Liepājas muzejs. Vieta, kur skarbā realitāte satiekas ar mākslu

Liepājas muzejs. Vieta, kur skarbā realitāte satiekas ar mākslu

17. Aug 2013, 10:54 Banija Banija

Muzeji ir ideāla vieta, kur pavadīt brīvo laiku dienā, kad līst. Un Liepājas muzejā noteikti uzzināsiet daudz jauna.

Man pašai, iedomājoties par Liepājas muzeju, pirmās atmiņas, kas nāk prātā, ir no vecuma, kad man bija aptuveni 5 vai 6 gadi. Bija ziemas vakars un muzeja telpās mums, bērniem, notika pasākums. Bet pēkšņi visā muzejā pazuda elektrība un tad nu mēs, mazie ķipari, dzīvojāmies pa muzeju sveču gaismā. No tā laika muzejā vairs nebiju bjusi, tādēļ vienīgās atmiņas, kas bija saglabājušās prātā, bija tumsa un milzīgas platības.

Šonedēļ dienā, kad Liepājā lija kā no spaiņiem, mēs devāmies uz muzeju, lūkot, kas tajā jauns.

Pirmām kārtām, gribu palepoties, ka līdz 29.augustam Liepājas muzejā skatāma slavenā Salvadora Dalī izstāde „Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija”. Jāteic, darbi ir sirreāli, dažbrīd pat šausminoši. Neesmu pārliecināta, ka kādreiz man būs tā iespēja aizbraukt uz Franciju vai kādu citu valsti, kur izstādīti Dalī darbi, tādēļ iesaku ikvienam – izmantojiet šo iespēju, kamēr vēl varat! Brauciet uz Liepāju iepazīt pasaules slavenā Dalī daiļradi!

Mums, latviešiem, bieži ir tā, ka gribam ceļot uz siltajām zemām, nemaz neapgūstot mūsu pašu Latviju. Tieši tādēļ Liepājas muzejs devis iespēju apskatīt ne tikai Dalī, bet arī mūsu pašmāju mākslinieku darbus, šoreiz – Valda Mackara. Mākslinieks ir dzimis un audzis liepājnieks, visticamāk, arī tādēļ Liepājas tēma ievīta dažos viņa darbos, kā, piemēram, gleznas Karostas rozes nosaukumā.

Māksla, māksla, māksla... bet neaizmirsīsim arī par mūsu vēsturi. Liepājas muzeja pagrabā iemitinājusies izstāde par baisajiem Latvijas vēstures notikumiem. Tajā iespējams uzzināt, kā savulaik vara izrēķinājās ar ebrejiem, kā cilvēki tika izsūtīti lopu vagonos... Baisi, bet tajā pašā laikā, mums savu vēsturi vajag zināt. Bet uz šo ekspozīciju nav spiesta lieta doties, ne velti tā izvietota tā patālāk no cilvēku acīm. Ar domu – ja gribi un ir noskaņojums, tad dodies lūkot, ja nē – labāk dodies muzeja pagalmā un baudi strūklakas šļakatas...

Lai iekļūtu muzejā ar bērnu ratiem, gan nāksies pārvarēt dažus pakāpienus, taču darbinieces laipni atļaus ratus atstāt gardarobē un tos pieskatīs, kamēr iepazīstat ekspozīcijas. Varētu domāt, ka muzeji ir tādas neaizskaramās vietas, kurās, nedod Dievs, mazais ziķeries iekliegsies vai pieskarsies pie sienas, bet tā nav Liepājā... Neviens neaizrādīja, kad Roberts, skatoties Dalī darbus, ik pa brīdim skaļāk iekliedzās, vervelēja savā valodiņā, pārbaudot telpu akustiku, un vēlāk centās aptaustīt visas sienas un pārbaudīt grdīdas tīrību, pa to rāpojot.

Pēc Liepājas muzeja apmeklējuma atkal ir mainījušās manas domas par muzejiem, jo ne visi muzeji tomēr ir vietas, kurās izstādīti ar putekļiem pārklājušies eksponāti un darbinieces ar šķību aci pavada visus, kas iztraucējuši ar savu ierašanos. Tādēļ – dodamies uz Liepājas muzeju!

Pēc Dalī izstādes, kā pačukstēja muzeja darbiniece, plānā esot uz Liepāju atvest vēl viena pasaulslavena mākslinieka darbus. Gaidīsim!

Svarīgi:

Muzeja darba laiks: katru dienu, izņemot pirmdienas un otrdienas, no 10:00-18:00

Adrese: Kūrmājas prospekts 16/18, Liepāja

Ieejas maksa: 2Ls.

Muzeja mājas lapa patlaban tiek pārveidota, tādēļ jaunumiem iespējams sekot līdzi sociālajos tīklos:

http://www.draugiem.lv/liepajas-muzejs/

https://twitter.com/liepajasmuzejs

https://www.facebook.com/Liepajasmuzejs