Lasi bērnam pasakas, jo tas attīsta viņa fantāziju!

Lasi bērnam pasakas, jo tas attīsta viņa fantāziju!

04. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasakas nav tikai durvis uz maģijas pasauli, kur atdzīvojas fantāzija. Tās ir arī viens no efektīvākajiem rīkiem, ko izmantot, lai attīstītu savu bērnu. Atklāsim tev dažus noslēpumus, kuros gadījumos talkā var nākt pasakas.

Pasakas gluži kā burvju nūjiņu var izmantot dažādiem mērķiem.

Pasakas jaundzimušajiem

Tu varbūt būsi pārsteigta, uzzinot, ka bērniņa iepazīstināšana ar pasakām var sākties jau no brīža, kad viņš vēl atrodas māmiņas puncī. 

Lasot priekšā pasaku bēbītim, nav tik lielas nozīmes pašam stāstam, kā māmiņas balss skanējumam. Pasaku lasīšana priekšā stiprina māmiņas attiecības ar bērniņu, vienlaikus liekot arī pamatus viņa runas turpmākajai attīstībai. Tāpēc bērniņa agrīnajā dzīves posmā lasi atvasītei priekšā pasakas ar skaistiem aprakstiem, salīdzinājumiem un valodu, kas demonstrē dzimtās valodas krāšņumu.

Iztēles un radošuma attīstība

Jau 1,5-2 gadu vecumā bērni ir gatavi klausīties savu vecāku stāstītajos stāstos, savukārt, tuvāk 3 gadu vecumam bērns jau var izgudrot savus stāsta turpinājumus un māmiņas lasītās pasakas papildināt ar savām piezīmēm. Tas ir ļoti noderīgi, jo attīsta bērna fantāziju, veido pozitīvu pasaules uztverti un palīdz uztvert dzīves vērtības.

Uzvedības modeļi

Bērni priekšā lasītās pasakas uztver kā reālas situāciju spēles, tāpēc izmanto izmanto to gudri. Bērna audzināšana un attīstīšana ar pasaku palīdzību ļauj mazo iepazīstināt ar svarīgo informāciju – lasi priekšā pasakas, kas atspoguļo dažādas situācijas, sniedz padomus.

Tā kā pasakās minētie notikumi ir netieši, jo tie saistīti ar tās varoņiem, bērns var vieglāk aplūkot dažādas situācijas no malas, iemācīties atšķirt labo no ļaunā un saprast svarīgas dzīves vērtības.

Terapeitiskā iedarbība

Ja bērna uzvedībā pamani dažādas problēmas, vari piemeklēt atbilstošu stāstu, kas viņam palīdzēs pārvarēt un pārdzīvot dažādas dzīves situācijas un negatīvos mirkļus. Lieliski, ja pasakā par galveno varoni vari izvēlēties zēnu vai meiteni, kas atspoguļo tavas atvasītes. Piemēram, ja dzīvē bērnam ir grūti iegūt jaunus draugus, pasakā viss var notikt pavisam pretēji.

Maģiskā pasaku pasaule palīdz bērniem justies pārliecinātākiem, tikt galā ar bailēm un mijiedarboties ar ārpasauli.

Ir ļoti labi, ka fantāziju pasaulē labais vienmēr uzvar slikto, kam pateicoties bērns arī var nostiprināt savu pārliecību par to, ka ar jebkuru situāciju dzīvē var tikt galā. Viņam palīdzēs ģimene, draugi un arī ticība saviem spēkiem.