Mammai jāsāk strādāt. Uzzini, kā tam sagatavot bērnu!

Mammai jāsāk strādāt. Uzzini, kā tam sagatavot bērnu!

20. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai atsāktu darba gaitas pēc laika, kas pavadīts mājās kopā ar bērnu, tam jābūt gatavai ne tikai mammai pašai, bet tam jāsagatavo arī bērniņš! Psiholoģe Dace Medne portālam www.maminuklubs.lv atklāj, kas nepieciešams, lai atgriezties darbā būtu vieglāk abiem. 

Pirms atgriešanās darbā

„Ļoti bieži grūtības pieņemt to, ka jāatgriežas darbā, ir nevis bērnam, bet mammai pašai!

Ja māmiņa, atsākot darba gaitas, izjūt sirdsapziņas pārmetumus, bērniņš to ļoti labi jūt. Tādēļ vispirms šo jautājumu ir jāsaskaņo pašai ar sevi un tikai tad par to jāsāk runāt ar bērnu!

Patiesībā bērni ir diezgan prātīgi un tad, ja viņi nekad agrāk nav biedēti ar tādiem vārdiem kā, piemēram, „ja tu neklausīsi, es aiziešu”, viņi ļoti adekvāti reaģē uz to, ka mamma dodas uz darbu un tikmēr viņu pieskata vai nu auklīte vai vecmāmiņa, vai arī bērnudārza audzinātāja,” stāsta Dace Medne.   

Nākamais solis, kas mammai jāsper, atkarībā no tā, vai bērniņš tiks atstāts pieskatīšanai pie auklītes, kāda radinieka vai bērnudārzā, viņai par to jāpastāsta bērnam!

Mazajam var teikt, ka „tikmēr, kamēr tu būsi bērnudārzā (ar auklīti vai vecmammu), es iešu uz darbiņu, bet vakarā mēs abi atkal satiksimies!”

Vēl, zinot, ka drīzumā atgriezīsies darbā, mamma bērniņu jau laikus var radināt pie tā, ka viņas kādu brīdi nav līdzās, ik pa laikam dodoties ārpus mājas.

„Saprotams, izvēloties atstāt savu mazuli pie vecmāmiņas vai kāda cita labi zināma, tuva cilvēka, tas ir vienkāršāk, bet arī tikai ar nosacījumu, ka bērnam viņš ir emocionāli tuvs!

Turpretī, ja bērniņam ar konkrēto cilvēku palikt divatā nepatiks, visticamāk, ka arī no mammas tas prasīs stipru emocionālo piepūli.

Tādēļ, ja ir iespēja izvēlēties, kam uzticēt sava mazuļa pieskatīšanu, vislabāk izraudzīt cilvēku, kuram bērns emocionāli vairāk uzticas,” iesaka psiholoģe.

Dace Medne novērojusi, ka līdzīgi ir arī situācijā, ja mamma mazuļa pieskatīšanai izvēlas auklīti. Arī tad iespējams, ka vecākiem viņa šķiet patīkama, bet bērnam viņu ir grūti pieņemt.

Šādā situācijā, tieši tāpat kā vedot bērniņu uz bērnudārzu, viņam jāļauj pie auklītes pierast! Iesākumā kādu laiku pie auklītes mazais var uzkavēties kopā ar mammu, bet vēlāk ar šo cilvēku viņu var atstāt divatā pus dienu, līdz brīdim, kad mazais ar jauno situāciju būs apradis un kopā ar auklīti varēs pavadīt visu dienu.

Kas jāatceras, jau atsākot darba gaitas

„No gada līdz trīs gadu vecumam bērna attīstību nosaka emocionālā saskarsme un tāda vadošā darbība kā manipulācija ar priekšmetiem. Līdz ar to bērniņam ir nepieciešams, lai mamma un tētis ar viņu aprunātos kā līdzvērtīgs ar līdzvērtīgu!

Ļoti bieži, pārnākot mājās, vecāki sāk iztaujāt bērnu par to, ko darījis viņš, un kā viņam gājis, bet jāatceras, ka bērniņš to uztver kā nopratināšanu.

Tādēļ ik vakaru vecākiem savam bērnam vajadzētu stāstīt par to, ko darījuši viņi paši, un kā viņi pavadījuši aizgājušo dienu, daloties ar mazo savos iespaidos – tajā, ko viņi darīja, ko satika, kā jutās un ko jaunu uzzināja, šādi to iemācot pastāstīt arī bērnam,” stāsta Dace Medne.

Tāpat vakarā pēc darba vajadzētu rast laiku, ko pavadīt kopā ar bērnu rotaļājoties, lasot, grābjot lapas vai vedot pastaigā suni.

Jo mazāks bērniņš, jo vairāk viņam nepieciešami dažādi rituāli. Tādēļ no rīta aizejot, mazo jāsabučo, bet pārnākot mājās – atkal jāsamīļo un jāatvēl kāds brīdis kopābūšanai.

Māmiņu Klubs

Kā tu savu bērniņu sagatavoji tam, ka atsāksi darba gaitas? 

Eksperts

Dace Medne

Psiholoģe, pedagoģijas doktore (Dr. Paed.)
Dace Medne Vecāku skolā