Maksāt vai nemaksāt par ikdienas pienākumu veikšanu?

Maksāt vai nemaksāt par ikdienas pienākumu veikšanu?

01. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

Ir vecāki, kuri par dažādu ikdienas pienākumu veikšanu saviem bērniem maksā. Vai tas ir vēlams? Vai bērniņu drīkst atalgot par jebkuru paveiktu darbiņu? To Māmiņu Klubs jautā geštaltterapeitei Solvitai Vekterei.  

Divas pieredzes: labā un sliktā

„Zinu gan tādus cilvēkus, kuri atceroties, ka jau no bērna kājas par dažādiem darbiņiem tikuši atalgoti uzskata, ka tas viņus izveidojis par atbildīgiem cilvēkiem, kuri prot rīkoties ar naudu.

Tomēr tikpat daudz zinu arī tādus, kuri atalgošanu par mājas darbu veikšanu uzskata par nevajadzīgu, jo viņu pieredzē naudas nozīme attiecībās ar vecākiem bijusi pārspīlēta. Šie cilvēki mazotnē vairāk būtu gribējuši saņemt vecāku atzinību un tikt ievēroti, bet atalgojums bijis tas, kas viņu attiecības pasliktinājis,” stāsta Solvita Vektere.

Speciāliste skaidro, ka tad, ja bērns mazotnē par padarītiem mājas darbiem saņēmis samaksu, pastāv risks, ka pieaugot cilvēks neizpratīs, ka ģimenē ir arī pienākumi, kurus ģimenes locekļi veic viens otra labā bez samaksas, tikai tāpēc, ka šie darbiņi tiek darīti visas ģimenes labā un tie ir pienākumi, kurus veicam labprātīgi.

Brīdī, kad vecāki bērniņam sāk maksāt par trauku vai grīdas mazgāšanu, vai gultas saklāšanu, viņā neveidojas pieredze, ka šos pienākumus varētu veikt arī labprātīgi, bez atalgojuma, līdz ar to mainās bērna vērtību sistēma.

Kā rīkoties: maksāt vai nemaksāt? 

Geštaltterapeite atklāj, ka nav universāla padoma, ko sniegt visiem vecākiem, tomēr iesaka nošķirt tos darbus, ko bērns veic par samaksu no tiem, kurus – brīvprātīgi, bez atalgojuma!

„Bērniņam jāskaidro, kuri ir tie pienākumi, kas ģimenē nav kā pienākums, bet tos veicam brīvprātīgi – tāpēc, ka viens otru mīlam un esam gatavi cits citam pakalpot. Šos pienākumus strikti jānodala no tiem, par kuriem bērnam maksājam!

Piemēram, ja vecāki pelna naudu ar ziedu audzēšanu un pārdošanu, un biznesā iesaista arī bērnu, liekot kaplēt vai ravēt, bērnam var stāstīt, ka tā kā šis ir mūsu ģimenes kopīgais ienākumu avots, kurā iesaisties arī tu, tu par to saņemsi naudiņu. Šādi bērnam veidosies veselīga izpratne par to, kuri ir tie pienākumi, kurus jāveic bez samaksas, un par kuriem viņam pienākas atalgojums,” pārliecināta Solvita Vektere.

Tātad pats būtiskākais ir likt bērnam saprast robežas: kuri ir tie darbiņi, kurus darot viņš nopelna naudu, bet kurus pienākumus veic bez samaksas!

Speciāliste uzskata, ka tad, ja šajā ziņā izdodas rast līdzsvaru un bērns saprot, ka ir arī pienākumi, kurus jāveic bez samaksas, tikai tāpēc, ka citiem ģimenes locekļiem ir jāpalīdz, bērns iemācās izprast ģimenes attiecību vērtību. Pretējā gadījumā viņā var veidoties pārāk vienkāršota pasaules uztvere, kurā attiecību vērtība vairs nav vērtība.

Būtiskākais, kas jāņem vērā, pirms izlemt, par kuriem pienākumiem bērnu atalgot, jānošķir biznesu no mīlestības un ģimenes attiecībām!

Vai tavā ģimenē ir kādi pienākumi, par kuriem bērniņš saņem samaksu? Kādi tie ir?