Tēva loma ģimenē un bērna attīstība: lekcija ar lektoru Lauri Bokišu Māmiņu Kluba Vecāku skolā

Tēva loma ģimenē un bērna attīstība: lekcija ar lektoru Lauri Bokišu Māmiņu Kluba Vecāku skolā

15. May 2019, 00:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

Pētījums pēc pētījuma apskata, cik liela nozīme ir mammai bērna augšanā un attīstībā no gaidību laika līdz pat pieaugšanai. Tomēr par tēviem tiek runāts mazāk. Diemžēl. Patiešām žēl,jo tēviem ir milzīga ietekme uz bērnu emocionālo, intelektuālo un sociālo attīstību bērna dzīvē. Tēvs bērnam ir svarīgs vienalga, vai viņš ir bioloģiskais tēvs, adoptētais vai draugs vīrietis, kas aizstāj tēvu.

PIESAKIES LEKCIJAI ŠEIT->>>

Tēva loma ir visai jauna, ja runājam par pētījumu veikšanu,tomēr arvien vairāk un vairāk zinātnieku, sociologu, psihologu un psihiatru raksta un runā par tēva nozīmi. 

Neskaitāmi pētījumi ir apskatījuši tēva iesaistes nozīmi bērna izglītībā, rezultātā parādot:

-  Bērniem, kuru tēvi iesaistās aprūpē, ir labāki rezultāti mācībās.

- Tēviem, kuri iesaistās aprūpējot bērnus un spēlējoties ar viņiem, ir bērni ar augstāku IQ, kā arī labākā valodas un izziņas spējām.

- Mazuļiem, kuriem ir rūpīgi tēvi, dodas uz skolu ar lielāku sagatavotību. Bērni ir daudz pacietīgāki, labi iztur stresu un neapmierinātību saistībā ar izglītības kvalitāti.

- Aktīvs un aprūpējošs tēvs ir saistīts ar labākām verbālām prasmēm, intelektuālo darbību, akadēmiskajiem sasniegumiem pusaudžu vidū.

- Sākot jau no dzemdībām, bērni, kuru aprūpē tēvi iesaistās vairāk, bērni ir pašpārliecinātāki, emocionāli stabilāki, lai izpētītu apkārti un pieaugot bērniem ir labākas saskarsmes spējas ar vienaudžiem.

- Kāds cits skolas vecuma bērnu pētījums atklāja, ka bērniem, kuriem ir labas attiecības ar viņu tēviem, ir mazāk iespējama depresija, graujoša uzvedība un mazāka iespējamība, ka bērns melos, bet lielāka iespējamība, ka bērnam būs atbilstoša sociāla uzvedība. Tāpat šajā pētījumā konstatēja, ka zēniem ar aprūpē iesaistītajiem tēviem bija mazāk uzvedības problēmu, savukārt meitenēm- spēcīgāka pašcieņa. Bez tam daudzi pētījumi ir atklājuši, ka bērniem, kuri dzīvo ar saviem tēviem, biežāk ir laba fiziskā un emocionālā veselība, labāki akadēmiskie sasniegumi,kā arī šie bērni vairāk izvairāks no narkotikām, vardarbības un likumpārkāpumiem.

-  Tēviem ir netieša ietekme arī uz bērnu dzīvi. Viens no spēcīgākajiem- attiecības ar bērna mammu ģimenē. Tēvam, kurš ir labās attiecībās ar savu partneri/bērnu māti, ir lielāka iespējamība uz ciešām attiecībām ar bērniem un bērni līdz ar to ir psiholoģiski un emocionāli veselīgāki.Tāpat arī mātēm, kurām ir labas attiecības ar partneri, ir labākas attiecības ar saviem bērniem. Patiešām, attiecību kvalitāti ietekmē abu vecāku attiecības. Veselīgās un mīlošās attiecībās vecāki ar bērniem ir atsaucīgāki, sirsnīgāki, pārliecinātāki,vairāk sevi kontrolē, kas vēlāk ļauj veidot sekmīgas attiecības ar pusaudzi, kurš meklē padomu un emocionālu attbalstu.

- Tēviem,kuri pret savām bērnu mātēm izturas ar cieņu un risina konfliktus saprātīgi un pacietīgi, ir  mazāk agresīvi bērni. Turklāt ja ģimenē aug meita, tad viņa arī meklēs partneri, kurš izturas ar cieņu un ir pacietīgs attiecībās.

Būt par vecākiem, vienalga- par mammu vai tēti- ir visgrūtākais,bet visatbildīgākais uzdevums. Neviens no vecākie nav ideāls. Katrs bērns rīkojas un dzīvo pēc principiem, ko viņam iemācījuši vecāki, tāpēc būsim mīloši, pacietīgi vecāki un veidosim harmoniskas attiecības ar bērniem!

Māmiņu Klubs aicina gan topošās, gan jaunās ģimenes uz Laura Bokiša, biedrības "Tēvi", lekciju Māmiņu Kluba Vecāku skolā, kurā parunāsim:

- Kā neapjukt jaunajā lomu sadalījumā?

- Kā tēvam būt atbalstam un reizē mācīties to gūt?

- Kā rūpēties par bērnu un neapjukt, vai tas ir par daudz vai par maz.

- Kāpēc ir svarīgi pārvērtēt un, ja vajag, iepazīt sevi no jauna, kļūstot par tēvu.

- Kāds ir pietiekami labs tēvs?

Šie un citi jautājumi un atbildes nodarbībā, kas var kļūt par labu impulsu katram tēvam - esošam vai topošam.

PIESAKIES LEKCIJAI ŠEIT->>>