Mācām mazulim ēst pašam

Mācām mazulim ēst pašam

30. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazuļa vecums tuvojas gadiņam, pienācis laiks mācīt mazuli apgūt ēšanas prasmes pašam. Kā to veiksmīgāk izdarīt, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

"Mazuļa mācīšanas ēst pašam sākas jau tajā brīdī, kad viņš iesēžas barošanas krēsliņā un var ielikt kaut ko sev mutē pakošļāt, kā arī brīdī,kad mazulis iemācās pats satvert un noturēt pudeli savās rokās," stāsta psiholoģe Diāna Zande. "Lai gan šis process, kad bērns mācās ēdināt pats sevi var būt lēnāks un,tiesa, arī radīt lielāku netīrību nekā tad, ja māmiņa baro mazuli, ir ļoti daudz priekšrocību, kāpēc to vajadzētu tomēr ļaut mazulim darīt. Mazulis jūtas labi, kad var izbaudīt pirkstu, ķermeņa, mutess sadarbošanos ar mērķi apmierināt savu izsalkumu.

Sevis barošana stimulē visas maņas un rada brīnišķīgu mācīšanās pieredzi. Bērns pagaršo un pasmaržo ēdienu. Bērns sajūt ēdiena tekstūru un temperatūru, kad viņa pirkstiņi satver maltīti, kad tā tiek iebāzta mutē, košļāta un norīta. Bērns izbauda karotes troksni, kad tā saskaras ar šķīvīti. Un bērnam patīk,ja ēdiens ir dažādu krāsainu ēdienu pilns."

Pārejas periods

6 mēnešu vecumā mazulis spēj ielikt priekšmetus mutē. Bērns iepazīst pasauli caur muti, tāpēc šis ir lielisks laiks, lai sāktu bērnam piedāvāt pirkstiņēdienus, t.i., ēdienus, ko var paņemt rokās un ērti ielikt mutē. Ap septiņu mēnešu vecumu bērniem sāk parādīties zobi, kas nozīmē, ka šajā periodā attīstās košanas un košļāšanas prasmes un ēdiens var netikt blenderēts pavisam smalki. Šajā vecumā var uzsākt mācību krūzītes lietošanas mācīšanos.

Lai gan šajā vecumā vēl nav iespējams runāt par sevis barošanu, bērns var piedalīties ēdināšanas procesā, piemēram, ēdot pirkstiņuzkodas. Piemērotas uzkodas būs tās, kas viegli izšķīst mutē, piemēram, sausiņi, lielas barankas bez piedevām; banāns. 

Ir ēdieni, kas var izraisīt aizrīšanos vai var būt kaitīgi veselībai. Tos nevajadzētu piedāvāt bērnam pirmā dzīves gada laikā:

- Jebkādi žāvēt augļi, aprikozes, dateles, kokosrieksts, ananāss;

- Jebkādi rieksti, piemēram, valrieksti, zemesrieksti;

- Popkorns, kartupeļu čipsi;

- Jebkāda veida cietās konfektes;

- Nepagatavotus cietos dārzeņus, piemēram, burkānus un seleriju;

Vannošanās laiks ir lielisks brīdis, kad mācīt bērnam dzert no krūzītes vai mācību krūzītes. Viņš priecāsies par izaicinājumu un māmiņai nebūs jāuztraucas par netīrību uz grīdas vai uz drēbēm. 

Ja mazulis tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu, tad mazuli var iesaistīt rotaļā un lūgt, lai viņš palīdz sevi paēdināt, tomēr jāatceras, ka nevajadzētu bērnam dot bērnam pudeli gultā, jo bērns var aizmigt, tādējādi tiek norīts mazāk, turklāt tas ar laiku var radīt pudeļu kariesu; piens var izlīt no mazuļa mutes, kas ir laba vide,lai savairotos baktērijas. Tāpat šādā veidā palielinās aizrīšanās risks.

Pilnveidojot ēšanas prasmes

Laikā, kad mazulis ir iemācījies sēdēt patstāvīgi, viņš spēj pats sevi padzirdīt ar mācību krūzīti. Ja līdz šim māmiņa regulēja cik daudz mazulis apēdīs,tad tagad mazulis pats parāda, ka viņš ir paēdis, griežot prom galvu vai sākot spēlēties ar ēdienu.

