Ko var uzzināt Māmiņu Kluba lekcijā par bērna temperamentu?

Ko var uzzināt Māmiņu Kluba lekcijā par bērna temperamentu?

26. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lekciju, kurā vecāki mācās saprast sava bērna temperamentu, vada psiholoģe Diāna Zande un viņa ir gatava pastāstīt mums par to, kādas tēmas lekcijas gaitā tiek skartas un, kādi ir vecāku biežākie jautājumi.

"Uzzināsim, kas ir temperaments, kādas ir katra temperamenta dimensijas – tas, kas temperamentu veido, un to, kā katrs no temperamenta veidiem bērnam var palīdzēt.  Un arīdzan, kā konkrētā temperamenta īpašniekam var palīdzēt vecāki līdzsvarot bērniņa personību," psiholoģe Diāna Zande iepazīstina ar nodarbības gaitu.

Temperaments no vienas puses ir vienkāršs jēdziens, no otras puses – tik sarežģīts jēdziens, ka nav atradis vēl tādu savu stabilo, absolūto definīciju. Un tomēr zinātniekiem visā pasaulē tas netraucē pētīt šo ārkārtīgi interesanto fenomenu – temperamentu.

„Mans iekšējais uzdevums ir izprast pēc iespējas labāk šo lietu, kas mums katram piemīt no pašas dzimšanas un diezgan daudz arī ietekmē to, kā mēs rīkojamies. Zinot vairāk par temperamentiem, izprotot tos, mēs varam pēc iespējas mazāk pieļaut kļūdas attiecībās," uzskata psiholoģe.

Ja auditorijai tiek uzdots jautājums, kas, viņuprāt, ir temperaments?- Kā domājat, ko par to saka auditorija? „Tas ir tas, kas nosaka, vai bērns ir straujāks, lēnāks, atvērtāks, nosvērtāks utml.”, vecāki pārsvarā nosauc dažādas rakstura iezīmes.

Amerikā pediatri tiek ļoti cītīgi apmācīti šajā jautājumā. Par temperamentu ārsti sāk runāt jau tajā brīdī,kad apskata zīdainīti un apskates laikā viņi redz, kādas temperamenta iezīmes ir mazulim un līdz ar to, izdara secinājumus, kas palīdz izvēlēties piemērotākos ieteikumus, audzināšanas nosacījumus, kas der arī problēmsituāciju risināšanā.

Par savu lekciju psiholoģe Diāna Zande saka tā: "Šī nodarbība vecākiem palīdzēs rosināt pašiem sevi pētīt savu bērnu, izprast viņu, pieņemt viņu un palīdzēt bērnam savas temperamenta iezīmes vērst par labu viņam un sabiedrībai. Nodarbības mērķis ir saprast, kā mēs varam sekmēt bērna attīstību." 

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ VECĀKU SKOLAS NODARBĪBĀM PIE DIĀNAS ZANDES!

Bērna temperaments un uzvedības atšķirības:

Lekcijā uzzināsim:

  •     Kas ir temperaments?
  •     Kurā brīdī parādās temperaments?
  •     Kā temperaments saistīts ar dažādām dzīves situācijām?
  •     Kā vecāki var atpazīt temperamenta pazīmes?
  •     Kā izveidot vidi, lai pozitīvā veidā palīdzētu attīstīt temperamentu?
  •     Vai bērna raksturu var lauzt?
  •     Kā izprast dažādas uzvedības atšķirības?