Māmiņu klubs: 56% ģimeņu vēlas iegādāties savu mājokli, bet nevar to atļauties

Māmiņu klubs: 56% ģimeņu vēlas iegādāties savu mājokli, bet nevar to atļauties

02. Dec 2014, 00:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienības „Māmiņu klubs” veiktā aptauja liecina, ka 56% ģimeņu vēlētos tuvāko piecu gadu laikā iegādāties savu mājokli, taču šobrīd vēl nevar to atļauties. Vēl 13% ģimeņu jau šobrīd aktīvi interesējas par iespēju saņemt hipotekāro kredītu, lai šo mērķi īstenotu.

Vaicāti par savu pašreizējo dzīvesvietu, 51% ģimeņu atbildējušas, ka šobrīd dzīvo īrētās telpās, bet vēl 17% ģimeņu dzīvo pie saviem radiem un nav ne dzīvojamo telpu īrnieki, ne īpašnieki. Savukārt 17% respondentu norādījuši, ka dzīvo savā dzīvoklī, kas iegādāts, ņemot hipotekāro kredītu.

„Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka: „Savs mājoklis ir viena no stabilas ģimenes pamatvērtībām un Latvijā vēl aizvien lielai daļai ģimeņu – it īpaši jaunajām ģimenēm – tas nav pieejams. Veicot „Māmiņu kluba” dalībnieku aptauju, esam pārliecinājušies, ka daudzas ģimenes aktīvi plāno sava mājokļa iegādi. Tādēļ Saeimas lēmums ieviest „nolikto atslēgu” principu, kā rezultātā ir augušas banku prasības un ievērojami pieaudzis pirmās iemaksas apjoms hipotekārajiem kredītiem, ir izraisījušas daudz jautājumu un satraukumu Latvijas ģimeņu vidū. Īpašas bažas raisa ziņas, ka no nākamā gada ārpus Rīgas un lielajām pilsētām dzīvojošajiem iedzīvotājiem faktiski vairs nebūs iespējas saņemt aizdevumu sava mājokļa iegādei - dēļ nepieejamiem hipotekārajiem kredītiem un augstām pirmajām iemaksām.”

Aptauja arī apliecinājusi, ka 80% aptaujāto ģimeņu bijušas informētas par plānoto Valsts atbalsta programmā ģimenēm mājokļa iegādei, cerot, ka ar tās palīdzību varēs ātrāk piepildīt savu sapni par personīgo mājokli. Šobrīd Saeimas lēmuma par „nolikto atslēgu” principa ieviešanu rezultātā programmas darbības nākotne ir neskaidra.

Vecāku apvienība „Māmiņu klubs” uzskata, ka valsts pienākums ir nodrošināt ģimeņu tiesības uz mājokli un tās aizstāvēt pret pārmērīgām prasībām no banku puses, kā arī rūpēties, lai pirmā mājokļa atbalsta programma tiktu realizēta.  Taču, ņemot vērā pastāvošos demogrāfiskos un emigrācijas riskus, uzskatām, ka nav pieļaujami tādi lēmumi, kas pasliktina ģimeņu iespējas iegādāties savu mājokli.

Aptauja veikta šī gada oktobrī portālos www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv, piedaloties vairāk nekā 500 dalībniekiem.