"Tā kā mazulis vēl neprot sevi barot ar karoti, vecāki var palīdzēt apgūt karotes tveršanas prasmi un virzīt karoti uz šķīvi, stāstot un rādot, ka šādā veidā mazulis var paņemt maltīti," iesaka speciāliste. "Labs veids ir barošanas laikā mazulim turēt karotīti. Lai mazulis redzētu,ka viņam izdodas, laikā, kad viņš mācās ēst, vajadzētu lietot tādu ēdienu, kas nekrīt nost no karotītes, piemēram, putru, saspaidītu banānu. Protams, mammai nevajadzētu aizmirst par atzinīgiem vārdiem un novērtējumu,ka bērnam ir sanācis."

Mācot krūzītes lietošanu, jāielej pavisam nedaudz šķidruma parastajā krūzītē, lai aiztaupītu māmiņas darbu, savukārt, ja tiek lietotas mācību krūzītes ar "ne-piles" funkciju, šķidruma daudzumam nav tik izšķiroša nozīme, šī funkcija nodrošina, ka šķidrums neizlīs.

Deviņu mēnešu vecumā bērns jau prot nokost gabalu  no lielāka ēdiena gabala, piemēram, sausiņa vai cepuma. Tāpat labi attīstās pincetes tvēriens, kad mazulis satver priekšmetus ar īkšķi un rādītājpirkstu. Šajā vecumā piemēroti ēdieni ir siera šķēlītes, mizots gurķis, kas sagriezts strēmelītēs, banāns, ābola šķēlītes, ogas. 

Desmit mēnešu vecumā mazulim var sākt jau izdoties barot sevi pašam maltīšu laikā. 11 mēnešu laikā viņš prot pats padzerties ni parastās krūzītes. Viņam patīk saspiest ēdienu savos pirkstiņos, vērojot ēdiena tekstūru un izjūtot ēdiena masu. Gada vecumā bērns jau vairāk vai mazāk spēj sevi pabarot un ja viņš to dara, nebūs situācija, ka mazais paliks ar tukšu vēderu.

Šajā vecumā bērni var arī izbaudīt jauno prasmi- apzināti spļaudīties. Šis un arī citi notikumi var būt izaicinājumu pilns laiks vecākiem, kuri palīdz ierādīt mazulim galda kultūras apgūšanas prasmes, tāpēc radošums šajā laikā noderēs, kad bērns mācās kļūt patstāvīgs pie galda. Noteikti vecākiem nevajadzētu sevi apgrūtināt, tāpēc labāk piedāvāt mazulim mazākas porcijas, nevis vienu lielu, kas neapēsta var tikt izmesta atkritumu tvertnē, jo vienmēr taču var uzlikt papildporciju, ja ir šāda vēlme, vai ne?

Es protu ēst pats!

Gada vecums ir robeža,kad bērns prot ēst ar karotīti un dzert no krūzītes pavisam viegli. Bērns labi māk sakošļāt ēdienu un tos ēdiena gabaliņus, ko nevar sakošļāt, izņemt pats ar saviem pirkstiņiem no mutes. "Ja vecāki šajā laikā novēro apetītes samazināšanos, nevajadzētu uztraukties, jo tā kā bērns vairs tik strauji neaug, arī apetīte vairs nav tik liela," mierina Diāna Zande.

No māmiņas un tēta puses ēšanas laiks prasa milzum daudz izdomas un pacietības- bērnam, ir vajadzīgs ēdiens, kuru viegli apēst viņš patstāvīgi, piemēram, dārzeņu strēmelītes kā uzkodas. Lai padarītu cukini, brokoļus, puķkāpostus aizraujošākus, māmiņa var mēģināt bezpiedevu jogurta pašgatavotās mērcītes. 

"Lai gan veikalu plauktos gozējas dažādi neveselīgi našķi, vecākiem jāatceras, ka tieši viņi ir tie, kas ieliek pamatus bērna ēšanas paradumiem, tāpēc tomēr vajadzētu piedāvāt pilnvērtīgu un veselīgu uzturu," stāsta psiholoģe. 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā