēta. Piemēram, laiks ģērbties; pabrokastosim un tad dosimies.

Izaicini bērnu rotaļās

Bērniem patīk rotaļas un spēles. Ja tajās iesaistās arī pieaugušie, bērni to novērtē vēl vairāk. Ikdienas darbības var pārvērst arī rotaļā. Piemēram, bērns no rīta nevēlas vilkt apavus. Tā vietā lai steidzinātu vai viņa vietā uzvilktu apavus, izaicini viņu:"Saderam, ka Tu nevarēsi uzvilkt kurpes 45 sekundēs!" Vai jums ir problēmas ar zobu tīrīšanu? Ikvienā darbībā var atrast kādu izaicinājumu vai rotaļu elementus. Arī iepirkšanās veikalā nav jāpadara par grūtu pārdzīvojumu. Aicini bērnu palīdzēt salikt maisiņā ābolus vai izvēlēties dārzeņus.

Izskaud sliktos paradumus

Labākais veids,kā tikt galā ar sliktiem paradumiem ir koncentrēties uz alternatīvu uzvedību- pozitīvu uzvedību. Tā vietā lai teiktu, ko Tu negribi,lai bērns dara, piemēram, "Man nepatīk,kad bērns runā pretī!", uzsver to,kā vēlies,lai bērns uzvedas.

Viens no sekmīgiem veidiem, kā mudināt bērnu uzvesties pozitīvi - ir ar uzslavu. Kad bērns uzvedas labi, saki "Woww, lieliski!" Pēc tam precizē, kas tieši Tev patika viņa uzvedībā - "Tu biji dusmīgs, bet tā vietā lai sistu, Tu pateici to ar vārdiem". Beigās bērnu arī samīļo vai iedod pieci. Paslavē bērna rīcību arī ikdienas niekos, piemēram, iedot māsai/brālim mīļāko rotaļlietu,novēršot traci. Katru reizi,kad ar šādu pozitīvu darbību vērsīsies pie bērna, būsi soli tuvāk savam mērķim.

Tieci pāri drāmai

Strīdēšanās ar bērnu ir kā cīņa par varu- gluži kā šūpoles- augšā un lejā. Bērns strīdēsies ar jums tik ilgi līdz to atļausiet. Katru reizi iesaistoties šādos strīdos, bērns cīnās par varu. Tā vietā izvairies no strīdiem un esi nelokāma "Tā ir jādara, jo es tā teicu un es esmu mamma."

Izskaidro cēloņus un sekas

Ja bērns atsakās vilkt cimuds vējainā dienā un pēc tam sūdzas, ka ir auksts, Tu vari vienkārši norādīt, ka cimdi būtu palīdzējuši aukstajā laikā (cimdus noteikti ieliec somā un izliecies, ka tos uzbur). Ja bērns atkārtoti aukstā dienā atsakās vilkt cimdus, vari atgādināt, kas notika iepriekšējā reizē.

Pavērs situāciju otrādi

Kad bērns dzird frāzes/aicinājumus ar "Ne-", un "Pārstāj", tas viņu uzkurina vēl vairāk.Speciālisti iesaka šo teikumu pavērst un teikt citādi. Piemēram, tā vietā teiktu "Nevelc tik stipri sunīti!", saki "Dodies pastaigā mierīgi!". Un kad vēlies iegūt bērna uzmanību, čuksti. Nekas tā bērna uzmanību nespēj piesaistīt kā čukstēšana gluži kā noslēpums,jo bērnam būs jāpārstāj darīt tas,ko viņš dara, lai sadzirdētu Tevi!

Māmiņu Klubs