Mācīšanās caur rotaļāšanos jau no agras bērnības. Padomi, kā to darīt visveiksmīgāk

Mācīšanās caur rotaļāšanos jau no agras bērnības. Padomi, kā to darīt visveiksmīgāk

21. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mācīšanās caur rotaļāšanos ir patīkamākais veids, kā paplašināt bērna zināšanas. Cenšoties zināšanas nodot atraktīvākā veidā, mēs mudināsim viņu arī vairāk atklāt un izzināt pašam. Bērns, kurš piedzīvojis, ka mācīšanās var sagādāt prieku, arī nākotnē nevairīsies no jaunu zināšanu apguves.

Lasītprasmes apgūšana

Burtiņus, kurus jāapgūst, pirms sākt lasīt pašam, var mācīties dažādos veidos. Vienkāršākā metode ir saukt dažādas lietas un saklausīt, nosaukt vārda pirmo burtu. Burtu mācīšanos var apvienot arī ar attēliem un skaņām, parādot bērnam, kā izskatās dažādi burti. Varam uz papīra uzzīmēt burta kontūru un ļaut bērnam pirkstiņu iemērkt krāsā un pēc tam ar to pārvilkt burta kontūru. Vēl kādas idejas? Vārdu veidošanai var izmantot arī dažādas burtu kartītes – piemēram, izgriezt burtus no bieza papīra vai arī uzrakstīt tos uz līmlapiņām. Šādus mācību līdzekļus var izmantot ne tikai lai apgūtu burtus un mācītos veidot zilbes un vārdus, bet arī lai atšķirtu patskaņus no līdzskaņiem utt.

Rēķināšanas prasmju apgūšana

Saskaitīt var gandrīz visu – gan mīkstās rotaļlietas, gan dārzeņus rotaļu virtuvītē un grāmatas plauktā. Bērnam nav jārisina sarežģīti matemātiskie vienādojumi. Tā vietā matemātikas elementus vari ieviest ikdienas rotaļās.

Garāžā ir iebrukušas trīs automašīnas. Vēl trīs gaida rindā. Cik automašīnu būs garāžā, kad tās visas iebrauks?

Mums ir trīs bumbas. Vienu iedosim vecmāmiņai. Cik bumbu paliks?

Pirms vēl tu būsi to aptvērusi, bērns jau spēs risināt vienkāršus saskaitīšanas un atņemšanas uzdevumus. Protams, neaizmirsti bērnu iepazīstināt arī ar cipariem. Tos vari pierakstīt tāpat kā to darījām, mācoties pazīt burtus - uz biezākām papīra lapiņām vai piezīmju lapiņām, kuras piestiprināt pie klucīšiem. Izveidotos mācību līdzekļus varat izmantot ne tikai ciparu iepazīšanai, bet vēlāk arī lai apgūtu saskaitīšanu un atņemšanu.

Formu un krāsu apgūšana

Spēlēšanās ir lielisks veids, kā apgūt dažādas lietas, ne tikai saskaitīšanu. Viss, kas mums jāizdara, ir vien jāparaugās apkārt, lai atrastu un saskatītu dažādas formas un krāsas. Pamēģiniet apkārtnē ieraudzīt priekšmetus, kuriem ir apļa vai trīsstūra forma! Nosauciet šīs figūras un aprakstiet to raksturīgākās īpašības. Ja zini spēli, kurā viens no dalībniekiem apraksta kādu priekšmetu un citiem jāmēģina to atminēt, to varat izmantot arī rotaļās ar bērnu. Šoreiz gan vairāk koncentrējaties uz ģeometriskām figūrām vai citām lietām un prasmēm, kuras vēlaties vairāk attīstīt. Piemēram, nosaucot lietas, kurām ir noteikts zilbju skaits vai noteikta krāsa.

Angļu valodas vārdiņu apgūšana

Arī angļu valodu var pamazām mācīties rotaļājoties. Kā? Dziediet ritmiskas dziesmas, izvēloties tās, kas prasa bērnam norādīt, piemēram, uz ķermeņa daļām vai dažādiem apģērba gabaliem. Šim nolūkam var tikt modificētas arī dažādas citas aktivitātes. Piemēram, izmantojot spēles, kurās jānosauc dažādu priekšmetu krāsa un to darot angļu valodā. Tāpat arī skatot attēlus grāmatā un nosaucot tajos redzamos priekšmetus, tos var saukt nevis latviešu, bet angļu valodā. Piemēram, “cat” nevis “kaķis”.

Eksperimentēšana

Viena lieta ir teorija, bet prakse – pavisam kas cits. Tādējādi bērns daudz labāk var izprast dažādas likumsakarības. Tāpēc iepazīstini bērnu ar fiziskas vai ķīmijas pasauli jau no mazotnes. Ūdens, kas sajaukts ar cieti, būs lielisks mācību līdzeklis. Pievienojiet tam eļļu un vērojiet, kā tā nonāk ūdens virspusē. Vai arī parādiet bērnam, kā mainās ūdens līmenis vannā, tiklīdz viņš tajā iekāpis.

Jauks eksperiments mājās ir arī sāls kristālu audzēšana. Ievieto uz dažām dienām auklas galu glāzē, kas piepildīta ar sālsūdeni, un otru auklas galu glāzes augšdaļā, nostiprinot ar zīmuli. Pēc kāda laika uz auklas sāks veidoties kristāli.

Kāpēc aiz mēbelēm nedrīkst mest neapēsto maizi? Mēs varam parādīt bērnam, kas notiek ar maizi, ja tā ilgstoši atrodas siltā telpā, jo drīz uz tās sāks veidoties pelējums.

Mājās varam veikt arī neskaitāmus citus eksperimentus - parādīt, kā levitē bumba. Vai arī pārklāt ar ūdeni piepildītu glāzi ar papīra lapu. Pēc apgriešanas otrādi ūdens joprojām paliks glāzes iekšpusē un noteikti radīs bērnā lielu sajūsmu. 

Mācīšanās nebūt nav nepatīkama. Parādīsim saviem bērniem jau no mazotnes, ka mācīties ir jautri un jaunu zināšanu apgūšana var kļūt par lielu un aizraujošu piedzīvojumu!