Ko bērna klepus Tev mēģina pastāstīt

Ko bērna klepus Tev mēģina pastāstīt

31. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns klepo. Un vēlreiz.. un vēlreiz.. Klepus veidi mēdz būt dažādi.  Atkarībā no tā, kāds klepus ir bērnam, mainās arī ārstēšanas veids.

Kad mazulis klepo, vēlams būt vērīgam un mācīties saklausīt klepus veidu. Tas palīdzēs saprast, kas notiek ar bērna veselību un izvērtēt, kā pareizāk rīkoties, ārstējot klepu. Pārsvarā mēdz būt 3 veidu klepus: sauss, mitrs un reflektors klepus. Katrs no tiem liecina par noteiktu klepus stadiju un atšķirīgu ārstēšanas nepieciešamību.

Sauss jebi neproduktīvs klepus

Sauss kairinošs klepus bez krēpām visbiežāk rodas slimības sākumā un rada palielinātu slodzi balss saitēm un kaklam, kas parasti ir iekaisis. Šāds klepus mēdz pastiprināties uz nakti, traucējot veselīgu miegu. Neproduktīvu klepu bieži izraisa gļotas jeb t.s. iesnas, kas pil no deguna aizdegunē, pēc tam nonāk rīklē, tādā veidā radot kairinājumu un klepu.

Mitrs jeb produktīvs klepus

Mitrs klepus liecina par ilgāku slimības gaitu. Šāda klepus rezultātā atdalās un tiek izvadītas ārā gļotas jeb krēpas, kas bija uzkrājušās elpceļos. Gļotas jeb krēpas veidojas balto asinsķermenīšu jeb leikocītu darbības rezultātā – tie cīnās ar infekciju. Jo ātrāk elpošanas sistēma atbrīvojas no krēpām, jo ātrāk uzlabojas pašsajūta.

Reflektors klepus

Reflektors klepus nav saistīts ne ar saaukstēšanos, ne ar citām elpošanas sistēmas slimībām. Šāda klepus cēlonis var būt, piemēram, iekaisums citur organismā vai sirds asinsvadu sistēmas slimība. Šāds, sākumā neskaidras izcelsmes, klepus var izpausties dažādi – gan kā krekšķis, gan kā mitrs klepus ar krēpām u.c.

 

Avots: bernsklepo.lv