Māmiņu Kluba TOP5 padomi veselīgam rudenim

Māmiņu Kluba TOP5 padomi veselīgam rudenim

16. Oct 2013, 20:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir laiks, kad pieaug saslimšanu skaits ne tikai pieaugušo vidū, bet arī bērnu vidū. Iesnas, klepus, dažādi vīrusi, ar ko saskaramies ik dienas, pārsteidz reizēm mūs nesagatavotus. Māmiņu Klubs portālos www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv veica aptauju, lai noskaidrotu, cik bieži rudenī mazuļi slimo, un ar kādām saslimšanām nākas saskarties visbiežāk.

Iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra ir kā biežākie saslimšanas simptomi, ko apliecināja arī 64% visu respondentu. Laikā, kad aiz loga sastopams te vējš, te lietus, arī saslimšana bērnu vidū ir biežāka- vairākas reizes 3 mēnešu laikā saslimt pamanās 37% mazuļu, savukārt retāk kā 3 mēnešos slimo 33%. Lai laba veselība arī turpmāk tiem 2% bērnu, kuri rudenī neslimo nemaz!

Kad bērniņš ir slims, vecāki, pirmkārt, dodas pie bērniņa pediatra (35%) vai pie sava ģimenes ārsta (37%). Pašu spēkiem mēģina tikt galā 24% aptaujāto vecāku.

Taujājot,kādas ir ārstēšanas metodes, kā visbiežāk izmantotās iesnu gadījumā 40% vecāku minēja deguna pilienus, klepus ārstēšanā 53% vecāku izmanto klepus sīrupus, bet paaugstinātas temperatūras pazemināšanai vecāki 46% gadījumu izmanto zāles temperatūras samazināšanai.

Lai gan lielākā daļa vecāku palīdz savām atvasēm atveseļoties aptuveni nedēļas laikā, dažkārt slimošana ieilgst līdz 2 nedēļām (22%), savukārt antibiotikas vecāki bērna saaukstēšanās laikā izmanto ļoti reti - līdz vienai reizei rudens/ziemas periodā (58%).

Baudot zelta rudeni un krītošās lapas, svarīgi uzzināt, kā cīnīties pret saslimšanām un kā palikt veseliem šajā rudenī!

Padomos dalās pediatre Anna Birka.

1. Pilnvērtīgs uzturs

Bērnam ir svarīgi iegūt visas nepieciešamās barības vielas un mikroelementus. Uzturā noteikti būtu jāiekļauj gaļa, zivis un olas, tāpat arī sulas, svaigi augļi un dārzeņi. "Ļoti labi, ja vasarā ir izdevies sasaldēt ogas - zemenes, avenes, mellenes, upenes, dzērvenes - ļoti veselīgi tās būtu dot bērnam rudens - ziemas periodā,” uzsver Anna Birka.

Ja bērniņš nelieto kaut ko no viņam nepieciešamajiem produktiem un uzturs nav pilnvērtīgs, speciāliste pieturas pie viedokļa par to, ka tādā gadījumā būtu papildus jāuzņem vitamīni un pārtikas piedevas.

2. Svaigs gaiss

"Bērniņam ir nepieciešams svaigs gaiss. Dodieties garās pastaigās, un obligāti katru dienu vēdiniet telpas,” iesaka pediatre.

3. Personīgā higiēna

Iemāci mazulim mazgāt rokas pēc atnākšanas no pastaigas, sabiedrisku vietu apmeklēšanas, tāpat arī pirms ēšanas un pēc tās, jo vīrusi izplatās ne tikai pa gaisu pilienu veidā, bet arī pateicoties kontaktam ar slimniekiem. "Gripas epidēmijas laikā un vīrusu izraisītu saslimšanu saasinājumu laikā centieties izvairīties no vietām, kur ir daudz cilvēku,” atgādina Anna Birka.

4. Atbilstošs apģērbs

Apģērbam ir jābūt atbilstošiem laikapstākļiem. "Jau tagad daudziem mazuļiem tiek vilkti siltie kombinezoni, cepures un cimdi, tad jājautā - ko vecāki vilks ziemā?” brīnās pediatre.

Anna Birka iesaka netuntulēt bērnus, jo bērni vienmēr ir aktīvi un kustīgi, un pārkaršana paaugstina iespējamību saslimt ar kādu no saaukstēšanās slimībām. Tāpat būtu vērts arī sekot līdzi tam, kāda ir gaisa temperatūra mājoklī, tai nevajadzētu pārsniegt 19-20 grādus, jo izejot no pārāk siltas telpas, gaisa temperatūras maiņas rezultātā, bērniņš tiek pakļauts saslimšanām. Tāds princips jāievēro arī automašīnās, ar kurām vedam bērnus uz dārziņu vai treniņiem.

5. Profilakse

Ar apkures sezonas iestāšanos gaiss telpās kļūst sausāks. Sausa gaisa ietekmē gļotādas virsma deguna ejās izžūst, un deguns kļūst uzņēmīgāks pret baktērijām un kaitīgajiem mikroorganismiem. Pediatre Anna Birka iesaka regulāri mazuļa deguntiņu skalot ar jūras ūdeni. Tas palielinās mazā deguntiņa spējas pretoties baktērijām un atjaunos normālu deguna funkcionalitāti.

Esiet veseli šajā rudenī!

Māmiņu Klubs

 

*Aptauja tika veikta www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv, tajā piedalījās 640 respondenti