Māmiņas pieredze: Cik daudz no savas privātās dzīves publiskot sociālajos tīklos?

17. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās māmiņu ikdiena nav iedomājama bez sociālajiem tīkliem, kuros dalāmies ar savām ģimenes bēdām un priekiem, mazuļu bildēm, sniedzam atbalstu citiem un dalāmies ar viedokli. Jo aktīvāka sociālajos tīklos esi, jo lielāka iespēja saņemt dažādu atgriezenisko saiti. Kur novilkt robežu tam, cik daudz no savas dzīves rādīt citiem?

Privātuma robežas

Māmiņa, digitālā satura veidotāja Monta Priede norāda, ka daudz padomu ikdienā saņem no savas ģimenes, taču to netrūkst arī interneta vidē. “Mēs, influenceri, paši citus ieaicinām savā privātajā dzīvē, jo dalāmies ar savām privātajām lietām. Sociālie mediji ir vide, kurā robežas nedaudz pazūd,” stāsta Monta. Viņa novērojusi, ka pazūd ne tikai privātuma, bet arī cieņpilnas attieksmes robežas, jo sekotāji uzskata, ka ir daļa no tavas dzīves un draugi. Šādos gadījumos arī nelūgtie komentāri un viedokļi no apkārtējiem nāk daudz brīvāk nekā tad, ja ar šiem cilvēkiem fiziski atrastos vienā telpā.

Piedzimstot meitiņai Jasmīnai, Monta sociālajos tīklos daudz dalījās ar savām pārdomām un ikdienas gaitām, kam, protams, sekoja arī daudz komentāru un nelūgto padomu. “Vienā brīdī sapratu, ka man šāda komunikācija kļūst pārāk smaga, tāpēc, lai to risinātu, beidzu dalīties ar bēbīšu saturu, daudz mazāk publicēju savas pārdomas par bērnkopību un privātās detaļas par Jasmīnu. Manuprāt, tā ir pareizi,” saka digitālā satura veidotāja Monta Priede.

Jauno vecāku palīgi

Ikdienas rutīnā jaunajai ģimenei daudz palīdz tas, ka bērniņa tētis strādā no mājām. Monta atzīst, ka tā ir liela privilēģija, jo ikdienā viņa ar bērnu nav viena. “Varu palūgt dažas minūtes laika sev, lai kaut vai izdzertu kafiju, tomēr saprotu, ka šāda priekšrocība ir ne visās ģimenēs,” saka viņa.

Monta lielu vērību pievērš bērna ritmam. “Nevis es bērnu pakārtoju savām ikdienas vajadzībām, bet gan pielāgojos bērna ritmam,” saka Monta, piebilstot, ka tas ir stāsts par ekspektācijām un uzupurēšanos bērna labā, taču vienlaikus tā ir daudz vieglāk un efektīvāk nekā tad, ja Jasmīnai būtu jāiekļaujas viņas dienas ritmā.

Lai atslogotu dienas gaitas kopā ar mazuli, Monta izmanto arī dažādus palīgus, piemēram, ergosomu, bērna uzraudzības ierīci, kas palīdz arī pašai Montai trenēt sevi nedaudz atiet no mazuļa. “Mums ir māja ar diviem stāviem, tāpēc, pateicoties uzraudzības ierīcei, varu noiet lejā, brīvi pārvietoties pa mājokli, taču es vienmēr monitorā redzu, kas notiek ar Jasmīnu. Viņa agri vakaros iet gulēt, tāpēc atstāju ieslēgtu kameru, bet pati blakus istabā varu atpūsties,” ar savu pieredzi dalās Monta.